”Kun suunnittelen menoni, en tingi oikeastaan mistään. Voin harrastaa kaikenlaista, tehdä omia käsitöitäni, rakentaa mökkiä, kuopia puutarhaa ja kutsua ystäviä kylään”, Margit Mannila kertoo.
”Kun suunnittelen menoni, en tingi oikeastaan mistään. Voin harrastaa kaikenlaista, tehdä omia käsitöitäni, rakentaa mökkiä, kuopia puutarhaa ja kutsua ystäviä kylään”, Margit Mannila kertoo.

Karkkipäivä pois, maitomerkki ja vessapaperi vaihtoon – säästät tonnin vuodessa. Vaasalainen Margit Mannila oppi avioeron myötä rakastamaan tarjouksia ja talouskuria.

Millainen ihminen määrittelee elämäntavakseen säästäväisyyden? Ehkä vähän pihi, tai kenties hitusen niuho ja outo?

Kun kauppatieteen tohtori ja opettaja Margit Mannila kutsuu mökkinsä ruokapöytään, ennakkoluulot on pakko kulauttaa vissyveden mukana kurkusta alas. Eteen on katettu runsas lounas: oman maan nokkosista tehtyä pestoa, salaattia, valkosipulileipää ja mansikkajuustokakkua. Ja pöydän kattaja on juuri luonnehtinut itseään intohimoiseksi säästäjäksi.

”Vaikka lasken menoni, en ole pihi.”

– Vaikka lasken tarkkaan menoni, en ole pihi tai elä askeettisesti. Syön hyvin ja nautin elämästä, Margit toteaa ja skoolaa vissyllään, joka on tehty omalla hiilihappokoneella. Se kun on helppoa – ja huomattavasti kaupan porejuomia edullisempaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Margit hyödyntää satokauden antimet. Omasta pihasta niitetystä nokkosesta tehty pesto on monikäyttöherkku.

 

Kukkaroa kurittava elämä

Margit oppi säästäväiseksi lapsuudenkodissaan. Aikuisena säästäväisyyttä helpotti tutustuminen excel-taulukoihin. Niihin on helppo sujauttaa omat menonsa ja seurailla, kuinka meridiaanit aaltoilevat.

Seitsemän vuotta sitten Margitin taloudenpitoa alkoi määritellä muukin kuin kevyt kiinnostus. Hän erosi miehestään. Viidestä lapsesta neljä asui vielä kotona. Margitista tuli yksinhuoltaja, hän muutti työn perässä uudelle paikkakunnalle, Vaasaan, ja talous oli tiukilla.

”Avioeron hinta nousi asianajopalkkioineen kalliiksi.”

– Vanhan asuntomme myynti pitkittyi usealla vuodella, ja avioeron hinta nousi asianajopalkkioineen kalliiksi.

Margit ei ottanut lainaa, vaan päätti säästää kaikesta, mistä suinkin mahdollista. Urheilevat lapset saivat silti harrastaa ja hyvin syödäkseen eikä rahasta tarvinnut riidellä, vaikkei sitä paljon ollutkaan.

 

Maitomerkkien pieneltä tuntuvat hintaerot ovat vuositasolla merkittäviä.

 

Kotivara kunniaan

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Se on Margitin motto. Hän käy läpi mainoslehtiset ja tarjoukset, laatii koko viikolle ruokalistan. Vasta sitten hän lähtee kauppareissulle. Keskittämisen sijaan hän hajauttaa ostoksensa.

– Asun Vaasan keskustassa, joten kaupat ovat kävelymatkan päässä. Käyn isolla ostosreissulla kerran viikossa ja pienemmällä, täydentävällä, toisen kerran.

Ostokset hän summaa yhteen kuukausitasolla. Nyt, kun enää yksi lapsista asuu kotona, perheen ruokamenot ovat 180–400 euroa kuukaudessa. Kesällä ja jouluna eletään yleensä kalleimpia kuukausia.

”En osta eineksiä.”

Margit kertoo, että perhe eli reippaasti alle keskimääräisen sinkkutalouden menojen jo silloin, kun lapsia asui kotona vielä kaksi.

– En osta eineksiä ja poimin luonnosta marjoja ja sieniä niin paljon kuin ehdin. Kotivaraa löytyy aina pariksi kuukaudeksi eteenpäin. Luen paljon keittokirjoja ja sovellan niistä tarjousten perusteella erilaisia uusia kokeiluja, leivän leivon usein itse.

Kotivara-ajattelun Margit on huomannut nykyään epätrendikkääksi, samoin kuin säästämisen.

– Kotivara tuo väljyyttä suunnitteluun. En ole riippuvainen jokapäiväisistä kauppavisiiteistä ja heräteostokset jäävät pois.

Myös tähteet syödään, yleensä niistä valmistuu lounas töihin vietäväksi.

– Säästän sillä noin tonnin vuodessa.

 

Margit kirjaa kuukausittaiset ruokamenonsa blogiin.

 

Maito vaihtoon

Eron jälkeen Margit alkoi pitää blogia ruokamenoistaan. Aina välillä joku Margitin tuttavapiiristä kyseenalaistaa hänen intonsa tarjouksiin, mutta Margitin tilastot kannustavat jatkamaan hintojen vahtimista. Se on yllättävän kannattavaa juuri sellaisten tuotteiden kohdalla, joita kuluu päivittäin. Kilo broilerinkoipia voi maksaa yhdessä kaupassa pari euroa ja toisessa lähes viisi, joten kävely parin kaupan välillä tuo heti säästöä.

”Litralla päivässä säästöä kertyi yli 200 euron vuodessa.”

– Kun kaksi lasta asui kotona, meillä kului noin litra maitoa päivässä. Halvimman ja kalleimman laktoosittoman maitojuoman hintaero on noin 60 senttiä. Litralla päivässä säästöä kertyi perheessämme reippaasti yli 200 euron vuodessa.

Toiseksi esimerkiksi Margit nostaa vessapaperin. Nelihenkisessä perheessä sitä kului noin 40 rullaa kuukaudessa. Tarjouksia seuraamalla säästöä kertyi yli 80 euroa vuodessa.

– Näillä säästöillä sain tankattua aika monta tankillista bensaa.

Niin ja auto. Se vaihtui juuri kesän alussa. Eikä missään nimessä uuteen.

– Pidin vanhan Volvoni hautajaiset! Se palveli hyvin, vaikka oli vanha. Tilalle ostin jälleen käytetyn auton, se on taloudellisesti kannattavaa, Margit toteaa ja kaivaa tietokoneelta esiin vanhan autonsa tilastot.

Uskottava se on.

”Kannattaa pitää tunteet erossa rahasta.”

Opettajan paheet

Margit on opettajan työssään huomannut, että monilla nuorilla on oma taloudenpito hukassa. Menoja kertyy huomaamatta.

– Kannattaa pitää tunteet erossa rahasta. Kun ostaa mitä tarvitsee ja harkitsee loput, pääsee jo aika pitkälle.

Entä onko Margitilla paheita?

– Jäätelö, mutta sen ostan aina tarjouksesta. Ja tietysti mökki, jota kunnostan itse.

Margit ei koe, että säästäväisyys hallitsisi hänen elämäänsä. Päinvastoin, se antaa raamit.

”On ihanaa kuluttaa niihin asioihin, joihin haluaa.”

– Voin harrastaa kaikenlaista, tehdä omia käsitöitäni, rakentaa mökkiä, kuopia puutarhaa ja kutsua ystäviä kylään. Kun suunnittelen menoni, en tingi oikeastaan mistään.

Margit rakastaa projekteja ja niiden hallintaa.

– Elämä on valoineen ja varjoineen aivan mahtava kokonaisuus, aina keskeneräinen prosessi, jonka eteen on nähtävä vähän vaivaa. On ihanaa kuluttaa niihin asioihin, joihin haluaa.

Vanhan auton hinta

Juuri ”haudattu” vanha Volvo palveli Margitia seitsemän vuotta. Koska Margitia on usein neuvottu vaihtamaan uudempaan, hän laski, mitä auto tuli hänelle maksamaan.

Auton hankintahinta 4 000 e

Huoltokulut 2011–2017 6 752 e

Kahdet renkaat 920 e

Yhteensä 11 672 e

 

Margitin vinkit

  1. Puutu niihin kuluihin, jotka eivät ole välttämättömiä.
  2. Jokainen päivä ei ole karkkipäivä. Herkkuihin ja välipaloihin saa kulumaan ison tukun rahaa. Jos ostat 2,50 euron karkkipussin joka päivä, karkkeihin menee 912,50 euroa vuodessa. Sillä summalla tekee jo mukavan ulkomaanreissun.
  3. Suunnittele etukäteen, mitä päivän aikana syöt ja milloin.
  4. Hyödynnä pakastinta, mutta säilö vain se ruoka, minkä oikeasti aiot käyttää. Pakasta mieluiten kerta-annoskokoja.
  5. Etsi tarjouksia ja käytä kanta-asiakkuudet hyväksesi. Vaikka Margit hajauttaa, hän hyödyntää kanta-asiakasetuja noin 800 euron edestä vuodessa.

Margitin viikon lounaslista kahdelle

Maanantai

Paistetut pihvit, karjalanpiirakkaa pakkasesta, tomaattia ja juustoa.

Aterian hinta 3–4 euroa.

Tiistai

Savustettua lohta. Lohi maksoi 10,99 kilolta. Lisäksi kaupan leipää ja juustoa.

Illalla lohesta tehtiin vielä lisuke salaattiin.

Aterian hinta 16 euroa, mutta siitä riitti toiseenkin ruokailuun.

Keskiviikko

Lasagne jauhelihasta, tomaatista, juustosta.

Aterian hinta 8 euroa.

Torstai

Eilistä lasagnea, lisänä salaattia.

Aterian hinta 2,50 euroa.

Perjantai

Täytettyjä lettuja suolaisella ja makealla täytteellä. Lisänä salaattia. Osa letuista valmiiksi täytettyinä pakkaseen. Aterian hinta 5 euroa.

Lauantai

Pihviä pakkasesta ja salaattia.

Aterian hinta 3,50 euroa.

Sunnuntai

Uudet perunat uunissa ja lihaa pakkasesta. Perunoita noin kilo, 2,50 euroa, vähän öljyä ja mausteita. Salaattia eiliseltä.

Aterian hinta 4,70 euroa.

Hinnat noin-hintoja, sillä Margit kirjaa ruokamenot yleensä kuukausitasolla.

Lisää Margitin ruuista ja säästämisestä: ostoskorissa.blogspot.com.

Vierailija

Miksi kommenttini on poistettu? En ymmärrä. Kuluja kannattaa seurata ja nimenomaan autoon liittyvät kulut kiinnostavat, koska toivon tulevaisuudessa pystyväni hankkimaan auton. Miksi näissä säästöjutuissa kuitenkin paheksutaan kauneudenhoitoon käytettyjä rahoja? Ei meikit ja voiteet ole hömppää, vaan omasta hyvinvoinnista huolehtimista. Kyllä sen näkee, jos ei käytä kasvovoidetta tai meikkiä. Sen sanominen ei ole ilkeilyä, vaan fakta. Talvella monen iho hilseilee ihan turhaan, kun perus-Niveakin auttaisi. Siihenkään ei kuitenkaan osa lähde "tuhlaamaan", vaan annetaan ihon hilseillä. Meikit kestää aika kauan vaikka käytössä olisi ihan perusarsenaali ja nykyään on tarjolla hyviä ja edullisia merkkejä. Jos ei niihin halua käyttää rahaa niin se on tietysti ok, mutta turha sitä on muille naisille tuputtaa elintapaa ilman kauneudenhoitoa.

Vierailija

Eläkkeelle jäämisen jälkeen olen kirjannut joka ikisen menon ruutupaperivihkoon (ei tarvitse mitään excel taulukkoja) . Jokaiselle viikolle yksi sivu vihkosta  ja siihen erittelen kulut per päivä = laskut ja kauppaostokset. Otan aina kuitin kaupasta. Eläkkeen maksupäivää edeltävänä päivänä teen yhteenvedon edellisen kuukauden kuluista. Vähennän kuukautta aiemmin saadusta eläkkeestä sen jälkeisen yhteenlasketun kulutuksen.  Melkein poikkeuksetta rahaa on jäänyt säästöön tämän kuluseurannan takia jos ei ole ollut mitään yllättäviä menoja. Suosittelen tällaista kuluseurantaa kaikille. Ylimääräisen säästörahan siirrän toiselle tilille ja ostan sillä tarvittaessa kalliita ostoksia kuten pesukone tai televisio kun ne hajoavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla