Voiko keliakiaan sairastua missä iässä tahansa? Eikös se ole synnynnäinen vika? Lue, mitä ET-lehden oma lääkäri sanoo asiasta.

Minulle tehtiin vatsantähystys 15 vuotta sitten eikä keliakiaa ollut, suolinukka oli tervettä. Mutta vuosia oireillut vatsani rauhoittui vasta, kun jätin viljatuotteet ja sokerin pois. Miten tämä selittyy?

– Ihmettelijä

Selitys voi olla keliakia, mutta paljon yleisempää on ärtyvän suolen oireyhtymä, johon kertomuksesi myös sopii.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keliakiapotilas on perinyt vain alttiuden viljan valkuaisen eli gluteenin hylkimiselle. Hyvällä tuurilla itse keliakia ei koskaan puhkea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keliakiassa gluteeni tulehduttaa ja vaurioittaa ohutsuolen nukkarakenteet, kiitos tuon perintövaikutuksen eli vinksahtaneen immuunipuolustuksen. Mutta jos keliakia puhkeaa, se voi tapahtua vasta vanhallakin iällä.

Kun sukutaustassa on keliakiaa ja keliakian diagnosoinnissa käytetyt vasta-ainetutkimusten tulokset ovat kelia­kiaan sopivat, on keliakian olemassaolo todennäköinen, vaikka suolinukka olisi tähystystutkimuksessa tervettä. Ja hoito on silloin se ainoa: rukiin, vehnän ja ohran täydellinen välttäminen.

Entäpä ärtyvä suoli? Sen oireissa on lähes aina turvotusta ja kipua. Osa potilaista on taipuvainen ripuliin, toiset taas ummetukseen. Loput oirehtivat eri tavoin siltä väliltä.

Ärtyvän suolen oireisto voi olla samanlainen kuin keliakiassa. Kun ärtyvästä suolesta kärsivä potilas karsii ruokavaliostaan lyhytketjuiset hiilihydraatit, oireet helpottuvat peräti kolmella neljästä.

Näitä niin sanottuja FODMAP-hiilihydraatteja onkin joka lähtöön, mikä tekee välttämisen kieltämättä työlääksi.

Niihin kuuluvat muun muassa makeutusaineet, niin luonnolliset (ksylitoli, sorbitoli, hedelmäsokeri) kuin keinotekoisetkin (aspartaami etunenässä), kevytjogurttien sidosaineet (esimerkiksi inuliini), valkoinen leipä, ruisleipä, monet vihannekset ja hedelmät.

Näistä mainituista ruoka-aineista karsittu ruokavalio ei sisällä juuri kuitujakaan, joten niitä täytyy lisätä ravintoon. Liukenevia, nimittäin. Ja varmimmin ne saa apteekin lääkekuitutuotteista.

Hienoa, että vatsasi on rauhoittunut. Avoimeksi tosin jää, minkä vaivan olet saanut taltutettua, mutta pääasiahan onkin parempi vointi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla