Siivous on monen mielestä tylsin kotityö ja ikkunanpesu se pahin inhokki. Harva silti ostaa siivouspalvelua, vaikka siitä saa kotitalousvähennyksen.

Jotkut tykkää, monet inhoaa, kotisiivousta nimittäin. Harmin aiheena on erityisesti se, että ahkeroinnin jälkeen koti on aivan liian pian samassa sotkussa kuin ennen siivousta. Erityisen ikävänä ihmisest pitävät ikkunanpesua.

Suomalaiskotien siivouskäytäntöjä selvittänyt Kristiina Puska kysyi liki 2800 henkilöltä kodin ulkopuolisten siivouspalvelujen käytöstä. Vain kuusi prosenttia kertoi käyttävänsä niitä säännöllisesti yksi–neljä kertaa kuukaudessa. Toiset kuusi prosenttia osti siivousapua silloin tällöin

Peräti 88 prosenttia ei ostanut siivouspalveluja. Kaikista vastaajista 41 prosenttia oli kuitenkin kiinnostunut. 

Kodin siivouspalvelusta saa tehdä verotuksessa kotitalousvähennyksen. Jos siivoustyön tekee yritys, sen pitää kuulua ennakkoperintärekisteriin. Tällöin vähennys on 45 prosenttia yritykselle maksetusta työkorvauksesta. Omavastuun osuus on 100 euroa ja se kattaa kaikki yhden kalenterivuoden aikana tehdyt kotityön ostot.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näin lasket kotitalousvähennyksen

Jos esimerkiksi tilaa yrityksen pesemään ikkunat ja saa 500 euron laskun, jossa työn osuus on 400 euroa, on vähennys (400e x 45%)-100e=80e. Tämä 80 euroa maksetaan palvelun ostajalle takaisin veronpalautuksena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kotitalousvähennystä pitää hakea itse verottajalta. Teetetyt työt ilmoitetaan esitäytetyssä veroilmoituksessa. Verottaja tekee vähennyksen suoraan verosta, ja se maksetaan veronpalautuksena. Jos on ostanut siivouspalveluja vuonna 2017, niistä on ilmoitettava verottajalle  tuota pikaa. Esitäytetyn veroilmoituksen viimeinen palautuspäivä on henkilöasiakkailla joko 8.5. tai 15.5.2018.

Kotitalousvähennyksen ensimmäismäärä vuodessa on 2400 euroa henkeä kohti. Puolisot voivat siis vähentää työkuluja yhteensä 4800 euroa.

Verohallinnon sivuilta löydät taulukon, josta näet, mitkä kaikki ostotyöt oikeuttavat vähennykseen. 

Lähde: vero.fi

 

 

Vierailija

Kotitalousvähennys on ihan hyvä juttu jos teettää jonkun remontin mutta en yhtään ihmettele, ettei monikaan osta siivouspalvelua. Yksi syy lienee juuri tuo edellä mainittu tavaroiden raivaus ennen siivoojan tuloa.

Minä en myöskään olisi valmis maksamaan pintapuolisesti tehdystä siivouksesta kun itse teen todella perusteellisen siivouksen kerran kuukaudessa eli kaikkien mattojen tamppaus ja lattioiden pesu sekä pölyjen pyyhkiminen. En  pidä ajatuksesta, että täysin vieras ihminen hääräilee asunnossani ja toisaalta tuntuisi kiusalliselta valvoa siivoojaa koko ajan.

Olen kuitenkin tuumiskellut tilata apua ikkunoiden pesuun siitä huolimatta, että tietysti joutuisi raivaamaan kaiikkien ikkunoiden edustat ennen pesijän tuloa. Mutta mutta! ET on ottanut esimerkiksi ikkunoiden pesulaskun suuruudeltaan 500:- euroa. Huh heijakkaa. En iki, iki maailmassa maksaisi ikkunoitteni pesemisestä 500 euroa kun saisin siitä kotitalousvähennyksen jälkeen takaisin vaivaiset 80 euroa !! Ja jos alkuperäinen lasku olisi pienempi niin sitä vähemmän saisi takaisin. Eli ei kannata kannata tilata ikkunanpesijää jos ei ole muita kotitalousvähennyksiä .

Sitten kun en enää itse jaksa pestä ikkunoitani niin olkoot likaiset....

Imatran tyttö

Tuossa siivouksessa on semmonen juttu, että ensin pitää raivata tavarat ennen kuin voi kutsua siivoojan. Sen takia se jääkin siihen. Kun pitää ensin siivota, että siivooja voi tulla!

Sisältö jatkuu mainoksen alla