Tiesitkö, että kohtuutonta avioehtoa voi kohtuullistaa? Kenenkään ei tarvitse lähteä tyhjin käsin, jos on tehnyt vuosia töitä yhteisessä kodissa ilman palkkaa.

Ison maatilan pojasta on juuri tullut isäntä sukupolven vaihdoksen jälkeen. Hän tapaa tytön, jonka kanssa menee naimisiin. Avioehtosopimus tuntuu järkevältä vaihtoehdolta, koska nuorikolla ei ole tullessaan omaisuutta ja sukutila halutaan suojella avioeron varalta.

Yli 60-vuotias: Lue tämä, jos olet menossa naimisiin.

Kuluu 20 vuotta. Aviovaimo on tehnyt koko sen ajan maatilan töitä, mutta maatila koneineen ja karjoineen on edelleen miehen nimissä. Tulee avioero.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Avioehdon vuoksi vaimo ei saa mitään, vaan lähtee kotoaan tyhjin käsin ilman ”palkkaa” vuosikymmenten työstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuulostaako kohtuuttomalta? Sitä se saattaa olla avioerossa omaisuutta eroteltaessa ja ositettaessa. Tällaisessa tilanteessa avioehtosopimusta on mahdollista kohtuullistaa.

Asianajaja Harri Kontturin mukaan sovittelua kaipaavan on otettava avukseen asianajaja, joka hakee pesänjakajan oikeudesta. Pesänjakaja yrittää tehdä sovinnon osapuolten välille, ja jos se ei onnistu, voi pesänjakaja niin harkitessaan kohtuullistuttaa avioehtosopimuksen vaikutuksia.

Lue myös:

Jos sopimusta ei synny,  pesänjakaja tekee itse ratkaisun kohtuullistamisesta. Jos se ei kelpaa osapuolille, päätöstä voi moittia, jolloin asia päätetään oikeussalissa.

– Näin pitkän päivätyön emäntänä tehnyt voi saada hyvityksen vuosien työstä, Kontturi sanoo.

Hänen mukaansa on hyvä ottaa aina yhteyttä asianajajaan, jos miettii mahdollisuutta avioehtosopimuksen kohtuullistamiseen.

– Ei jää sitten mietittävää vanhainkodin kiikkustuoliin. Samalla varmistuu se, ettei epäoikeudenmukaisuus toteudu. Moni ei halua ottaa asianajajaa, vaan katselee vastauksia internetistä. Muutaman sadan euron säästön takia saattaa jäädä moninkertainen omaisuus osituksessa saamatta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla