Tuusulalainen Sirkku Kimonis, 66, pitää seuraa palvelutalon asukkaille. Hyvän mielen lisäksi siitä kertyy eläkeläiselle lisätuloa.

Työelämässä ollessani ajattelin, että kun jään eläkkeelle, minulla on aikaa pitää seuraa palvelutalossa asuvalle isälleni. Sitten isä nukkuikin yllättäen pois ja jäin orvoksi.

En saanut aikaa isän kanssa, mutta päätin, että autan muita vanhuksia. Tiesin, miten paljon vanhustenhuollossa kaivataan apua ja miten pienillä asioilla vanhuksia voi ilahduttaa.

Päätin, että eläkkeellä autan vanhksia.

Aluksi tein satunnaisia vapaaehtoistöitä hoivakodeissa. Sitten näin Facebookissa Seurana-nimisen yrityksen ilmoituksen, jossa haettiin vanhuksille seuralaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hain paikkaa, ja heti seuraavana päivänä minulle soitettiin, että milloin voit aloittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen sitoutunut neljän henkilön seuraksi.

Nyt minulla on neljä vanhusta, joiden jokaisen kanssa olen sitoutunut seurustelemaan vähintään kerran viikossa, kaksi tuntia kerrallaan.

Luen, laulan, juttelen, kuuntelen, lähden kaveriksi ulkoilemaan, puutarhatöihin, asioille tai konserttiin. Työ on valtavan antoisaa, ja opin vanhuksilta paljon.

Teen työtä yleensä kolmena arkipäivänä ja satunnaisesti myös lauantaina tai sunnuntaina. Työpäivä kestää matkoineen 2–5 tuntia, eli omaakin aikaa päivään jää riittämiin.

Teen työn lisäksi edelleen myös vapaaehtoistyötä vanhusten kanssa.

Saan kuukaudessa palkkaa yleensä 250–400 euroa, josta maksan 45 prosenttia veroa. Käteen jää 150–250 euroa.

Eläkkeeni on vähän yli 2 000 euroa kuukaudessa, ja siitä maksan veroa 30 prosenttia. Niille, joilla on pienempi eläke, jää palkasta enemmän käteen.

Raha ei ole minun motivaationi.

Numeroista näkee, että raha ei ole minun motivaationi tehdä työtä. Kävisin muutenkin auttamassa vanhuksia, mutta palkattuna seuralaisena saan koulutusta ja meillä on yhteisiä tapaamisia. Seuralaisena toimiminen on työsuorite, josta ei makseta eläkemaksuja, eli se ei kartuta eläkettä.

Palkkani menee sähkötilille, josta maksan rivitaloasuntoni sähkölämmityksen. Nyt, kun sähkö on tyyristä, sähkötilistä on iso ilo.

Jutun voi lukea kokonaan ET-lehden numerosta 19/2022. Tilaajana voit lukea sen myös täältä. Jos et ole vielä tilaaja, kokeile Digilehdet.fi-palvelua.

Veromies

Jotain outoa noissa Sirkun veroprosenteissa on. Veroprosenttilaskurin mukaan 25 000 euron vuosieläkkeellä kirkkoon kuuluva 1956 syntynyt tuusulalainen maksaa eläkkeestään tuloveroa 21,5%. Jos samalle kortille laskee 4500 palkkatuloja, on kokonaisprosentti 22%. Yli 65-vuotias ei maksa enää työttömyysvakuutusmaksua mutta maksaa noin 68-vuotiaaksi eläkevakuutusmaksua palkkatuloistaan eli kartuttaa vielä eläkettä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Olisipa kiva tietää miten käy eläkkeiden korotuksesta ensi vuonna.Jos saa työeläkettä ja kansaneläkettä ottaako kela työeläke korotuksen pois. Missään ei puhuta tästä.

Soitapa Kela tai työeläkeyhtiöösi. Sieltä varmaan saat oikeat tiedot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla