Kuuma suihku vie menneessään päivän pölyt ja voitelee sielua. Vesiterapialla on kuitenkin hintansa, joita harva tulee miettineeksi. Liian innokas löträys vie rahaa – ja tuhoaa pahimmillaan asunnon.

Harva tulee ajatelleeksi kuinka paljon suihkussa oleminen maksaa. Sähkölämmitteisessä talossa kahden minuutin suihku kuluttaa yhtä paljon energiaa kuin jääkaappipakastin vuorokaudessa. 10 minuutin suihku vie energiaa enemmän kuin sähkökiuas tunnissa.

Jos nelihenkisen perheen kaikki jäsenet käyvät päivittäin varttitunnin suihkussa, kuluu vettä vuodessa 394 200 litraa. Sen lämmittäminen 38-asteiseksi vie energiaa 15 000 kilowattituntia, mikä maksaa noin 2000 euroa.

Säästö voi olla 1200 euroa vuodessa!

Suihkuajan lyhentäminen kuuteen minuuttiin tuo mittavat säästöt. Vettä kuluu 157 680 litraa ja energiaa kuluu 6 000 kilowattituntia. Lasku on alle 800 euroa. Lompakkoon jää siis pitkälti yli 1000 euroa!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pelasta pesuhuone

Lyhyemmillä suihkuilla voi vähentää energiankulutusta, mutta todelliset säästöt syntyvät vasta suihkun jälkeen. Suihkutilan kuivaaminen voi nimittäin pelastaa kalliilta remontilta. Se tekee myös terveydelle hyvää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Suihkutilan seinät ja lattia ja kannattaa ehdottomasti kuivata lastalla. Mitä nopeammin kylpyhuone saadaan kuivaksi suihkun jälkeen sitä paremmin – ja nopeimmin vesi kulkeutuu pois vetenä. Pinnoille jätettynä sen täytyy ensin höyrystyä ja vielä ilmanvaihdon mukana tuulettua, kertoo sisäilma-asiantuntija Mervi Ahola Sisäilmayhdistys ry:stä.

Mitä vähemmän aikaa rakenteet ja pinnat ovat alttiina kosteudelle, sen parempi se on asunnolle. Pintojen kuivaaminen tuo myös suoraa rahallista säästöä, sillä veden höyrystyminen kuluttaa energiaa ja pistää lattialämmityksen turhaan töihin.

Kuivaa seinät ja lattia heti lastalla.

Suihkutila olisi paras tuulettaa tehostamalla ilmanvaihtoa. Tarpeen voi olla myös avata ikkunaa hetkeksi, jos järjestelmässä ei ole koneellista tuloilmaa.

– Ensisijaisesti kosteus tulisi poistaa siellä, missä se on syntynyt, koska esimerkiksi kylpyhuone on suunniteltu kestämään kosteutta. Talvella kovan pakkasen aikaan sisäilma on kuivaa, tällöin voi olla jopa hyväksi päästää vähän kosteutta muualle asuntoon, toteaa Ahola.

Kuumien suihkujen ystävän kannattaa muistaa, että mitä kuumempi ja pitempi suihku, sitä enemmän höyryä. Höyry tiivistyy jossain vaiheessa vedeksi asunnon sisälle, ellei sitä saa ilmanvaihdolla poistettua.

Kavalaa kasvustoa

Mitä sitten tapahtuu, jos pesuhuoneen kuivaamisen jättää väliin tai ei huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta?

– Liiallinen sisäilman kosteus voi aiheuttaa mikrobikasvustoa pinnoille. Tällöin kyse on yleensä liian tehottomasta ilmanvaihdosta. Isompia vahinkoja tulee kuitenkin, jos kylpyhuoneen vedeneristeet eivät ole kunnossa. Nykyaikaisia vedeneristeitä on vaadittu vasta 90-luvulla, joten sitä vanhemmat kylpyhuoneet ovat jo uusimisen tarpeessa.

Viisi vinkkiä suihkuttelijalle

  1. Vältä liian pitkiä suihkuja.
  2. Älä roiski vettä ympäri kylphuonetta.
  3. Kuivaa seinät ja lattia lastalla.
  4. Nosta lattiamatto kuivumaan.
  5. Väännä koneellinen ilmanvaihto kovemmalle tai avaa ikkuna hetkeksi.

Lähteet: www.rakentaja.fi ja www.energiatehokaskoti.fi

Tieto

Näin säästät vesilaskussa

Pientaloissa käytetään vettä asukasta kohden keskimäärin 110–120 litraa vuorokaudessa. Vaihtelu on kuitenkin suurta, yleisesti noin 60–270 litraa vuorokaudessa asukasta kohden. Ero syntyy pääosin suihkussa vietetystä ajasta: pitkät suihkutuokiot voivat helposti moninkertaistaa vedenkulutuksen.

  • Ota suihku, älä ota kylpyä. Kylpyamme on vesisyöppö. 
  • Jos mahdollista, lämmitä käyttövesi edullisemmalla yösähköllä.
  • Säädä hanojen virtaamat oikeiksi. Suihkuhanassa riittää 12 litraa minuutissa, pesuallashanassa 6 litraa minuutissa.
  • Sulje suihku hiusten pesun ja saippuoinnin ajaksi Se vähentää kulutusta merkittävästi.
  • Laula suihkussa. Kun olet hoilannut Beatlesin Helter Skelterin, on aikaa kulunut hiukan yli 4 minuuttia. Sen jälkeen voi alkaa lopetella suihkua.
Sisältö jatkuu mainoksen alla