Yhä iäkkäämmät henkilöt asuvat kotona. Moni heistä jää paitsi lain lupaamia palveluja, Yle uutisoi.

Vanhuspalvelulain mukaan jokaiselle kotona asuvalle vanhukselle, joka käyttää kunnan tukipalveluja, pitää tehdä yksilöllinen palvelu- ja hoitosuunnitelma. Laki on ollut voimassa yli vuoden, mutta suunnitelmat ovat edelleen puutteellisia.

– Ne tehdään kiireessä tai jäävät kokonaan tekemättä. Suunnitelmaa pitäisi myös aika ajoin päivittää, totesi Keski-Suomen sosiaaliasiamies Eija Hiekka Ylen uutisille.  

Vanhustenhoitoon liittyvät yhteydenotot ova Hiekan mukaan selvästi lisääntyneet. Huonokuntoiset vanhukset asuvat omissa oloissaan, kaukana omaisistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Palveluja ja niistä käytettäviä nimikkeitäkin on joskus vaikea ymmärtää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Myös asiakasmaksut ovat epäselviä. Ei tiedetä, paljonko jää itselle maksettavaksi, eikä osata hakea esimerkiksi toimeentulotukea tai korjausavustusta, Hiekka arvioi.

Kouvolassa kokoomus laittaa TK  kiinni ja upottaa kunnan  velkoihin alimitoitetulla sairaalahankkeella.  Noin puolet petipaikoista  vähenee.  Hankkeen vetäjä Jari Larikka sanoo  että sairaala  on liian kallis joten potilaat kotiutetaan  ja hoitajat että lääkärit ajelee joskus katsomassa.  Toimenpiteen nimi on "pystyhoito"

Laskelmien mukaan olisimme saaneet sairaalan 40 miljoonan hintaan.  Kokoomus halusi  150 miljoonaa maksavan  arkitehtoonisen räpellyksen  suolle,  noin 20 metriä höttöä.

Ikävä totuus on tänä päivänä se, että oikea aikainen hoito ei toteudu. Kotihoidossa on asiakkaita joiden paikka olisi joko lyhytaikaisessa sairaalahoidossa tai tehostetussa palveluasumisessa. Monisairaita vanhuksia on paljon kotona ja joutuvat toistuvasti käymään päivystyksessä. Koska kotihoidossa lääkärin saatavuus puutteellista. Päivystyksessä ei oteta kantaa pitkäaikaissairaan kokonaistilanteeseen. SAP-prosessi on järjettömän hidas ja paikkapula suuri. Päivystyskierteeseen joutuneita asiakkaita on kaikenaikaa. Kotihoitohenkilökunnan aika menee tukipalvelujen tauottamisen ja taas uudelleen aloittamisen organisoimisessa. Kauppaplvelusta ruokaa saadaan tilata vain kerran viikossa. Ateriapalvelua joutuu odottamaan usein ainakin pari päivää. Systeemit on järjettömiä. Myöskin oksennusten, eritteiden ja verenvuoto sotkujen siivoamisessa. Kaatuilevien ruhjeiden paikkaamisessa. Kotihoitohenkilökunnan arvioita kotonä selviytymisestä ei uskota. (Ei ole mahdollista olla pitämässä vanhusta pystyssä kaiken aikaa kun jalat ei kanna. Laitojen sisäänkään ei voi laittaa). Vanhukset eivät ole turvallisesti kotona. Omaishoitajilta vaaditaan mahdottomia jaksamisia. Kaiken aikaa ollaan purkamassa entisestään laitospaikkoja ja paineet on kotihoitoon. Kotihoito on verraton asia silloin kun se on oikea aikaista ja turvallista.Ensin resussit kohdalleen ja sitte asiakkaat. Tänäpäivänä ei niin ole. Se siitä laista!

Sisältö jatkuu mainoksen alla