Ennen Ruotsista haettiin voita, nyt keliakialeivonnaisia. Yhdessä asiassa Suomessa ollaan kuitenkin edellä, kiittelee gluteenitonta ruokavaliota noudattava Jaakko.

Torniolainen Jaakko Oikarinen, 46, ostaa aina keliakialeipänsä Haaparannalta.  Hän epäilee saaneensa keliakian jo syntymälahjaksi.

Suomalainen mies ei helpolla lähde tutkimuksiin, ja Jaakkokin meni vasta, kun vatsakivut vain pahenivat. Seitsemän vuotta sitten todettiin keliakia.

– Isälläni on keliakia, joten tiesin sairaudesta. Lopetin jopa kaljanjuonnin ihan vapaaehtoisesti, kun siitä tuli aina valtavat vatsakivut, Jaakko toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olo parani valtavasti

Keliakiaruokavalioon siirtyminen ja monesta asiasta luopuminen ei ollut vaikeaa, koska olo parani niin valtavasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Toki kaipasin kunnon leipää pitkään. Keliakialeipä oli ihan hirveää. Nyt olen joko tottunut keliakialeipiin tai ne ovat kehittyneet, sillä minusta ne ovat hyviä.

Rekkakuskina työskentelevä Jaakko on viikon Ruotsissa Kiirunassa töissä ja toisen viikon vapaalla. Hän on huomannut, että Ruotsissa on paljon laajempi valikoima keliakiatuotteita, vaikka siellä on paljon vähemmän keliaakikoita kuin Suomessa.

Sama leipä, tuplahinta

– Ja tuotteet ovat halvempia! Moilasen gluteeniton tumma leipä maksaa Haaparannalla 21,90 kruunua eli 2,3 euroa. Aivan sama tuote maksaa Suomessa 4,30–5,50 euroa. Muissakin tuotteissa hintaero on 30–40 prosenttia.

Jaakko ostaa viikottain Ruotsin puolelta gluteenitonta pullaa, leipää, näkkileipää, voileipäkeksejä, makaroneja ja myslejä.

– Maissista tehty gluteeniton fusillimakaroni on niin hyvää, että vaimo ja poika kehuvat sitä makaronilaatikossa paremmaksi kuin tavallista pastaa.

Parhaat vinkit Jaakko kuulee vaimonsa työkaverilta, jolla on keliakia.
– Hän käskee vaimon aina vinkata minua kokeilemaan uusia tuotteita, Jaakko nauraa.

Ruotsissa myydään Sinebrychoffin tekemää gluteenitonta Saxon-olutta.
– Se on mielestäni parhaimman makuinen gluteeniton olut. Suomessa sitä ei kaupasta saa.

Suomessa on fiksut ravintolat

Jaakko kiittää, että Suomessa keliaakikon on helppo syödä ravintoloissakin. Lounaspaikoissakin kerrotaan, sopiiko ruoka keliaakikoille.

– Suomi on tässä valtavasti Ruotsia edellä, mutta kyllä sielläkin nykyisin joskus pystyn syömään työpaikkalounasta. Useinhan ongelmana on vain kastike.

Ihminen ei tarvitse leipää eikä viljoja. Maailmassa on paljon muutakin ruokaa kuin leipä, pulla, makaroni, mysli. Nuo edellämainitut ovat pelkkää tyhjää energiaa.

Ainakin eteläisessä Ruotsissa saa melkein joka työpaikkaruokalasta gluteenitonta ruokaa kastikkeella, ja hampurilaisetkin ovat hamppareita eikä pelkkiä pihvejä glut.leivän välissä. Mitä itsellä on kokemuksia tiedossa, taidossa ja valikoimassa Ruotsi on noin 10-15 vuotta edellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla