Omaa osaamista kannattaa hyödyntää vielä eläkkeelläkin.

Jäin kesällä eläkkeelle Etelä-Tanskan yliopistosta kansanterveystieteen professorin virasta, ja heti elokuussa perustin suomalaisen kollegani kanssa yrityksen.

Yhtiömme tarjoaa koulutus- ja tutkimuspalveluja vientiin. Toimimme konsultteina ja alihankkijoina suuremmille koulutusyrityksille.

Olen työskennellyt suuren osan työelämästäni ulkomailla ja koen, että minulla on osaamista ja annettavaa Suomen koulutusviennille. Tunnen edelleen tarvitsevani älyllisiä ja ammatillisia haasteita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Minulla on vielä osaamista ja annettavaa.

Tutustuin yhtiökumppaniini, kun olin yliopistoni koulutusvientiprojektin vetäjänä saudiarabialaisessa naisten yliopistossa. Kehitimme sinne epidemiologian, terveyskasvatuksen ja terveyden edistämisen opetusohjelmat. Työkokemuksesta ja kansainvälisistä verkostoista on hyötyä yrityksellemme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen kiteeläisen pienviljelijän tytär, ja sain kotoa työnteon ja pärjäämisen mallin. Yrittäjänä tunnen olevani yhä tarpeellinen.

Osakeyhtiö kasvun varalta

Yritysmuodoksi harkitsimme ensin molemmat omaa toiminimeä. Päädyimme kuitenkin lopulta osakeyhtiöön, koska siinä voimme yhdistää osaamisemme.

Lisäksi uskomme, että yrityksemme kasvaa, joten tulevaisuudessa meille voi tulla tarvetta ottaa mukaan uusia osakkaita.

Saattaa olla, että ennen pitkää ryhdymme tarjoamaan joitakin palveluita suoraan asiakkaille sen sijaan, että myisimme niitä koulutuspalveluyrityksille.

Kullan arvoisia neuvoja

Sekä kollegallani että minulla on yrittäjiä perhepiirissä. Heistä ja pankin asiantuntijoista on ollut apua yrittäjän velvollisuuksien hahmottamisessa. Helsingin Uusyrityskeskuksessa olemme käyneet kannustavia ja innostavia keskusteluja.

Tilitoimiston valinta on yksi aloittavan yrityksen isoista päätöksistä. Me tarvitsimme sellaisen, jolle voimme ulkoistaa sekä kirjanpidon ja veroasiat että kotimaisen ja kansainvälisen laskutuksen.

Yrittäjänä voin hyödyntää työkokemustani.

Yhden haasteen jo tunnistamme. Yritykselle voi kertyä tuloja varsin epätasaisesti, mutta jatkuvia menoja on alusta asti. Niitä ovat esimerkiksi it-tuki, vakuutukset, pankin kulut ja YEL-maksut.

Yrittäjäksi ryhtymistäni helpotti ratkaisevasti se, että minulla on eläketuloja.

Jutun voi lukea kokonaisuudessaan ET-lehden numerosta 21/2019.

Vierailija

Asiat on ehkä siksi kunnossa, että on tekemistä. Miehen sisko on 77-vuotias ja tekee päivät töitä kiinteistöasioissa toimistossa. Sanoi, ettei koskaan lopeta muuten särkyy aktiivinen elämänlaatu.

Hänen onnensa on oma firma samassa talossa missä asuu.

Minulla, yli 70,  enemmänkin on ruumiilliset työt pakko tehdä kun taklo on vanhenemaan päin ja remontointia riittää naisellekin. Ehkä se auttaa minua  kun on säännöllinen pakko olla huolehtimassa ja korjaamassa. Auttaneeko nivelrikkoisiin jäseniin, en usko, mutta liikuntaa tulee kaikissa muodoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla