Musiikin kuuntelu tietokoneella on helppoa. Kerromme, miten musiikkipalvelu Spotify otetaan käyttöön ja kuinka löydät sieltä suosikkikappaleesi.

Näin lataat ohjelman

Kirjoita nettiselaimeesi osoite www.spotify.fi. Sivusto on englanninkielinen. Klikkaa oikeasta yläkulmasta sign up (kirjaudu), niin pääset lataamaan ohjelman. Voit myös valita "go to webplayer", jolloin voit käyttää Spotifyita tietokoneella ilman ohjelman lataamista ja tallentamista.

Rekisteröi seuraavaksi spotify-tili. Keksi käyttäjänimi, salasana ja anna sähköpostiosoitteesi ja syntymäaikasi. Spotify ja yhteisöpalvelu Facebook tekevät yhteistyötä, joten voit kirjautua sisään myös Facebook-tilin tunnuksillasi.

Kun ohjelmaan on kerran kirjautunut sisään, sitä ei tarvitse tehdä uudestaan, vaikka sulkeekin välillä ohjelman tai tietokoneen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kännykkään ja padiin Spotifyilla on sovelluksia eli appseja. Sovellus on saatavana Applen iPhonelle ja iPadille, Android-puhelimille ja -padeille Google-kaupasta sekä Windows-puhelimelle versiosta 8 lähtien.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Androidin ja iOS:n kännykkäilmaisversiossa kuuntelija ei saa itse valita kappaleita. Sen sijaan palvelu soittaa kuuntelijalle tämän mieltymyksiin perustuvia soittolistoja. Myös lempiartistin tuotannon soittaminen läpi satunnaistoistolla on mahdollista. Yhden kappaleen soittolistat eivät ole mahdollisia. Ilmaispalvelu sijoittaa kappaleiden väliin mainoksia.

Aloita ilmaisversiolla

Spotifysta on olemassa kaikkiaan kolme erilaista versiota: Free, Unlimited ja Premium.

Kun avaat ohjelman ensimmäisen kerran, käytät ilmaista Free-versiota.

Ilmaista versiota voit kuunnella 10 tuntia kuukaudessa, mutta samaa kappaletta et voi soittaa sinä aikana enempää kuin viisi kertaa.

Englanninkieliset mainokset katkaisevat musiikin muutaman kerran tunnissa.

Ohjelma kysyy säännöllisesti, haluatko eroon mainoksista ja rajoituksista. Jos haluat, kirjoita palveluntarjoajan maksulomakkeeseen luottokorttitietosi ja valitse Unlimited- tai Premium-versio.

Jaa suosikkisi kavereiden kuunneltavaksi

Ohjelma näyttää samalta kuin esimerkiksi Applen iTunes. Haet musiikkia miljoonien kappaleiden kirjastosta, ja voit pysäyttää ja kelata sitä. Koska ohjelma on pilvipalvelu, musiikki sijaitsee Spotifyn palvelimilla eikä lataudu tietokoneellesi.

Maksullisessa Premium-liittymässä on offline-osa, joka tarkoittaa, että voit ladata tietokoneen tai puhelimen välimuistiin tietyn määrän kappaleita kuunneltavaksi myös ilman verkkoyhteyttä. Silloin musiikkia voi kuunnella reissussakin.

Facebook-kytkennästä on se hyöty, että näet yhteisöpalvelun uutisvirrasta, mitä kappaleita Spotifyta käyttävät kaverisi kuuntelevat. Voit napauttaa ne soimaan suoraan uutisvirrasta.

Jos haluat, omat Facebook-kaverisi näkevät samalla tavalla, mitä itse kuuntelet Spotifyssa. Jos et halua, valitse ohjelma­ikkunan ylärivin Spotify-valikosta kohta Private listening (yksityinen kuuntelu).

Etsi kappaleita ja luo niistä musiikkikirjasto

Spotifyn ohjelmaikkunan vasen laita on varattu hakutoimintoja sekä suosikkikappaleiden, albumien ja soittolistojen säilyttämistä varten. Kirjoita search-kenttään (etsi) artistin, kappaleen tai levyn nimi, niin ohjelma listaa löydetyt vaihtoehdot. Suositusta laulusta voi löytyä satoja eri versioita.

Radio-kohta soittaa musiikkia valittujen raja-arvojen mukaan, esimerkiksi jatsia tai 1960-luvun poppia. What’s new antaa vinkkejä eri musiikkityylien uutuuksista. Ne voivat olla myös vanhempien levyjen uusintajulkaisuja.

"Your music" (sinun musiikkisi) kohdasta näet oman musiikkilistasi, kappaleet, albumit ja artistit. Oman listan luot valitsemalla siihen haluamasi kappaleita. Voit esimerkiksi hakea artistia, jolloin saat listan hänen kappaleistaan. Klikkaa hiiren oikealla napilla, valitse "add" (lisää). Näet soittolistasi, joihin voit kappaleen lisätä, voit myös luoda uuden soittolistan (new playlista).

Vasemmalla on myös kohta "follow" (seuraa). Siitä näet Facebook-ystäviäsi, jotka kuuntelevat Spotifyita. Voi valita haluamasi henkilöt, joiden musiikkivalinnat näet. "Most played artists" puolestaan näyttää Spotifyn suosituimmat seuratut artistit.

Uusien levyjen lisäksi ohjelmasta löytyy loputtomasti eilispäivän musiikkia 1930–80-luvuilta, niin myös lähes kaikki kotimaiset klassikot ja hitit.
Jotkut merkittävimmistä artisteista, kuten The Beatles, ovat pystyneet kieltämään levy-yhtiöitänsä antamasta musiikkiaan Spotifyn käyttöön, vaikka se onkin täysin laillinen musiikkipalvelu.

Liitä ääni vahvistimeen tai aktiivikaiuttimiin

Yhdistä musiikki tietokoneen ääniliitännästä ulkopuoliseen vahvistimeen tai kaiuttimiin, niin maailman suurimman levyautomaatin kuuntelu on mukavaa.

Tietokoneen päässä liitäntään sopii useimmiten 3,5 mm:n stereo­miniplugi tai punaisella ja valkoisella päällä merkitty rca-johto. Jos tietokoneessa ja vahvistimessa on digitaalinen hdmi- tai s/pdif-liitin, niitä kannattaa käyttää.

Jos olet kuunnellut musiikkia tietokoneesta aikaisemmin Applen iTunes-ohjelman kautta, iTunesin sisältö tulee myös näkyviin Spotifyn ohjelmaikkunaan.

Juttua on päivitetty 1.6.2016.

En ole FB:ssa enkä todellakaan liity mutta Spotify Premium löytyy ja kirjautumiseen käytin sähköpostiani ja hyvin onnistui. Suosittelen!! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla