Eläkeläisten ja sijaisten käyttö työvoimana sosiaali- ja terveyspalveluissa on vähentynyt huomattavasti.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy on selvittänyt kesäajan toimintaa ja henkilöjärjestelyjä alallaan.

Eläkeläisiä käytetään selkeästi entistä vähemmän työvoimana Tehyn piirissä olevissa työpaikoissa. Vastanneista 16 prosenttia kertoi eläkeläistyöntekijöiden käytöstä, kun viime vuonna sama luku oli 23 prosenttia. Sama ilmiö koskee sijaisten palkkaamista.

Asiaan vaikuttavat muun muassa rekrytointikiellot: työvoimaa on kyllä saatavilla, mutta sitä ei palkata niin paljon kuin aiemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Olen erittäin huolissani tästä tilanteesta, sillä jos sijaisia ei palkata, joutuu vakihenkilöstö entistä lujemmalle, sanoo selvityksen tehnyt Tehyn työvoimapoliittinen asiantuntija Mervi Flinkman.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Työikäisten kiinnostus jatkaa töissä 63 ikävuoden jälkeen on noussut jo vuosien ajan, kertoi Työterveyslaitos viime vuonna. Arviolta noin 10 prosenttia yli 64-vuotiaista tekee jollain tapaa töitä.

Toimintoja kiinni kesällä

Taloudellinen taantuma ja säästöpaineet vaikuttavat myös siihen, miten sosiaali- ja terveyspalveluja pidetään auki kesällä.

Suurin osa organisaatioista (80 prosenttia) supistaa toimintaansa.  Kesto on kesällä keskimäärin kahdesta kuuteen viikkoa.

– Selvityksessä ei löytynyt kovin suuria alueellisia eroja siinä miten toimintoja supistetaan. Sen sijaan valtakunnallisesti on pulaa nimenomaan lyhytaikaisista keikkalaisista, kertoo Flinkman.

Tehy on tutkinut joka vuosi pääluottamusmiehille lähetetyn kyselyn avulla kesäajan sosiaali- ja terveyspalveluiden toimintaa ja henkilöstöjärjestelyjä.  Tehy on kerännyt tietoa kesäajan toiminnasta yli 20 vuoden ajan vuodesta 1991 alkaen.

Eläkeläinenkin  voisi heittää pikkupätkiä silloin tällöin, säilyttääkseen tuntuman työhön 

ja asiakkaisiin, elää hyödyllistä elämää voimiensa mukaan. 

Aion kokeilla, jos otetaan vastaan.

nimim. "Kohta eläköityvä fysioterapeutti"

Sisältö jatkuu mainoksen alla