Laika oli ensimmäinen elävä olento, joka lähetettiin avaruuteen kiertämään maapalloa. Niin pitkälle sekarotuinen narttukoira ei ehtinyt.

Oli marraskuun kolmas vuonna 1957 sunnuntai-ilta kello 22.28. Neuvostoliitto teki historiaa. Se lähetti Laika-koiran Sputnik 2:lla avaruuteen maan kiertoradalle. Mikään elävä olento ei aikaisemmin ollut päässyt vastaavalle reissulle.

Laika oli Moskovan kadulta löytynyt sekarotuinen narttu. Se oli noin kolmevuotias ja tottunut koviin olosuhteisiin katukoirana. Ajateltiin, että se pärjäisi ja, siksi se valittiin avaruuden valloittajaksi.

Valheita valheiden perään

Maailmassa ihasteltiin tätä neuvostotieteen uusinta aluevaltausta. Myös Suomessa asia uutisoitiin isosti. Muun muassa presidentti Urho Kekkonen oli siitä innoissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Laikalle, jonka nimi suomeksi on Haukkuja, varattiin ruoka kahdeksaksi päiväksi. Koira oli oppinut syömään ruoka-annoksensa kellon soiton mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monta päivää Neuvostoliitosta raportoitiin, että avaruuskoira voi hyvin. Seuraavana uutisoitiin, että Laika oli laskeutunut Moskovan lähistölle. Vähän myöhemmin kerrottiin, että koiran viimeinen ateria oli myrkytetty, jotta sen ei tarvitsisi kärsiä.

Karmea totuus paljastuu

Sen jälkeen tuli uusi uutinen, joka oli totta: Laika olikin kuollut neljän päivän lennon jälkeen hapen puutteeseen.

Tämäkään ei ollut totta. Vasta vuonna 2002 paljastui, että  sekarotuinen narttu kuoli muutama tunti laukaisun jälkeen stressiin ja kuumuuteen. Se tapahtui tasan 57 vuotta sitten tänä päivänä, 3.11.1957.

Tuli ilmi, että Sputnik 2 ei voinutkaan palata takaisin maahan suunnitelmien mukaan. Alus kiersi radalla yhteensä viisi kuukautta.

Koirien jälkeen Juri Gagarin

Venäjän kosmonauttien keskukseen pystytettiin muistomerkki Laikan kunniaksi 50 vuotta sen uroteon jälkeen vuonna 2008.

Vuosina 1960–1966 vielä kahdeksan koiraa kävi avaruudessa. Ensimmäiset kiertoradalta elävinä palautetut koirat olivat Strelka ja Belka. Tshernushka eli Musti kiersi maapallon kertaalleen Sputnik 9:llä maaliskuussa 1961.

Reilun kuukauden kuluttua avaruusseikkailulle lähti ensimmäinen ihminen, kosmonautti Juri Gagarinin.

Täytetyn Laika-koiran voi nähdä moskovalaisessa Museum of Astronautics - museossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla