Jopa 23 500 suomalaista on jättänyt hakematta eläkettä, joka heille on kertynyt Ruotsissa. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Ruotsin eläkeviranomainen Pensionsmyndighet onkin nyt ryhtynyt etsimään suomalaisia eläkeläisiä, jotka eivät ole nostaneet eläkkeitään.

Helsingin Sanomien mukaan keskimääräinen unohdettu kuukausieläke on 412 euroa. Isoin hakematta jätetty eläke on lähes 1500 euroa kuukaudessa.

Kuusankoskella asuva Untamo Askola, 58, ei ihmettele yhtään, että Ruotsin-eläkkeitä jää hakematta. Hän työskenteli Göteborgissa 1979–1990 ja sai Kelasta vuonna 2008 tiedon Ruotsista myönnetystä eläkkeestään. Paperisota kesti pari vuotta ennen kuin rahat tulivat. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Jouduin lähettämään helvetinmoisen nipun papereita Ruotsin sairaskassaan ennen kuin eläkettä alettiin maksaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös verottajan kanssa voi tulla ongelmia, Askola huomauttaa Helsingin Sanomissa. 

– Mitä enemmän saa eläkettä Ruotsista, sitä enemmän vähennetään eläkettä ja etuisuuksia täällä.

Lue myös: Täällä saadaan pienintä eläkettä Suomessa

tuohon hakemiseen on saatavissa apua jos se ei ota sujuakseen(sostt.pankit,oik,ap,tt)jne avustavat hakemusten ja liitteiden kanssa,pyytäkää apua!

En ole kahdeksaan vuoteen saanut Ruotsista minulle kuuluvaa eläkettä. Olen sairaseläkkeellä työtapaturman vuoksi. Suomen kanssa ei ole ollut mitään ongelmia. (siis työtapaturma sattui Suomessa, mutta olin sitä ennen ollut myös Ruotsissa töissä). Asia on nyt EU-tuomioistuimessa koska Ruotsin mukaan työkykyni ei ole alentunut 25-prosenttia (se on Ruotsissa raja). Suomen Kelan lääkäreiden mukaan se on alentunut 80-prosenttia (minua hoitavien lääkäreiden mukaan 100). Joka vuosi kyllä lähettävät paperin Ruotsista siitä, että paljonko minulla on rahaa siellä sisällä (Ruotsissa on eri systeemi kun Suomessa, siellä maksetut eläkerahat on sijoitettu rahastoihin jossa kasvavat korkoa tai ovat kasvamatta. Minulla on viime viikon tietojen mukaan tuollainen 45000 euroa lepäilemässä). Odottavat varmaan että kuittaan fondirahat pois ja sillä välttyvät myös tulevan vanhuuseläkkeen maksusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla