Musiikin kuuntelu tietokoneella on helppoa. Kerromme, miten musiikkipalvelu Spotify otetaan käyttöön ja kuinka löydät sieltä suosikkikappaleesi.

Näin lataat ohjelman

Kirjoita nettiselaimeesi osoite www.spotify.fi. Sivusto on englanninkielinen. Klikkaa oikeasta yläkulmasta sign up (kirjaudu), niin pääset lataamaan ohjelman. Voit myös valita "go to webplayer", jolloin voit käyttää Spotifyita tietokoneella ilman ohjelman lataamista ja tallentamista.

Rekisteröi seuraavaksi spotify-tili. Keksi käyttäjänimi, salasana ja anna sähköpostiosoitteesi ja syntymäaikasi. Spotify ja yhteisöpalvelu Facebook tekevät yhteistyötä, joten voit kirjautua sisään myös Facebook-tilin tunnuksillasi.

Kun ohjelmaan on kerran kirjautunut sisään, sitä ei tarvitse tehdä uudestaan, vaikka sulkeekin välillä ohjelman tai tietokoneen.

Kännykkään ja padiin Spotifyilla on sovelluksia eli appseja. Sovellus on saatavana Applen iPhonelle ja iPadille, Android-puhelimille ja -padeille Google-kaupasta sekä Windows-puhelimelle versiosta 8 lähtien.

Androidin ja iOS:n kännykkäilmaisversiossa kuuntelija ei saa itse valita kappaleita. Sen sijaan palvelu soittaa kuuntelijalle tämän mieltymyksiin perustuvia soittolistoja. Myös lempiartistin tuotannon soittaminen läpi satunnaistoistolla on mahdollista. Yhden kappaleen soittolistat eivät ole mahdollisia. Ilmaispalvelu sijoittaa kappaleiden väliin mainoksia.

Aloita ilmaisversiolla

Spotifysta on olemassa kaikkiaan kolme erilaista versiota: Free, Unlimited ja Premium.

Kun avaat ohjelman ensimmäisen kerran, käytät ilmaista Free-versiota.

Ilmaista versiota voit kuunnella 10 tuntia kuukaudessa, mutta samaa kappaletta et voi soittaa sinä aikana enempää kuin viisi kertaa.

Englanninkieliset mainokset katkaisevat musiikin muutaman kerran tunnissa.

Ohjelma kysyy säännöllisesti, haluatko eroon mainoksista ja rajoituksista. Jos haluat, kirjoita palveluntarjoajan maksulomakkeeseen luottokorttitietosi ja valitse Unlimited- tai Premium-versio.

Jaa suosikkisi kavereiden kuunneltavaksi

Ohjelma näyttää samalta kuin esimerkiksi Applen iTunes. Haet musiikkia miljoonien kappaleiden kirjastosta, ja voit pysäyttää ja kelata sitä. Koska ohjelma on pilvipalvelu, musiikki sijaitsee Spotifyn palvelimilla eikä lataudu tietokoneellesi.

Maksullisessa Premium-liittymässä on offline-osa, joka tarkoittaa, että voit ladata tietokoneen tai puhelimen välimuistiin tietyn määrän kappaleita kuunneltavaksi myös ilman verkkoyhteyttä. Silloin musiikkia voi kuunnella reissussakin.

Facebook-kytkennästä on se hyöty, että näet yhteisöpalvelun uutisvirrasta, mitä kappaleita Spotifyta käyttävät kaverisi kuuntelevat. Voit napauttaa ne soimaan suoraan uutisvirrasta.

Jos haluat, omat Facebook-kaverisi näkevät samalla tavalla, mitä itse kuuntelet Spotifyssa. Jos et halua, valitse ohjelma­ikkunan ylärivin Spotify-valikosta kohta Private listening (yksityinen kuuntelu).

Etsi kappaleita ja luo niistä musiikkikirjasto

Spotifyn ohjelmaikkunan vasen laita on varattu hakutoimintoja sekä suosikkikappaleiden, albumien ja soittolistojen säilyttämistä varten. Kirjoita search-kenttään (etsi) artistin, kappaleen tai levyn nimi, niin ohjelma listaa löydetyt vaihtoehdot. Suositusta laulusta voi löytyä satoja eri versioita.

Radio-kohta soittaa musiikkia valittujen raja-arvojen mukaan, esimerkiksi jatsia tai 1960-luvun poppia. What’s new antaa vinkkejä eri musiikkityylien uutuuksista. Ne voivat olla myös vanhempien levyjen uusintajulkaisuja.

"Your music" (sinun musiikkisi) kohdasta näet oman musiikkilistasi, kappaleet, albumit ja artistit. Oman listan luot valitsemalla siihen haluamasi kappaleita. Voit esimerkiksi hakea artistia, jolloin saat listan hänen kappaleistaan. Klikkaa hiiren oikealla napilla, valitse "add" (lisää). Näet soittolistasi, joihin voit kappaleen lisätä, voit myös luoda uuden soittolistan (new playlista).

Vasemmalla on myös kohta "follow" (seuraa). Siitä näet Facebook-ystäviäsi, jotka kuuntelevat Spotifyita. Voi valita haluamasi henkilöt, joiden musiikkivalinnat näet. "Most played artists" puolestaan näyttää Spotifyn suosituimmat seuratut artistit.

Uusien levyjen lisäksi ohjelmasta löytyy loputtomasti eilispäivän musiikkia 1930–80-luvuilta, niin myös lähes kaikki kotimaiset klassikot ja hitit.
Jotkut merkittävimmistä artisteista, kuten The Beatles, ovat pystyneet kieltämään levy-yhtiöitänsä antamasta musiikkiaan Spotifyn käyttöön, vaikka se onkin täysin laillinen musiikkipalvelu.

Liitä ääni vahvistimeen tai aktiivikaiuttimiin

Yhdistä musiikki tietokoneen ääniliitännästä ulkopuoliseen vahvistimeen tai kaiuttimiin, niin maailman suurimman levyautomaatin kuuntelu on mukavaa.

Tietokoneen päässä liitäntään sopii useimmiten 3,5 mm:n stereo­miniplugi tai punaisella ja valkoisella päällä merkitty rca-johto. Jos tietokoneessa ja vahvistimessa on digitaalinen hdmi- tai s/pdif-liitin, niitä kannattaa käyttää.

Jos olet kuunnellut musiikkia tietokoneesta aikaisemmin Applen iTunes-ohjelman kautta, iTunesin sisältö tulee myös näkyviin Spotifyn ohjelmaikkunaan.

Juttua on päivitetty 1.6.2016.

Paljonko säästää vuodessa, jos lopettaa tupakoinnin ja kahvilassa istumisen? Tai jos lyhentää suihkuaikaa viiteen minuuttiin? ET selvitti. 

1. Irrota television johdon pistorasiasta aina, kun et katso telkkaria
Rikastut: 60 senttiä
Saat: Postimerkin

2. Sammuta kattolamppu neljäksi tunniksi joka päivä
Rikastut: 3,20 euroa
Saat: Paketin leikkelettä

3. Sulje televisio aina virtakytkimestä, äläkä vain kaukosäätimestä
Rikastut: 6 euroa
Saat: 6 kiloa perunoita tai porkkanoita

4. Jätä ruokakaupan muovipussi ostamatta kaksi kertaa viikossa
Rikastut: 21 euroa
Saat: Kaksi elokuvalippua

5. Lyhennä suihkuaikaa kymmenestä minuutista viiteen
Rikastut: 154 euroa
Saat: Halpalennon Eurooppaan

6. Lopeta päivittäinen kahvittelu kahvilassa
Rikastut: 803 euroa
Saat: Jääkaappi-pakastimen

7. Jätä ostamatta tupakka-aski päivässä
Rikastut: 1 606 euroa
Saat: Rivitalo-osakkeen ja pikkuauton vakuutukset vuodeksi

8. Puolita 20 000 ajokilometriä ja vaihda autoa kolmen vuoden välein
Rikastut: 1 703 euroa
Saat: Kaksitehosilmälasit

9. Ryhdy tuhlarista nuukaksi omakotitalon lämmityksessä ja veden kulutuksessa
Rikastut: 2 986 euroa
Saat: Näönkorjausleikkauksen yksityisellä lääkäriasemalla

10. Älä osta autoa lainkaan, vaan käytä julkista liikennettä
Rikastut: 6 594 euroa
Saat: Opiskelijaboksin vuokrarahat vuodeksi

 


Juttu on julkaistu alun perin ET-lehden numerossa 1/2015.

Lähteet: Autoliitto, Teknillinen korkeakoulu, Motiva, Ilta-Sanomat. 

Vierailija

10 vinkkiä: Näin paljon rikastut vuodessa, jos muutat rutiineitasi

Nähtävästi tämä artikkeli on suunnattu uusavuttomille nuorille, jotka istuskelevat ylihinnoitelluissa latte-kahviloissa päivät pitkät. Ei kai kukaan eläkeläinen kahvittele kahvilassa joka päivä kun on aikaa keittää kahvit kotona. Retkille ja päiväristeilyille keitän kahvit kotona ja kaadan puolen litran termoskannuun, jonka otan mukaan. Siinä säästyy monta euroa. Sammuta kattolamppu 4 tunniksi joka päivä? Pitääkö siis joku lamppuja päällä 24 tuntia vuorokaudessa vai miten tämä säästö on...
Lue kommentti

Mökkikauppa näyttää pitkästä aikaa piristymisen merkkejä. Markkinat ovat silti edelleen ostajan.

1. Millaiset mökit käyvät nyt kaupaksi?

Vapaa-ajan asuntojen kysyntä jakaantuu tällä hetkellä kahteen ryhmään. Kaupaksi käyvät yhtäältä edulliset kuivan maan mökit ja toisaalta kalliit, hyvin varustellut mökit.

Kuivan maan mökkien ostajat etsivät edullista kesäpaikkaa, ja parhaiten liikkuvat kohteet, joiden hinta on 50 000 euron paikkeilla.

Esimerkiksi hirsirakenteiset mummonmökit ovat kysyttyjä kohteita. Ne ovat usein idyllisissä paikoissa, ja moni ostaja arvostaa sitä, että mökit ovat talviasuttavia. Mummonmökkiin voi halutessaan muuttaa pysyvästi.

Omakotitalon myyminen voi olla maakunnissa haastavaa. Jos talo on sopivalla paikalla, sitä voi kaupata myös vapaa-ajan asuntona, jolloin ostaja on mahdollista löytää uudesta asiakaskunnasta.

Varustelluissa mökeissä hinta voi helposti olla moninkertainen, ja silloin myös ostajien vaatimukset ovat korkealla: mökillä on oltava mukavuuksia ja sen on sijaittava veden äärellä – mieluiten ison vesistön.

Oma lukunsa ovat pääkaupunkiseudun tuntumassa olevat uudenaikaiset, mukavuuksiltaan kaupunkiasuntoa vastaavat mökit. Niistä pyydetään ja maksetaan kovia hintoja.

Ajomatkan kesto mökille on monille tärkeä kriteeri. Useimpien mielestä matka saa kestää korkeintaan pari tuntia.

2. Mitä tarkoittaa hyvä varustelu?

100 000 euron mökissä on yleensä oltava sähkö ja juokseva vesi, ennen kuin se herättää ostajien mielenkiinnon. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi hyvä sijainti voi vaikuttaa asiaan.

Kiinteistövälittäjien mukaan ostajat eivät ole nykyisin kovin halukkaita remontoimaan. Monilla sekä aika että osaaminen ovat kortilla. Mökkiin kohdistuvat isot investoinnit vaikeuttavat myyntiä. Jos esimerkiksi jätevesiasetus edellyttää sakokaivon tai pienpuhdistamon rakentamista, ostajat usein edellyttävät, että ne on hoidettu jo.

3. Milloin mökki kannattaa myydä?

Turhan moni kypsyttelee myyntipäätöstä kesän yli ja aloittaa mökin kauppaamisen vasta loppukesästä tai alkusyksystä. Silloin voi olla jo liian myöhäistä kaupanteolle, sillä ostajat ovat yleensä innokkaimmillaan keväällä ja alkukesästä. Ensimmäinen ostopiikki on jo pääsiäisenä ja seuraava juhannuksen tienoilla.

4. Mitä myyjä voi tehdä edistääkseen kauppaa?

Ennen myynnin aloittamista kannattaa selvittää kirjallisesti kaikki lupa- ja sopimusasiat. Ostajia kiinnostavia asioita ovat esimerkiksi se, millainen oikeus on vesialueeseen tai tieosuuteen, onko alueelle suunnitteilla kaavamuutoksia tai onko tontilla rakennusoikeutta. Mökillä tehdyt remontit voi samalla kirjata ylös.

Kauniainen on Suomen ainoa kunta, jossa ei ole kesämökkejä. (Lähde: Tilastokeskus)

Mökkitontin rajat kannattaa merkitä selvästi, jotta ostajien on helppo havaita ne. Siisti piha toimii hyvänä käyntikorttina. Ennen myynnin aloittamista rojut ja epämääräiset puukasat on syytä siivota pois.

Myyntiremontin tekeminen mökillä ei välttämättä kannata, mutta pieni viimeistely tekee aina hyvää. Irtonaisina irvistelevät listat tai lepattavat kattohuovat antavat ikävän vaikutelman, samoin siivoamattomat sisätilat.

5. Kannattaako kiinteistövälittäjän käyttäminen?

Jos itsellä on aikaa ja osaamista, ilman välittäjääkin pärjää. Silloin pitää olla valmis esittelemään mökkiä ostajaehdokkaille aina tarpeen mukaan. Jos kodin ja mökin etäisyys on suuri, se vie aikaa. Itse myymällä säästää kuitenkin välittäjän palkkion, joka on keskimäärin neljästä viiteen prosenttia myyntihinnasta.

Välittäjän puolesta taas puhuu se, että ammattilaisella on valmis kontakti- ja markkinointiverkosto. Lisäksi välittäjä osaa todennäköisesti arvioida mökin hinnan paremmin kuin mattimeikäläinen.

Internetin asunnonmyyntisivustoilla on merkittävä rooli kaupanteossa. Hyvät myyntikuvat ovat tärkeitä. Jos mökkiä myy kesällä, alkukeväästä otetut kuvat eivät toimi. Mökki, pihapiiri ja maisema pitäisi saada näyttämään mahdollisimman hyviltä, mutta silti totuudenmukaisilta.

6. Mistä tietää, kuinka paljon mökistä voi pyytää?

Hinta-arvion pohjana voi käyttää alueen muiden mökkien hintapyyntöjä ja toteutuneita kauppahintoja.

Ahneeksi ei kuitenkaan kannata ruveta: myynnin kannalta tärkeintä on hinnoitella mökki heti aluksi realistisesti. Jos hintapyyntö laitetaan reilusti yläkanttiin, se voi karkottaa mahdolliset kiinnostuneet ostajat pitkäksi aikaa. Myöhemmin tehtävä hinnanlaskukaan ei välttämättä pelasta tilannetta.

Kun hinta on oikea, ostajia on kyllä liikkeellä. Myyjän pitää muistaa, että tunnearvolla ei ole ostajalle merkitystä.

Asiantuntijana Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Mikkeli on ollut pitkään Suomen johtava mökkikunta, mutta nyt se on menettänyt ykkössijansa. Kun Juankoski yhdistyi Kuopioon, Kuopion mökkimäärä nousi yli 10 700:aan. Mikkeli jäi kakkoseksi noin 10 300 mökillä. Lounais-Suomen Parainen pitää kolmossijaa.

Maakunnista eniten mökkejä on Varsinais-Suomessa, hyvänä kakkosena tulee Etelä-Savo. Molemmissa on lähes 50 000 mökkiä. Listan viimeisenä on Keski-Pohjanmaa, jossa on alle 4000 mökkiä.

Suomessa on 63 kuntaa, joissa vapaa-ajan asuntoja on enemmän kuin vakinaisesti asuttuja asuntoja. Tällaisten kuntien määrä on kasvanut 2000-luvulla noin kahdellakymmenellä. Esimerkiksi Puumalassa on mökkejä kolminkertaisesti vakituiseen asuntoihin verrattuna.

Lähde: Tilastokeskus