Haaveiletko naimisiinmenosta? Häät voi järjestää pienellä rahalla ja mutkattomasti, kuten Jaana ja Pekka tekivät.

Vantaalaiset Jaana Lehti  ja Pekka Vuola olivat olleet jo 30 vuotta yhdessä ennen kuin häät tulivat harkintaan. 

– Kun ensimmäisiä Hääöitä vietettiin, pidimme ideaa hyvänä. Viimein elokuussa 2011 mieheni kosi, joten meillä jäi vain pari kolme viikkoa aikaa järjestellä juhlia.

Jaana ja Pekka päätyivät vihittäväksi Vantaan Pyhän Laurin kirkon Hääyö-tapahtumassa, joka on järjestetty nyt monta vuotta peräkkäin ja tullut yhä suositummaksi koko ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensin Jaana ja Pekka pohtivat menevänsä naimisiin kertomatta kenellekään, mutta sitten tuntui tärkeältä kutsua myös vanhemmat ja muutamia ystäviä. Yhteensä parikymmentä vierasta tuli lopulta kirkkoon ja kotiin.   

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kun menimme kirkolle kello 18.30 jonottamaan vihkiaikaa, oli siellä jo kymmenkunta paria. Kaikki olivat jo aikuisiässä, noin 30–60-vuotiaita.

– Näimme jonossa esimerkiksi toisen poikamme entisen päiväkodin työntekijän. Tunnelma oli innostunut ja vapautunut. Juttelimme odotellessamme monien kanssa, pariskunta kertoo ET-lehdelle.

Liikuttava tunnelma

Vihkimispaikaksi sai valita kirkon, tuvan tai puutarhan. Pekka ja Jaana valitsivat kirkon, ja vihkimisajaksi he saivat kello 21.

– Menimme papin pakeille klo 20.30, ja juttelimme noin 20 minuuttia. Vaikka kohtasimme ensikertaa, loi hän keskustelumme pohjalta lämpimän puheen. Yhdeksältä marssimme kirkkoon ja seremonia kesti loppumarsseineen noin 25 minuuttia.

Musiikki oli valittu parien puolesta, sillä tuona päivänä oli kaikille avoin häämarssikonsertti.

– Saimme perinteisen Mendelssonin häämarssin. En ole ennen pitänyt sen mahtipontisuudesta, mutta nyt se tuntuikin hienolta! Koko tilaisuuden tunnelma oli yllättäen herkkä ja liikuttava.

Edulliset tarjottavat

Vihkimisen jälkeen tuore aviopari ajeli kotiinsa Tikkurilaan. Juhlat olivat pienet ja edulliset. Pekka oli leiponut hääkakun ja morsiuspari äidit olivat tehneet voileipäkakun ja Lapin rinkilöitä. Juhlajuomat oli haettu Tallinnasta.

– Kustannuksia tuli noin 200 euroa sormuksista ja 200 euroa tarjottavista, Jaana ja Pekka ynnäävät.

Vaatteet olivat Jaanan mukaan jo olemassa.

– Halusin hääkimpun ja sidoin sen itse. Vihkiminen ei maksanut mitään. Ostimme hopeasormukset, kun meillä oli tavallaan hopeahääpäivä jo! Tapahtumasta jäi tosi hyvä mieli.

Vantaalaisessa Pyhän Laurin kirkossa järjestetään perjantaina 19. syyskuuta kuudetta kertaa Hääyö-tapahtuma, jossa vihitään monta paria. 

Viisi faktaa Hääyö-tapahtumasta

 1. Vantaan Pyhän Laurin kirkko on Suomen suosituin vihkikirkko ja pääkaupunkiseudun vanhin rakennus. Siellä järjestettiin kaikkien aikojen ensimmäinen Hääyö vuonna 2009. Sen jälkeen idea vaivattomasta ja tunnelmallisesta vihkimisestä on levinnyt eri puolille Suomea.
 2. Pyhän Laurin Hääyössä on mennyt naimisiin vuosien aikana yhteensä 160 paria. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, vihkivuorojen jako alkaa kirkolla kello 19.30. Paikalla on neljä pappia.
 3. Mukaan tarvitaan vain:
  • Tuleva puoliso ja sormukset
  • Avioliiton esteettömyystodistus.
  • Molempien henkilöllisyystodistukset
 4. Avioliiton esteettömyystodistus on tilattava seurakunnasta tai keskusrekisteristä viimeistään perjantaina 12.9. Esteettömyystodistuksesta tulee ilmetä, että molemmat kuuluvat kirkkoon, ainakin toinen on luterilainen ja että luterilaisilla on rippikoulu suoritettu.
 5. Kirkossa soitetaan suosituimmat häämarssit usean kappaleen listana niin, että pari astelee alttarille jonkin niistä tahdissa. Häämarsseja voi tulla kuuntelemaan kuka tahansa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla