Luopuminen vanhasta omakotitalosta ja isosta pihasta ei kaduta Valkeakoskella asuvia Ritva ja Lauri Lajusta. Senioritalossa, joka on kerrostalo, talonmiehenhommat hoitaa joku muu.

Ritva ja Lauri Lajunen muuttivat Rakennustoimisto Pohjolan senioritaloon Valkeakosken Apiankyyhkyyn, ”Koskin” parhaalle paikalle noin puolitoista vuotta sitten.

– Mietimme, että helpommallakin voi päästä, kun ikää jo alkaa olla. Jos taas pihahommia tulee ikävä, niitä kyllä riittää lasten luona, pariskunta sanoo yhdestä suusta.

Saunallisen 79,5 neliön kolmion ikkunoista voi seurata pallokentän pelejä, ja uimaan hilpaisee vetämällä vain kylpytakin ylleen. Keskustan kaupat ja palvelut ovat kävelymatkan päässä. Maitopurkin hakumatkalle ei enää tarvita autoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Yhtiö on tarkoitettu 55 vuotta täyttäneille, joten valtaosa elää samassa elämäntilanteessa. Se tuo tiettyä rauhallisuutta taloon. Naapureihin tutustui jo rakennusaikana, kun rakennusyhtiö käynnisti asukastoimintaa. Meillä on yhteisiä tapaamisia asukastilassa viikoittain. Yhteisöllisyys lisää viihtyvyyttä, Ritva Lajunen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Turvallista asumista

Lauri Lajunen kiittelee talon suunnittelua. Hän mainitsee erityisesti turvalieden, joka sammuu automaattisesti viimeistään kahden tunnin kuluttua, sekä koko talon kattavan automaattisen sammutusjärjestelmän ja kaasuilmaisimet.

– Joka huoneessa on vähintään yksi sprinkleri, parvekkeellakin. Kaasu­ilmaisimien ansiosta hälytyskeskus saa ilmoi­tuksen savukaasuista jo ennen kuin lämpötila kerkiää edes laukaista sammutusjärjestelmää. Tämä luo turvallisuutta, sillä eihän sitä tiedä, milloin joku kyykähtää, Lauri Lajunen sanoo.

Ritva Lajunen nauraa, että asunnon vakiovarusteena oleva korotettu wc-istuin vaikutti aluksi oudolta. Nyt tavallisen korkuinen pönttö tuntuu kovin matalalta.

Lajuset ovat hyväkuntoisia, eivätkä tarvitse erityisiä palveluja.

– Käymme aamu- ja iltalenkeillä, hoidamme asioita mahdollisimman paljon kävellen.  Asumme neljännessä kerroksessa, emmekä käytä hissiä kuin satunnaisesti. Portaat tulee käveltyä päivittäin vähintään kahdesti alas ja ylös, Lauri Lajunen kertoo.

Omistusasunto senioritalosta

Rakennusliikkeiden konseptit vaihtelevat.
Asunnoissa voi yleensä asua tavallista kerrostaloa vaivattomammin,
vaikka toimintakyky heikkenisi.

Lisätietoja Rakennustoimisto Pohjola, 020 775 9600, www.pohjolarak.fi

Asiantuntijana projektipäällikkö Heli Toukoniemi, Rakennustoimisto Pohjola

Lue eri senioriasuntotyypeistä

Koteja yli 55-vuotiaille

Sisältö jatkuu mainoksen alla