Kannattaako esineelle etsiä tarina? Asiantuntija Pentti Avomaa vastaa.

Keräilijät arvostavat provenienssia eli esineen omistushistoriaa. Jo ennen kuin termi rantautui Suomeen, sitä osasivat intuitiivisesti käyttää jotkut huutokauppameklarit tyyliin ”Merikapteenin jäämistö” tai esimerkiksi ”Diplomaatin irtaimisto kiireellisenä toimeksiantona”.

Huutokaupattavilla tavaroilla ei välttämättä ollut mitään tekemistä kyseisten arvohenkilöiden kanssa, mutta hienolta tuntui ja kukapa voisi todistaa väitteitä virheellisiksikään.

”Kiinnostava omistushistoria voi merkitä huomattavaakin lisähintaa.”

Provenienssin esille kaivaminen ja siitä kiinnostavasti kertominen on noussut tärkeäksi myyntiargumentiksi erityisesti kansainvälisissä arvohuutokaupoissa, mutta harvakseltaan myös Suomessa. Tämä työ vaatii toisinaan melkoisesti luovaa mielikuvitusta, mutta se vaiva kannattaa kuitenkin nähdä, sillä kiinnostava omistushistoria voi merkitä huomattavaakin lisähintaa esineelle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Bentley vai Keith Richardsin Bentley?

Kansainvälisesti arvostettujen huutokauppayhtiöiden vuoden 2016 huutokauppojen esitemateriaaleista löytyy esimerkiksi seuraavanlaisia proveniensseja:

Alfa Romeo, jota on ajanut maanpakoon lähtenyt, Venäjän keisarillisessa henkivartiokaartissa palvellut upseeri. Kysymyksessä oli Noris Iwanowski, Venäjän kuuluisin kilpa-ajaja. Auto myytiin runsaan miljoonan euron hinnalla Pariisissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rothschildin pistoolit, jotka hän oli piilottanut natseilta. Kysymyksessä olivat 350 vuotta vanhat pistoolit paroni von Rothschildin kokoelmasta Wienissä. Ne piilotettiin yhdessä taidekalleuksien kanssa Itävallan miehittäneiltä natsijoukoilta erääseen suolakaivokseen sodan ajaksi. Sodan jälkeen ne otettiin Itävallan valtionmuseon haltuun, jolta ne palautettiin vuonna 1999 takaisin perheen omistukseen.

Pyssy, jonka omisti henkivartija, joka meni salaisesti naimisiin Espanjan kuningattaren kanssa.

Mantteli, jonka oli tehnyt ANC-aktivisti 1983 Nelson Mandelaa varten, jotta hän voisi sen suojissa paeta vankilasta. Tekijä itse onnistui pakenemaan vankilasta munkiksi pukeutuneena.

Bentley, jolla Keith Richards ja Anita Pallenberg ajoivat huumehöyryiselle matkalle Marrakechiin. Kyseessä ovat siis Richards englantilaisesta Rolling Stones -yhtyeestä ja malli Pallenberg, jotka huumetörppöilyjen ja monimutkaisten suhdekiemuroiden jälkeen lyöttäytyivät yhteen. Auto on puolestaan tunnettu nimellä ”Blue Lena”, jonka Richard osti vuonna 1965.

Kekkonen istui tässä

Suomalaishuutokaupoissa liikkuu harvemmin tavaraa, jonka kiinnostava provenienssi nostaisi sen arvoa huomattavasti. Poikkeuksina ovat muun muassa jokunen huomattava poliitikko tai tieto siitä, että esine on peräisin arvostetusta kartanosta tai arvostetulta keräilijältä.

Helanderin huutokaupassa myytiin keväällä 2015 yhtenä erikoisuutena huonekaluja presidentinlinnasta – erityisesti presidentti Urho Kekkosen yksityistiloista. Sisustus, josta esineet olivat, on dokumentoitu ja valokuvattu, joten provenienssi oli selkeästi todistettavissa.

Presidentinlinnasta myytävillä kalusteilla on jo sinälläänkin lisäarvoa huutokaupassa, mutta yhteys Kekkoseen nosti ilman muuta hintoja reilusti.

Perässähuutajia löytyi. Esimerkiksi rokokootyylisestä mahalipastosta leveydeltään vajaa metri maksettiin huutomaksuineen lähes 5 300 euroa, vaikka siinä oli viiluvika. Kaksi melko vaatimattoman näköistä kattovalaisinta maksoi noin 5.000 euroa.

Mannerheimin nimikirjoituksin vahvistettu dokumentti maksoi puolestaan Suomen Filateliapalvelun huutokaupassa 1 100 euroa ja keisari Nikolai II:n vastaava nimikirjoitus peräti 1 580 euroa.

Tuoppi, jonka Andy McCoy heitti

Provenienssin avulla markkinointi on kuitenkin vasta aluillaan. Miltä kuulostaisi vaikkapa ”Kaulin, jolla Justiina löi Pekka Puupäätä elokuvassa Kiinni on ja pysyy”. Tai vaikkapa ”Tuoppi, jonka Andy McCoy heitti kuopiolaisessa ravintolassa pöytäänsä pyrkineen naisen päähän”.

Kiinnostava provenienssi nostaa varmastikin tavaran hintaa, joten sellaisia kannattaa myytäviin tavaroihin liittää, jos vain mahdollista. Ostajan on kuitenkin syytä arvioida kriittisesti tarinoiden todenperäisyyttä ellei pitäviä todisteita löydy.

Sika-Kyöstin Kopeekka taskuun

Tämä 20 kopeekan seteli vuodelta 1822 (Helsingfors Bank – Fleege) myytiin Rahaliike Holmaston huutokaupassa syyskuussa huutomaksuineen 2 200 eurolla. Setelin arvoa nosti varmaan osaltaan se, että sillä on mielenkiintoinen provenienssi, jonka todenperäisyyden todistaa kääntöpuolella oleva musteella kirjoitettu teksti; "Drengen Gustaf Nummelin – vid häcktandet fråntagen" (Renki Kustaa Nummelin – pidätyksen yhteydessä takavarikoitu). Tämä renki on Nousiaisissa vuonna 1800 syntynyt ja Raisiossa 1836 kuollut ”Sika-Kyösti” Nummelin. Hän oli 1800-luvun alun tunnetuimpia varkaita Suomessa." Kuva: Holmasto.

Pentti Avomaa

Lisää tarinoita arvotavaroista ja vähemmän arvokkaista tavaroista löydät täältä

Sisältö jatkuu mainoksen alla