Mummonmökki vai kakkosasunto? Lue, mitä on otettava huomioon, kun ostaa kesämökin, ja paljonko se maksaa.

 1. Mummonmökki kiehtoo, mutta hankkisinko idyllin sijaan kunnon ympärivuotisen paikan?
  Mieti ensin, miksi olet ostamassa vapaa-ajan asuntoa: omaan käyttöön, suvun yhteismökiksi vai sijoitukseksi?
  Jos ehdit mökille vain muutamaksi viikoksi kesäisin, vaatimaton paikka voisi riittää. Pieni mökki käy myös silloin, jos tontille mahtuu pystyttämään nukkuma-aitan vieraille. Ympärivuotiset mökit maksavat enemmän, ja niissä on suuremmat ylläpitokustannukset. Talvikäyttöiseen mökkiin halutaan usein myös sisävessa. Jos mökillä viettää pitkiä aikoja talvisin, pikkupirtti voi tuntua ahdistavalta, jolloin paikkakunnan palveluillakin on merkitystä. Mökin hintaan vaikuttavat rakennusvuosi, kunto, koko, varustelutaso, tontti ja sijainti.
 2. Miten valintaan vaikuttaa se, että aion viettää mökillä pitkän jakson keväällä ja kesällä?
  Kun matkaa ei tehdä yhtenään, mökki voi sijaita kauempanakin vakituisesta asunnosta. Ensihuumassa pitkä mökkimatka ei tunnu raskaalta, mutta ajan kanssa kyllä.
  Jos et tarvitse sähköjä ja sisävessaa, Järvi-Suomesta pienten järvien rannalta saa perinteisen mummonmökin 50 000–70 000 eurolla. Jos ha­luat mukavuuksia, mutta tyydyt biokäymälään, hinta nousee noin 100 000 euroon. Suurempien järvenselkien rannoilla mökistä saattaa joutua maksamaan vähintään 120 000 euroa.
 3. Mitä asioita mökin kunnosta pitää ainakin tutkia?
  Katsele mökkiä eri puolilta. Onko se on ryhdissään, eihän katto roiku? Vilkaise yläpohjasta, ettei katto ole vuotanut ja että kattotuolit ovat terveen näköiset ja ilma on raikas. Tutki myös alapohja kosteusvaurioiden ja sokkelin halkeamien varalta. Myös sisällä mökissä pitää tuoksua raikkaalle, eikä katossa saa olla vanhojen kosteusvaurioiden merkkejä. Etenkin edullisemmissa vapaa-ajankohteissa tehdään harvoin virallisia kuntotarkastuksia. Jos et tunne rakennusalaa, ota mukaan vaikka tuttu kirvesmies.
 4. Mitä viranomaisasioita pitää selvittää ennen mökkikauppoja?
  Selvitä kaavatilanne rakennusvirastosta. Ranta-asemakaavasta käy ilmi tonttikohtainen rakennusoikeus. Yleiskaava määrittelee rakentamista laajemmin. On myös kaavoittamattomia alueita. Selvitä, saako tontille rakentaa poikkeusluvalla esimerkiksi lisärakennuksia.
  Varmista myös kunnan ympäristöviranomaisilta, minkälaiset jätevesijärjestelmät tontilla on oltava, ja ovatko järjestelmät ajantasaisia. Vuoden 2016 alusta vapaa-ajanasunnoilla pitää olla säädösten mukaiset jätevesijärjestelmät, ellei mökki ole kunnan vesi- ja viemäriverkossa.
  Varmista myös, että sinulla on oikeus käyttää tietä ja että tie on merkitty tontin rasitteeksi. Huomioi myös, että saarimökin venepaikka ja auton parkkipaikka eivät välttämättä ole mantereella lähinnä saarta, vaan voivat sijaita kaukanakin.
 5. Mitä maksuja mökin omistamisesta aiheutuu?
  Vapaa-ajan asunnosta on maksettava kiinteistöveroa. Sen suuruus on kunta- ja mökkikohtainen ja määräytyy mökin verotusarvon mukaan.
  Mitä uudempi ja varustellumpi mökki, sitä suurempi kiinteistövero.
  Uuden, varustellun mökin kiinteistövero voi olla useita satoja eroja. Tiemaksut ovat yleensä aika pieniä, noin 100 euroa vuodessa.
  Vapaa-ajanasunnonkin on oltava kunnan jätehuollon piirissä, vaikka mökkiä käyttäisi vain osan vuodesta. Yleensä vapaa-ajan asunnon jätehuoltomaksu on muutamia kymmeniä euroja vuodessa.
  Kuluja tulee myös mökin lämmityksestä. Jos mökki on vesijohtoverkossa, siinä on pidettävä peruslämpöä tyhjänäkin, etteivät putket jäädy. Silloin myös mökin vakuutusmaksut ovat suuremmat. Vaatimattoman lautarakenteisen mökin vakuutusmaksut alkavat noin 140 eurosta vuodessa. Jos mökillä on vakituisena asuntona käytettävän omakotitalon varustelu, vakuutukset voivat maksaa useita satoja euroja vuodessa.
 6. Entä jos rakentaisi uuden mökin?
  Rakennusprojekti on aina oma ruljanssinsa. Periaatteessa pääset helpoimmalla, kun hankit mökin avaimet käteen -periaatteella. Selvitä ensin tontin rakennusoikeus ja laadituta rakennuspiirustukset. Niiden perusteella haetaan rakennuslupaa kunnan rakennusvirastosta.
  Järvi-Suomessa rantatontit maksavat 25 000–30 000 euroa. Isojen selkien rannalta hyvä, 5000 neliön tontti maksaa noin 50 000 euroa. Edullisin valmismökki maksaa noin 1500–1800 euroa neliöltä. Mökin hinnan, perustusten ja pystytyksen lisäksi mukaan on laskettava sähköliittymät sekä vesi- ja viemärijärjestelmien kustannukset, 10 000–40 000 euroa.

Asiantuntijoina myyntijohtaja Marjut Konsti Savonlinnan Huoneistokeskuksesta, myyntipäällikkö Päivi Heikkinen Suur-Savon Op-Kiinteistökeskuksesta ja myyntipäällikkö Päivi Kousa Suur-Savon Sähköstä. Tietoja saatiin myös Savonlinnan vedestä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla