Internetin käytöstä mobiililaitteella on tullut huomattavan edullista EU-alueella heinäkuun alusta lähtien.

Nettisurffaajien jättimäiset kännykkälaskut ovat nyt historiaa, mikäli käyttää fiksusti puhelintaan. Tiistaista 1. heinäkuuta alkaen mobiilidatan hinta yli puolittui Euroopan unionissa, kun kyse on sen käytöstä toisessa EU-maassa.

Megatavun (mt) hintakatto nimittäin laski 45 sentistä 20 senttiin. Esimerkiksi yhden sähköpostin lukeminen ei näin ollen matkabudjettia kaada. Viestintävirasto kun on laskenut, että sähköpostin lukeminen maksaisi jatkossa noin yhden sentin vieraassa EU-maassa.

Sen sijaan kannattaa olla tarkkana, jos ryhtyy vaikkapa latailemaan runsaasti kuvia Facebookiin tai muuhun palveluun, johon pitää käyttää nettiä. Yhden hyvälaatuisen kuvan lataaminen (1 mt–3 mt) maksaa uusilla taksoilla laskettuna noin 25–75 senttiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toisaalta uudet hinnat helpottavat isojenkin latausten suosijoita. Kymmenen minuutin uutisten selailu kännykällä tai puolen tunnin Facebookissa olo saa maksaa komission arvion mukaan enintään euron verran, kertoo Helsingin Sanomat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viestintäministeriön yksikön päällikkö Olli-Pekka Rantalan mukaan verkkovierailu- eli roaming-maksuista neuvotellaan parhaillaan. Ne on haluttu jopa pois kokonaan unionin alueelta; jo ensi vuonna ne voivat olla nollatasolla.
Katso Olli-Pekka Rantalan haastattelu ylläolevasta videosta.

Roaming-hintojen lasku on ollut jo raju seitsemässä vuodessa. EU:n mukaan roaming-palvelumaksut ovat nykyään 80–90 prosenttia halvempia kuin vuonna 2007.

Puhelujen ja tekstiviestien hinnat uusiksi

Uudet kattohinnat tulivat heinäkuun alusta myös puheluihin. Puhelu saa maksaa EU:n sisällä enintään 19 senttiä, kun aiemmin summa oli 24 senttiä.

Niin ikään EU on asettanut nyt uuden hintakaton tekstiviesteille. EU:ssa lähetetyt ja vastaanotetut tekstiviestit maksavat jatkossa kuusi senttiä kappaleelta, aiemman kahdeksan sentin sijaan.

Esimerkkejä tiedonsiirtopalveluiden hinnoista EU:ssa

  • yhden sähköpostin lukeminen (10–50 kt) noin 0,003–0,013 €
  • hyvälaatuisen kuvan lataaminen (1 Mt–3 Mt) noin 0,25–0,75 €
  • mp3-musiikkikappaleeen kuunteleminen (2–3 Mt) noin 0,50–O,75 €
  • videoleikkeen lataaminen (1–10 Mt) noin 0,25–2,5€
  • surffailu verkossa (www-sivun koko 500 kt-5Mt) noin 0,122–1,25€

Lähde: Viestintävirasto

Sisältö jatkuu mainoksen alla