Iäkäs pariskunta haluaa luopua kesämökistään. Mutta miten mökki kannattaa siirtää seuraavalle sukupolvelle? ET:n lakiasiantuntija vastaa.

Mikä on edullisin tapa siirtää mökki lapsille?

Olemme yli 80-vuotiaita ja haluaisimme nyt luopua omistamastamme perintömökistä. Meillä on kolme lasta, jotka ovat perheellisiä, hyvin asiansa hoitavia ja keskenään sovinnossa. Mikä on edullisin tapa jättää perintömökki heille? Emme välttämättä tarvitse rahaa.
Olemme kuulleet lahjatestamentista, mutta onko olemassa jokin edullisempi luopumisen tapa? Voimme myös myydä mökin, ja mökistä saatu kauppahinta jää sitten joskus heille.
– Länsirannalla

Asiantuntija vastaa:

Perintömökin voi siirtää seuraavalle sukupolvelle esimerkiksi lahjana tai kaupalla. Yksi vaihtoehto on myydä mökki alihintaisella kaupalla. Se, millaiset veroseuraamukset tällaisesta toimista aiheutuu, riippuu mökin arvosta.

Jos ette tarvitse rahaa, lienee järkevintä lahjoittaa kesämökki lapsille. Kun lahja jakaantuu kolmen lapsen kesken, lahjavero jää kohtuulliseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lahjavero on progressiivinen, eli mitä arvokkaampi lahja, sitä suuremman prosentin mukaan lahjansaaja maksaa siitä lahjaveroa. Lahja on verovapaa, jos lahjan arvo tai lahjansaajan osuus lahjasta on alle 4000 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos arvo on suurempi, lahjansaaja joutuu maksamaan vanhemman ja lapsen välisessä lahjoituksessa lahjaveroa lahjan arvosta riippuen 7–19 prosenttia. Lahjaveroa voi pienentää jättämällä lahjanantajalle hallintaoikeuden.

Jos myisitte perintömökin, myynnistä voisi aiheutua luovutusvoittoveroa. Jos myynnistä saatu kauppahinta olisi tallella vielä teidän kuollessanne, perilliset joutuisivat maksamaan näistä rahavaroista perintöveroa.

Alle 20 000 euron suuruinen perintö on verovapaa, sitä suuremmasta perinnöstä joutuu maksamaan perinnön arvosta riippuen 7–19 prosenttia perintöveroa, kun perinnönjättäjä on perinnönsaajan vanhempi. P.K.

Lisää aiheeseen liittyviä vastauksia Lahjoitus pojalle, Mökki myyntiin, Hallintaoikeus ja perintövero ja Hallintaoikeus mökkiin.  

Lue myös:

Sisältö jatkuu mainoksen alla