Tampereen Poliisimuseon näyttely esittelee fiktiivisiä lainvartijoita. Mutta kuinka paljon niillä on tekemistä todellisten kanssa?

Tampereen Poliisimuseon Poliisi fiktiossa -näyttelystä löytyy rikosetsivää ja -poliisia vähän joka lähtöön. On toimintasankaria, yksinäistä sutta ja arjen raskauttamaa konkaria. Mutta miten lähellä nämä hahmot ovat oikean elämän poliiseja? Kirjailija-rikosylikonstaapeli Pasi Lönnin mielestä ne eroavat tosielämän Reinikaisista muutamalla hyvin oleellisella tavalla. Erityisesti työtapojen suhteen.

– Dekkareissa tekniset tutkimustulokset tulevat lähes saman tien. Oikeasti sormenjälki- ja DNA-tulokset eivät tule parissa päivässäkään, Lönn miettii.

Myös tietty dekkareiden salakähmäisyys on hänestä harhaa. Poliisi kun kerää Suomessa tietoa avoimesti, lain suomin keinoin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Epämääräinen suhailu kaulukset pystyssä porttikongeissa ja tietojen osto rahalla eivät kuulu kuvioon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sankarista tiimipelaajaksi

Lönn myöntää muuttelevansa poliisiarkea omissakin dekkareissaan – tai ainakin painottavansa asioita aika valikoidusti.

– Oikea rikospoliisityö on arkista ja harmaata. Päivittäiset vauhdikkaat takaa-ajot ja ammuskelu veisivät jokaisen poliisin ennenaikaiselle eläkkeelle.

Myös Lönnin dekkareissa niiden sankarit ottavat rikospoliisityön hyvin henkilökohtaisesti.

– Ei poliisi oikeasti voi tehdä työuraansa niin, että hän samaistuisi joka juttuun yksityiselämän kustannuksella. Se veisi nopeasti hautaan, Lönn veistelee.

Vaikka rikosromaaneissa poliisista on helppoa leipoa yksin rikoksia ratkova sankari, niin ei kuitenkaan Lönnin mukaan poliisintyössä voi toimia.

– Yksittäisen poliisin rooli on ryhmän yksi osa, eli dekkarin vaatima yhden miehen sankaruus ei oikeassa elämässä toteudu, vastuu jaetaan useamman henkilön kesken ja toiminta on johdettua ja säänneltyä. Se ei ole tietysti niin hohdokasta, joten on kiinnostavampaa kuvata asioita romaanissa mieluummin yhden näkökulman kautta, Lönn miettii.

Poliisimuseo, Vaajakatu 2, Tampere. Poliisi fiktiossa -näyttely esillä 31.10.2014 asti. www.poliisimuseo.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla