Pahvipakeit roskiin ja liian pienet vaatteet kierrätykseen. Ei onnistu - edes ammattijärjestäjältä.

ET:n uusi lukijabloggaaja Tuula Lahtinen on tiettävästi Suomen ensimmäinen ammattiraivaaja. Hän järjestää työkseen ihmisen koteja ja selvittää monille varsin tuttua tavarakaaosta: tuo tuonne, tämä kierrätykseen, tätä et tarvitse. Blogissaan Tuula avaa oman kotinsa ovet ja kas, tutulta näyttää.

- Joo ei ole suutarin lapsella aina kenkiä! Omien tavaroiden järjestely on paljon hitaampaa ja vaikeampaa kuin maksavan asiakkaan tavaroiden järjestely. Asiakkaan tavaroiden minulla ei ole tunnesidettä. Ei tarvitse jäädä muistelemaan valokuvien hetkiä ja hipelöimään koriste-esineitä - niin kuin omassa kodissa, Tuula nauraa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomalaisissa kodeissa on perinteisesti kolmen kaltaisia kaaospaikkoja, tiloja, joihin tavaraa vain tuppaa kertymään.

- Myös minun kodistani nämä paikat löytyvät: pihavarasto, yläkerran varastoksi kasvanut ylimääräinen huone ja kellari. Pihavarastossa ja kellarissa on sellaista "jos joskus vielä tarvitaan -tavaraa". Omakotitalossa kun tätä varastotilaa on. Yläkerran romuhuoneessa on lasten pehmoleluja, pelejä, leluja, Aku Ankkoja jne. Ovat epäjärjestyksessä kun en ole niitä ehtinyt vielä perkaamaan.

Perikunnan talon tyhjennyksestä ammatti

Tuulasta tuli ammattijärjestäjä perintöjen äärellä.

-  Aikoinaan tyhjennettiin siskojeni kanssa perikunnan taloa ja siinä olikin haastetta. Totesin, että tätä jo 70-luvulla Amerikassa tarjottua palvelua tarvittaisiin kyllä myös Suomessa.

Hamstaamme tavaraa ja sorrumme kaaokseen kahdesta syystä.

- Tavaraa on liikaa suhteessa tilaan. Ostetaan lisää tavaraa, mutta ei laiteta vanhaa samanlaista tavaraa pois. Ja kuluttajaa yllytetään ostamaan yli tarpeen: osta kolme ja maksa kaksi. Monilla vanhuksilla on myös se tilanne että eivät pysty viemään pois esimerkiksi jätepapereita.

"Eräässä raivauskohteessa tyhjensin kaksiosta 400 litraa jätepaperia pois.

Tavaroita hamstrataan ”ehkä tätä vielä tarvitaan” tai säilytän tätä jollekin joka sitä ehkä joskus tarvitsee.

- Askartelijat ja käsityöläiset säilyttävät monenmoista materiaalia. Myös saatuja (ei niin kivoja) lahjoja pidetään säilössä.

"Perintönä saatuja tavaroita hamstrataan, vaikka niille ei olisi mitään käyttöä."

Tuulaa hämmästyttää työssään usein. Esimerkiksi se, että tyhjät pahvilaatikot säilytetään "varmuuden vuoksi."

- Kun lapset muuttavat kotoa pois, he ottavat muuttokuormaan vain tarpeelliset tavarat. Vanhemmille jäävät lasten vanhat koulukirjat, pehmolelut, lelut ja muistoesineet. Ja tätä perikunnalta saatua tavaraa säilötään turhaan. Myös ne omat ”kaapissa kutistuneet” vaatteet ovat oma lukunsa....Tuula huokaa.

Kurkkaa Tuulan blogiin Ammattijärjestäjän arkea TÄSTÄ.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla