Taitavat huijarit tietävät, että hyväntekeväisyyden nimissä ihmiset laittavat euroja likoon ja liikkelle. Mistä tiedät, mihin luotat?

Rahaa on saatava - hinnalla millä hyvänsä. Kotimainen Digitoday-sivusto uutisoi, että Yhdysvalloissa kuluttajilta on varastettu miljoonittain maksukorttien tietoja ja niiden verkkokauppa on kovaa bisnestä. Viimeisin huijaus liittyy äskettäiseen 18-vuotiaan, Michael Brownin ampumiseen.

Amerikkalaisyritys lupasi viime perjantain korttimyynnistä viisi prosenttia rahastoon Michael Brownin perheen auttamiseksi.

Poliisi ampui tummaihoisen 18-vuotiaan Brownin viime elokuussa Fergusonissa Yhdysvalloissa, mikä aiheutti merkittäviä protesteja ja laajaa yhteiskunnallista keskustelua rotusyrjinnästä ja poliisin voimankäytöstä.

Saitko tiedon lottovoitosta?

Olet ehkä saanut sähköpostiisi ilmoituksen lottovoitosta, pyynnön avustaa pulassa olevan afrikkalaisen perhettä palkkiota vastaan tai sinulle on vihjaistu helposta tavasta rikastua tai laihtua. Vaarallista on se, että huijaukset näyttävät entistä useammin aidoilta: verkkosivun osoite ja ulkonäkö tuntuvat oikeilta.

Kuluttaja- ja kilpailuvirasto kehottaa kuitenkin tarkkanäköisyyteen: usein tarkoituksena on vain saada sinut luovuttamaan luottokortti- tai pankkitietosi rikollisille.

Ongelma on se, että verkko- tai sähköpostiviestihuijaukseen sortuneen mahdollisuudet saada rahojaan takaisin, ovat olemattomat. Parhaiten toimit, kun tiedostat asian ja opit suhtautumaan rahaa käsitteleviin viesteihin kriittisesti:

  1. Suhtaudu epäilevästi odottamattomiin yhteydenottoihin, joissa luvataan rahoillesi keskitasoa parempaa tuottoa tai kerrotaan sinun voittaneen jotain.
  2. Suuria ostospäätöksiä ei kannata tehdä harkitsematta. Jos sinua painostetaan tekemään päätös heti, ota aikalisä. Voit aina suostua ehdotukseen myöhemminkin.
  3. Älä luovuta pankkitili- tai luottokorttitietojasi, jos et ole täysin varma vastaanottajan luotettavuudesta ja maksamisen turvallisuudesta. 
  4. Hanki tietoa yrityksestä tai tarjouksen tekijästä ja koeta selvittää esimerkiksi yrityksen yhteystiedot. Luotettava verkkokauppa kertoo mm. postiosoitteensa ja kaupparekisteritunnuksensa. 
  5. Tarkista, että verkkokaupan www-osoite on oikea. Huijarit voivat luoda osoitteita, jotka muistuttavat tunnettujen yritysten osoitteita.
  6. Tarkista laskusi myös siltä varalta, että se varmasti perustuu tilaukseesi. Valelasku voi näyttää oikealta laskulta. Huijaus perustuu siihen, että osa kuluttajista epähuomiossa maksaa aiheettomia laskuja.
  7. Kysy lisätietoja. Muista kuitenkin, että esimerkiksi huijaussähköpostiin vastaaminen voi johtaa roskapostitulvaan. Vastaamalla osoitat, että osoitteesi on aito ja olet altis huijauksille.
  8. Ole varovainen, jos sinua pyydetään osallistumaan hyväntekeväisyyskeräykseen eikä yhdistyksen nimi ole tuttu. Nimi saattaa erehdyttävästi muistuttaa jotakin toista, hyvämaineista järjestöä. Kysy, onko yhdistyksellä lääninhallituksen myöntämä lupa ja kuinka paljon kerätyistä varoista päätyy autettavalle kohteelle. Ennen kuin maksat mitään, voit tarkistaa lääninhallitukselta keräyksen lainmukaisuuden.
  9. Jos harkitset sijoittamista, tarkista Finanssivalvonnan varoituslista epäilyttävistä palveluntarjoajista. Finanssivalvonta ylläpitää myös luetteloa yrityksistä, joilla on toimilupa sijoitustoimintaan Suomessa tai Euroopan talousalueella, ja hyväksymistään arvopaperikaupan esitteistä.

Lähteet: digitoday.fi ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Toisen romu on toisen aarre. Vanhoista tavaroista voi saada yllättävän isot rahat.

Vinteillä, varastoissa ja kaapeissa lojuu lukematon määrä käyttämätöntä tavaraa, isoa tai pientä, kulunutta ja käyttämätöntä. Suurimmalla osalla unohtuneista kapineista on vain tunnearvoa – jos sitäkään. Joukossa voi kuitenkin olla varsinaisia löytöjä, joista keräilijät ovat valmiita maksamaan satoja tai tuhansia euroja.

Suuntaa antavan hinta-arvion pystyy nykyään tekemään melko helposti internetin avulla. Erilaiset myyntisivustot, kuten Huuto.net, kertovat ainakin yleisimpien tavaroiden pyyntihinnoista. Harvinaisempien tuotteiden hintoja voi etsiä esimerkiksi eBaysta tai erikoisliikkeiden nettisivuilta.

Kannattaa muistaa, että omasta aarteesta saa harvoin sitä kaikkein korkeinta netissä nähtyä summaa. Vanhoissa tavaroissa kunto ja pienet yksilölliset erot vaikuttavat hintaan yllättävän paljon. Ja vaikka rahallinen korvaus ei olisikaan suuri, voi lohduttautua sillä, että itselle tarpeeton esine sai uuden elämän jonkun toisen luona.

Kokosimme alle listan esineistä, joista voi saada yllättävän paljon rahaa.

1. Talonpoikaistyyli

Umpipuiset pitkät lankku-pöydät, penkit ja kaapit ovat arvossaan. Sivusta vedettävä sohva voi maksaa 500 euroa.

2. Jugend

Suoralinjainen jugend käy moneen sisustukseen, joten huonekalut ovat haluttuja. Kaapin hinta voi hipoa tonnia.

3. Koulutaulut

Vanhoista opetustauluista maksetaan useita kymppejä. Etenkin Rudolf Koivun ja Ebba Masalinin taulut ovat haluttuja.

4. Sotamuistot

Armeijan kunniamerkit ovat kerääjien suosiossa. mItä-Syvärin rististä pyydetään 400 euroa.

5. Kirjat

Kirjojen hintaan pätee kolmen hoon sääntö. Niiden pitää olla hyvässä kunnossa, harvinaisia ja haluttuja. A. Raution Aapinen 85 e. 

6. Valaisimet

Sisustajat arvostavat vintagevalaisimia. Paavo Tynellin Tähtitaivas- lampun hinta on jopa 1 000 euroa.

7. Vanhat autot

Vanhoille autoille on aina ostajansa. Hinta ei välttämättä ole kummoinen, mutta M-B 300SL Coupesta voi saada miljoonan.

8. Hifi

Vanhat laatukaiuttimet, levysoittimet ja vahvistimet nkiinnostavat harrastajia. Hyväkuntoisen Thorens TD124 -levysoittimen hinta voi olla 3 000 euroa.

9. Taide-esineet

Vanha hopea ja lasi ovat tällä hetkellä haluttuja. Tapio Wirkkalan Maljakko 3586:n hinta on 100 euroa.

10. Arabia

Arabian 60–70-luvun astiat ovat yhä kysyttyjä. Emma-purkista voi saada satasen.

11. Levyt

Vanhoista LP-levyistä maksetaan isojakin msummia, kunhan ne movat harvinaisia ja  hyväkuntoisia kansipahveja myöten. Kalleimmasta päästä on Wigwamin Hard N’ Horny -levyn ensipainos, josta maksetaan 500–1 000 euroa.

12. Sarjakuvat

Tex Willer -pokkarit vuodelta 1971 maksavat msatoja euroja, 1950- luvun Aku Ankan erikoisnumerot tuhansia.

13. Kellot

Hassun näköinen 60–70-luvun kronografi voi olla kunnostettuna tuhansien eurojen arvoinen. Zenith ”TV” El Primeron hinta on noin 3 000 euroa.

14. Muumit

Vaikka muumimukien keräily oli kuumimmillaan jo vuosi pari sitten, ovat muumiastiat edelleen kysyttyjä. Arvokkaimmat muumiastiat tällä hetkellä ovat:


Millenium 2000 -seinälautanen, 390 e.


Muumipeikko unelmoi -erikoismuki, 1 100 e.


Fazer-erikoismuki, 4 500 e.

 

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Yhä useammalla eläkeläisellä on velkaa. Oletko sinä yksi heistä?

Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa. Siitä huolimatta yhä useammalla on velkaa vielä eläkkeelle jäätäessä. Uusi ilmiö on se, että myös eläkeläiset ottavat aiempaa useammin uuttakin lainaa.

Vastaa kyselyyn

Kerro meille millainen sinun lainatilanteesi on vastaamalla alla olevaan lyhyeen kyselyyn. Oletko joutunut ottamaan eläkkeellä velkaa ja mistä syystä? Miten pankissa suhtauduttiin sinuun?

Vastaa kyselyyn alla, ja autat lehteä jutunteossa.