– Älyjääkaappi ei kiinnosta minua, mutta palo- ja murtohälytinjärjestelmä tuo turvaa arkeen, Sari Isokorpi sanoo.
– Älyjääkaappi ei kiinnosta minua, mutta palo- ja murtohälytinjärjestelmä tuo turvaa arkeen, Sari Isokorpi sanoo.

Espoolaisella Sari Isokorvella, 55, ei mene sormi suuhun teknisten laitteiden kanssa pelatessa. Hän on niistä jopa innostunut.

– Olen sikäli poikkeus, että luen käyttöohjeita, hoivakodin toiminnanjohtajana työskentelevä Sari Isokorpi naurahtaa.

Isokorven yhden aikuisen ja kahden teini-ikäisen taloudesta löytyvät kaikki normaalit kodinkoneet: sähköhella, mikroaaltouuni, pyykin- ja astianpesukoneet, pölynimuri.

– Televisioita on kaksi. Ne ovat yli kymmenen vuotta vanhoja. Mietin, odotanko niiden menevän rikki vai pitäisikö ne uusia sitä ennen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Mietin, odotanko televisioiden menevän rikki vai pitäisikö ne uusia sitä ennen."

Sarin mukaan ei kuitenkaan haittaisi, vaikka toinen hajoaisi. Televisiota katsotaan perheessä hyvin vähän, ja laitteet ovat pääasiassa lasten pelikonsolien näyttöruutuina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sekä viihde- että hyötykäytössä on tietokoneita ja tabletti. Tietokoneita yhdistää langaton verkko. Lisäksi löytyvät kamera ja videokamera.

– Tabletilla luen ja kirjoitan sähköposteja, teen muistiinpanoja, käytän tekstinkäsittelyä ja taulukkolaskentaa. Pidän siitä, että yhdellä laitteella voi tehdä monia asioita.

Sari ei ole niitä ihmisiä, jotka ryntäävät kauppaan heti, kun sinne putkahtaa jokin uutuus. Hän tekee ostopäätöksiä käyttötarpeen mukaan.

– Viimeksi vaihdoin puhelimen saadakseni lisää muistikapasiteettia. Puhelinten ominaisuudet lisääntyvät kokoa ajan, ne täyttyvät kuvista ja applikaatioista. Usein muisti loppuu kesken.

Lue myös:

Yli 55-vuotiaat vastasivat: nämä 3 kodinkonetta on oltava

Pitkä käyttöikä on tärkeä. Hyvä esimerkki on pesukone, joka meni vaihtoon kylpyhuoneremontin yhteydessä vuosi sitten. Edellinen kone oli jo 20 vuotta vanha mutta toimi edelleen. Oli kuitenkin pelko, että se saattaisi hajota.

Sari päätyi tuttuun merkkiin, mutta tutki, mitä ominaisuuksia eri koneissa on. Hän myös kyseli kavereilta suosituksia. Lopulta hän rohkeni ostaa laitteen nettikaupasta.

– Kalliimpiakin löytyi, mutta niissä olisin maksanut ominaisuuksista, joita en tarvitse. Mietin, mikä on meidän käyttömme, ja päädyin peruskoneeseen.

Kestävyysvaatimus vie siihen, ettei Sari osta kaikkein halvinta. Vaikka elektroniikkaa nykyisin tehdään yksissä ja samoissa tehtaissa, hän uskoo, että hinnan ja laadun välillä on vielä yhteys.

– Voin tehdä kunnon investoinnin laitteeseen, mutta pidän sitä hyvin. Olen huolellinen elektroniikan käyttäjä. Pyyhin näyttöjä enkä kohtele laitteita rajusti. Joku voi huolimattomuuttaan rikkoa vimpaimen ja joutuu siksi hankkimaan uuden.

Oikea käyttö edellyttää, että ohjeet ovat tallessa ja helposti saatavilla. Sarin keittiöstä löytyvät lieden ja astianpesukoneen ohjevihkot, kylpyhuoneesta pesukoneen käyttöohje.

– Pesukoneen ohjetta joudun katsomaan, kun haluan pestä totutusta poikkeavalla ohjelmalla tai näytölle on tullut jokin virheilmoitus.

Tulevaisuudessa Sari ei välttämättä halua esimerkiksi älyjääkaappia, joka ilmoittaa, mitä sieltä puuttuu. Sen sijaan hän on kiinnostunut elektroniikan hyödyntämisestä talotekniikassa. Kodissa on jo palo- ja murtohälytinjärjestelmä.

– Sen ansiosta näen kännykästä, koska lapset tulevat kotiin, kun he koodaavat itsensä sisään. Se myös tekee tarvittaessa hälytyksen vartiointiliikkeeseen, joka tulee paikalle, jos ei saa minuun yhteyttä. Järjestelmä lisää valtavasti ­turvallisuutta.

Ostajan avuksi

 • martat.fi 
  Perusteelliset oppaat ­kodinkoneiden hankintaan.
 • topten-suomi.fi 
  Eri tuoteryhmien 10–15 energia­tehokkainta laitetta.
 • motiva.fi 
  Motivan opas auttaa valitsemaan energiatehokkaita ­laitteita.
 • kuluttaja.fi 
  Laitetestien lukeminen on ilmaista Kuluttaja-lehden tilaajille. Muille hinta on 2 e/testi. Vanhojen mutta vielä käyttö­kelpoisten testien lukeminen on makstutonta.
 • testatutlaitteet.fi 
  Testatut ja ­hyväksytyt televisiomallit eri antenni­järjestelmiin.
 • omaguru.fi 
  Elisan palvelu auttaa tietotekniikan ongelmissa.
 • kkv.fi 
  Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivulla saa neuvoja laitteiden ostamiseen, myymiseen ja sopimuksiin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla