Uudella laiturilla ja kylpypaljulla saadaan vaatimattomallekin mökille uudenlaista luksusta.

Puumalassa mökkeilevä perhe ja aikuiset lapset ovat viihtyneet jo 16 vuotta pienessä saunan ja huoneen mökissä, vaikka sähköä ja mukavuuksia ei ole. Majapaikkoja saadaan lisää teltasta, ruoka tehdään ulkona ja mökillä käydään vain kesällä. Viihdykkeeksi riittää Saimaa, saunominen ja kaunis luonto.

Taustaa: 6 ohjetta mökin ostajalle.

Perheen äiti sai paljukuumeen sen jälkeen, kun hän vuokrasi marraskuun kylmyydessä kylpytynnyrin helsinkiläiskotinsa pihalle.

Hän järkeili, että koska isompaan ja paremmin varusteltuun mökkiin ei ole varaa, niin mukavuutta voi lisätä pienemmillä hankinnoilla.

Parin tunnin homma

Palju ostettiin mikkeliläisestä marketista. Tasainen ja tukeva pohja paljulle saatiin noin 20 kottikärryllisestä soraa. Itse kylpytynnyrin asennus vei vain pari tuntia.

Tynnyrin täyttäminen kestää ämpäripelillä pitkään, joten sitä varten hankittiin bensiinikäyttöinen vesipumppu. Sen avulla palju täyttyy kymmenessä minuutissa. Vesi lämpenee puilla parissa tunnissa 40-asteiseksi.

Lue myös: Mansikkapaikka vai työleiri?

Kylpytynnyrissä loikoilu osoittautui heti kaikenikäisten suosikiksi. Siinä on kiva istua, jutella ja ihailla maisemia. Vedestä ei ole pulaa, joten kylpytynnyri täytetään joka kerta uudestaan. Kerran jätettiin kokeilun vuoksi iltakylvyn jälkeen lämpimät vedet kannen alle. Aamulla veden lämpötila oli edelleen noin 30 astetta.

Uusi laituri vanhan perään

Kylpytynnyrin innoittamana emäntä päätti hankkia uuden laiturin saunan lähelle uimapaikalle. Vanha laituri oli muuten hyvässä kunnossa mutta jää oli murjonut veden alla olevat kestopuutuet. Vanha laiturielementti käytettiin hyväksi uuteen laituriin.

Kotimainen laituri ostettiin mökkimatkan varrelta Pertunmaalta. Innoduon Lotta-laiturin kehittäjä Jani Tyyskä kertoo, että laiturielementeistä pystyy kokoamaan uuden vanhaan laituriin yhdistäen. Innoduo myös asentaa myymiään laitureita.

– Jos paikka on helppo ja autolla pääsee suoraan rantaan, laituri on pystyssä parissa tunnissa. Jos joutuu kaatamaan puita ja tekemään muita valmisteluja, hommaan voi mennä päivä. Asentajan arvonlisäverollinen tuntipalkka on 45 euroa. Laiturin rahti kohteeseen maksaa 1,20 euroa meno- ja paluukilometriltä, Tyyskä kertoo.

Uusi 11,4 metrin pituinen laituri osoittautui erinomaiseksi parannukseksi. Saunavedet on hyvä kauhoa ämpärii syvältä laiturin päästä. Siitä pääsee myös mukavasti uimaan ja lapset pystyvät hyppimään veteen.

Kylpytynnyri ja uusi laituri maksoivat yhteensä noin 4 000 euroa.

Lue koko juttu ET-lehden numerosta 13/2015

Tältä näyttää ET-lukijoiden mökillä!

Näin paljon maksoivat kylpytynnyri ja laituri

Kylpytynnyri
Kirami easy M cult -kylpytynnyri, 1990 e.
Sisäosa muovia, verhoiluna petsattu kuusi. Ulkokamiina.
Halkaisija 170 cm, sisäsyvyys 91 cm.
Tilaa 5–6 henkilölle, täyttötilavuus noin 1450 litraa.
Paino 100 kg, kamiinan kanssa 150 kg.
Bensiinikäyttöinen vesipumppu 139 e. Imuletkut ja kiristimet sekä moottoriöljyä yhteensä 182 e.
Sorakuorma 10 kuutiota, 270 e.
Kylpytynnyrin takuu 2 vuotta, varaosia saatavilla.
www.kirami.fi

Laiturí
Laiturielementit 0,7 x 4 m  ja 2 x 2,5 m.
Metalliset laiturinjalat, saranat, kiinnikkeet, pultit, metalliset uimaportaat ja muut tarvikkeet laiturin kokoamiseen.
Lotta-laituri 1 500 e
www.lottalaiturit.fi

Toisen romu on toisen aarre. Vanhoista tavaroista voi saada yllättävän isot rahat.

Vinteillä, varastoissa ja kaapeissa lojuu lukematon määrä käyttämätöntä tavaraa, isoa tai pientä, kulunutta ja käyttämätöntä. Suurimmalla osalla unohtuneista kapineista on vain tunnearvoa – jos sitäkään. Joukossa voi kuitenkin olla varsinaisia löytöjä, joista keräilijät ovat valmiita maksamaan satoja tai tuhansia euroja.

Suuntaa antavan hinta-arvion pystyy nykyään tekemään melko helposti internetin avulla. Erilaiset myyntisivustot, kuten Huuto.net, kertovat ainakin yleisimpien tavaroiden pyyntihinnoista. Harvinaisempien tuotteiden hintoja voi etsiä esimerkiksi eBaysta tai erikoisliikkeiden nettisivuilta.

Kannattaa muistaa, että omasta aarteesta saa harvoin sitä kaikkein korkeinta netissä nähtyä summaa. Vanhoissa tavaroissa kunto ja pienet yksilölliset erot vaikuttavat hintaan yllättävän paljon. Ja vaikka rahallinen korvaus ei olisikaan suuri, voi lohduttautua sillä, että itselle tarpeeton esine sai uuden elämän jonkun toisen luona.

Kokosimme alle listan esineistä, joista voi saada yllättävän paljon rahaa.

1. Talonpoikaistyyli

Umpipuiset pitkät lankku-pöydät, penkit ja kaapit ovat arvossaan. Sivusta vedettävä sohva voi maksaa 500 euroa.

2. Jugend

Suoralinjainen jugend käy moneen sisustukseen, joten huonekalut ovat haluttuja. Kaapin hinta voi hipoa tonnia.

3. Koulutaulut

Vanhoista opetustauluista maksetaan useita kymppejä. Etenkin Rudolf Koivun ja Ebba Masalinin taulut ovat haluttuja.

4. Sotamuistot

Armeijan kunniamerkit ovat kerääjien suosiossa. mItä-Syvärin rististä pyydetään 400 euroa.

5. Kirjat

Kirjojen hintaan pätee kolmen hoon sääntö. Niiden pitää olla hyvässä kunnossa, harvinaisia ja haluttuja. A. Raution Aapinen 85 e. 

6. Valaisimet

Sisustajat arvostavat vintagevalaisimia. Paavo Tynellin Tähtitaivas- lampun hinta on jopa 1 000 euroa.

7. Vanhat autot

Vanhoille autoille on aina ostajansa. Hinta ei välttämättä ole kummoinen, mutta M-B 300SL Coupesta voi saada miljoonan.

8. Hifi

Vanhat laatukaiuttimet, levysoittimet ja vahvistimet nkiinnostavat harrastajia. Hyväkuntoisen Thorens TD124 -levysoittimen hinta voi olla 3 000 euroa.

9. Taide-esineet

Vanha hopea ja lasi ovat tällä hetkellä haluttuja. Tapio Wirkkalan Maljakko 3586:n hinta on 100 euroa.

10. Arabia

Arabian 60–70-luvun astiat ovat yhä kysyttyjä. Emma-purkista voi saada satasen.

11. Levyt

Vanhoista LP-levyistä maksetaan isojakin msummia, kunhan ne movat harvinaisia ja  hyväkuntoisia kansipahveja myöten. Kalleimmasta päästä on Wigwamin Hard N’ Horny -levyn ensipainos, josta maksetaan 500–1 000 euroa.

12. Sarjakuvat

Tex Willer -pokkarit vuodelta 1971 maksavat msatoja euroja, 1950- luvun Aku Ankan erikoisnumerot tuhansia.

13. Kellot

Hassun näköinen 60–70-luvun kronografi voi olla kunnostettuna tuhansien eurojen arvoinen. Zenith ”TV” El Primeron hinta on noin 3 000 euroa.

14. Muumit

Vaikka muumimukien keräily oli kuumimmillaan jo vuosi pari sitten, ovat muumiastiat edelleen kysyttyjä. Arvokkaimmat muumiastiat tällä hetkellä ovat:


Millenium 2000 -seinälautanen, 390 e.


Muumipeikko unelmoi -erikoismuki, 1 100 e.


Fazer-erikoismuki, 4 500 e.

 

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Yhä useammalla eläkeläisellä on velkaa. Oletko sinä yksi heistä?

Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa. Siitä huolimatta yhä useammalla on velkaa vielä eläkkeelle jäätäessä. Uusi ilmiö on se, että myös eläkeläiset ottavat aiempaa useammin uuttakin lainaa.

Vastaa kyselyyn

Kerro meille millainen sinun lainatilanteesi on vastaamalla alla olevaan lyhyeen kyselyyn. Oletko joutunut ottamaan eläkkeellä velkaa ja mistä syystä? Miten pankissa suhtauduttiin sinuun?

Vastaa kyselyyn alla, ja autat lehteä jutunteossa.