Puheet vinyylilevyn kuolemasta ovat levykauppa Äxän omistajan Jyri Lipposen mukaan ennenaikaisia. Oletko sinä koukussa vinyyliin?

Fyysisten äänitteiden myynti on laskenut tasaisesti jo toistakymmentä vuotta. Musiikin kuuntelu on yhä enemmän siirtynyt digitaalisiin suoratoistopalveluihin.

Mutta on yksi poikkeus: perinteiset vinyylilevyt. Esimerkiksi Britanniassa vinyylejä myytiin viime vuonna liki 1,3 miljoonaa kappaletta. Se on suurin määrä sitten 1990-luvun puolivälin.

– Kyllä Suomessakin voi puhua buumista. Se on näkynyt myymälöittemme myyntiluvuissa, mutta myös mediassa ilmestyneiden juttujen määrässä, kertoo levykauppaketju Äx:n omistaja Jyri Lipponen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Ovatko nämä 60-luvun parhaat levyt?

Vaikka vinyylit yritettiin Lipposen sanoin "tappaa" 1990-luvun cd-innostuksessa, ne ovat koko ajan eläneet omaa sitkeää elämäänsä. Levy kansineen ja vihkosineen on hieno esine, jota on jo sinänsä mukava pidellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Rakkaan vinyylilevyn kuunteleminen on koukuttava tapahtuma. Hypistelet, tutkit kantta, pyyhit pölyt levystä, asetat sen lautaselle ja lasket äänivarren, kuuntelet kappaleet tarkkaa harkitussa järjestyksessä, annat musiikin viedä, vaihdat puolta... Siihen ei tarvita mitään ylimääräistä ympärille.

Ikään katsomatta

Vinyylejä ostavat Lipposen mukaan "ihan kaikki" murrosikäisistä tytöistä keräilijöihin ja nostalgiaikäisiin, jotka ovat kaivaneet kellarista vanhat soittimensa.

Oleellista vinyylien elpymisessä on tietenkin se, että tarjolla on niin vanhojen levyjen uusintapainoksia kuin uutuusjulkaisujakin.

Vinyylejä tehdään yleensä muiden formaattien rinnalla ja voidaan myös myydä cd:n kanssa samassa paketissa.

Esimerkki tästä on yksi viime aikojen myydyimmistä albumeista, J. Karjalaisen Et ole yksin.

– Vinyyliversion kanssa voi fiilistellä olohuoneen sohvalla, cd soi sitten vaikka automatkalla, Lipponen sanoo.

Hän ei usko, että vinyyli koskaan syö cd-levyä kokonaan.

– Sen tekevät digitaaliset striimauspalvelut, mutta voimme vielä nähdä vaiheen, jolloin tilanne vinyylin ja cd:n välillä on fifty–fifty, Lipponen ennustaa.

Itselläni vielä paljon LP levyjä  ja innostun montakertaa vielä kuuntelemaan niitä! Se vaan on kurjaa kun eivät sovi minnekkään hyllyihin kuten ennen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla