Miten omaisuuden hallinta- ja käyttöoikeus eroavat omistusoikeudesta?
Olemme tehneet testamentin, jossa määräsimme ”Hallinta- ja käyttöoikeus kaikkeen ensin kuolleen puolisoni omaisuuteen”. Mitkä ovat käytännössä jälkiseuraukset perintöveron kanssa, kun testamentin tekijä ei sitä meille selittänyt? Mitä eroa on omistusoikeus-sanalla testamentissa, sitä kun ei ole. Nimimerkki Tietämätön
Omaisuuden omistusoikeus antaa saajalleen oikeuden määrätä omaisuudesta haluamallaan tavalla, kuten käyttää, myydä, lahjoittaa, määrätä siitä testamentilla. Kun omistusoikeuden saaja kuolee, omaisuus kuuluu lähtökohtaisesti omistajansa kuolinpesään ja periytyy omistajan perillisille tai testamentinsaajille.
Omaisuuden hallinta- ja käyttöoikeus antaa saajalleen huomattavasti rajoitetumman oikeuden; hän saa vain hallita tai käyttää omaisuutta. Esimerkiksi asunnon hallintaoikeuden saaja saa asua asunnossa tai vuokrata sitä, mutta hän ei voi myydä tai lahjoittaa asuntoa, ei määrätä siitä testamentilla eikä se kuulu hänen kuolinpesäänsä. Se henkilö, jolla on asunnon hallintaoikeus, vastaa pitkälti myös asunnon kaikista kuluista mukaan lukien perusparannusmenot. Se, joka on saanut esimerkiksi rahavaroihin vain hallintaoikeuden, saa käyttää pankkitalletuksen tuoton eli koron, mutta ei saa käyttää sen pääomaa. Osakkeisiin hallintaoikeuden saanut saa käyttää osakkeiden osingot.
Ottakaa yhteyttä lakimieheen, jotta voitte varmistua siitä, että testamentti todella vastaa omaa tahtoanne.