Vanhusten hoivan sisällölle ei ole säädetty vähimmäisvaatimusta. Tarjolla voi olla vain hoivaa, joka pitää juuri ja juuri hengissä, sanoo ylijohtaja Juhana Vartiainen.

Julkisen vanhusten hoivan rajoja ei ole säädelty, se on alueellisesti kirjavaa ja toimii käytännössä kutistuvin voimavaroin.

– Minimistandardista tulee helposti käytännössä maksimistandardi. Että juuri ja juuri pidetään ihmiset hengissä. Ja ehkä puhtaina, toteaa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen Finanssialan Keskusliiton, FK:n reportaasissa Miljardit pyjaman taskussa.

Vartiainen on yksi reportaasia varten haastatelluista asiantuntijoista.

Tarkan ja sitovan hoivalupauksen kirjoittaminen on Vartiaisen mukaan vaikeaa, mutta välttämätöntä. Lisäksi sen hinta pitää laskea. Vartiainen esittää tehtävään Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajaa Seija Ilmakunnasta.

Rikkaat ulos julkispalveluista

Vartiainen kuuluu niihin, joiden mielestä maksukykyiset vanhukset voisivat halutessaan käyttää hoitoonsa omaa rahaa saadakseen standardia parempaa hoitoa.

Silloin hyvätuloiset olisivat poissa kuormittamasta julkisten palveluiden kysyntää.

Yksi este tämän vaihtoehdon käyttöön on FK:n mukaan niin sanotun kertamaksuisen eläkevakuutuksen kaksinkertainen verotus.

Kertamaksuisessa eläkevakuutuksessa vakuutusyhtiölle maksettaisiin kiinteä rahasumma, ja sitä vastaan saataisiin tietystä ikävuodesta alkaen sovittu kuukausieläke kuolemaan saakka.

Vierailija

Julkinen hoiva pitää nipin napin elossa

Tuollaiset toisarvoiset kuin vanhukset. Eihän niitä varten mitää suoja lakeja ole. Mutta yli kymppitonnin eläkkeet on niin pyhä asia että ei sentiäkään saa vähentää. Nuo hoivatalot laskuttavat hirveitä summia. Mutta jokainen ruoka on pois katteesta. Toimintaa ei valvo kukaan. Toivottavasti ihmiset kuolee ennenmin ettei tuohon nöyryytykseen joudu
Lue kommentti