Yhä iäkkäämmät henkilöt asuvat kotona. Moni heistä jää paitsi lain lupaamia palveluja, Yle uutisoi.

Vanhuspalvelulain mukaan jokaiselle kotona asuvalle vanhukselle, joka käyttää kunnan tukipalveluja, pitää tehdä yksilöllinen palvelu- ja hoitosuunnitelma. Laki on ollut voimassa yli vuoden, mutta suunnitelmat ovat edelleen puutteellisia.

– Ne tehdään kiireessä tai jäävät kokonaan tekemättä. Suunnitelmaa pitäisi myös aika ajoin päivittää, totesi Keski-Suomen sosiaaliasiamies Eija Hiekka Ylen uutisille.  

Vanhustenhoitoon liittyvät yhteydenotot ova Hiekan mukaan selvästi lisääntyneet. Huonokuntoiset vanhukset asuvat omissa oloissaan, kaukana omaisistaan.

Palveluja ja niistä käytettäviä nimikkeitäkin on joskus vaikea ymmärtää. 

– Myös asiakasmaksut ovat epäselviä. Ei tiedetä, paljonko jää itselle maksettavaksi, eikä osata hakea esimerkiksi toimeentulotukea tai korjausavustusta, Hiekka arvioi.

Vierailija

Yle: Laki ei toteudu vanhusten kotihoidossa

Kouvolassa kokoomus laittaa TK kiinni ja upottaa kunnan velkoihin alimitoitetulla sairaalahankkeella. Noin puolet petipaikoista vähenee. Hankkeen vetäjä Jari Larikka sanoo että sairaala on liian kallis joten potilaat kotiutetaan ja hoitajat että lääkärit ajelee joskus katsomassa. Toimenpiteen nimi on "pystyhoito" Laskelmien mukaan olisimme saaneet sairaalan 40 miljoonan hintaan. Kokoomus halusi 150 miljoonaa maksavan arkitehtoonisen räpellyksen suolle, noin 20 metriä höttöä.
Lue kommentti
Vierailija

Yle: Laki ei toteudu vanhusten kotihoidossa

Ikävä totuus on tänä päivänä se, että oikea aikainen hoito ei toteudu. Kotihoidossa on asiakkaita joiden paikka olisi joko lyhytaikaisessa sairaalahoidossa tai tehostetussa palveluasumisessa. Monisairaita vanhuksia on paljon kotona ja joutuvat toistuvasti käymään päivystyksessä. Koska kotihoidossa lääkärin saatavuus puutteellista. Päivystyksessä ei oteta kantaa pitkäaikaissairaan kokonaistilanteeseen. SAP-prosessi on järjettömän hidas ja paikkapula suuri. Päivystyskierteeseen joutuneita...
Lue kommentti