Kia Venga on ylöspäin kasvanut pikkuauto.

Hiukan yli neljä metriä pitkä Kia Venga on hämäävästi muotoiltu. Pehmeän pyöreät linjat saavat auton näyttämään sirolta, vaikka Vengalla on korkeutta peräti 1,6 metriä. Korkeuden tuomista hyödyistä pääsee nauttimaan etenkin auton etupenkillä.

Tilat

Kian etupenkille on ilo istua. Penkki on tavallista korkeammalla, joten sille ei tarvitse könytä, kuten matalammille jakkaroille. Ulostulokin sujuu sutjakasti.

Kun penkki on korkealla, muistuttaa ajoasentokin enemmän tavallisella tuolilla istumista. Pitkällä ajomatkalla selkä ei puudu samaan tapaan kuin tavallisessa autossa.

Kojelauta on selkeä, mutta erilaisia pieniä nappuloita on turhan paljon. Osa painikkeista on sijoitettu myös ohjauspyörän keskiöön. Onneksi lämmityslaitteen käyttö onnistuu vaikka rukkaset kädessä.

Kojelaudan keskellä on pieni näyttö, josta näkyvät niin valittu radiokanava kuin ajotietokoneen tulokset. Informaatiota on niin paljon, että näyttöä pitää hiukan tihrustaa ennen kuin haluttu asia selviää.

Tuulilasin sivussa oleva niin sanottu A-pilari muodostaa melkoisen näköesteen etuviistoon. Risteykseen ajettaessa kuskin pitää kurkkia pilarin molemmilta puolilta varmistuakseen siitä, että risteykseen voi ajaa.

Ongelmaa on yritetty helpottaa pilarin viereen laitetulla pienellä ikkunalla, mutta sen hyöty jää vähäiseksi. Muuten autosta on hyvä näkyvyys, mitä korkea ajoasento vielä korostaa.

Takapenkillä tilaa ei ole samalla tavalla kuin edessä. Kaksi aikuista istuu silti mukavasti kyytiin. Jos taas tarvetta on isommalle tavaratilalle, saa koko takapenkkiä liikutettua eteenpäin. Silloin tavaratila kasvaa, mutta ainakin lapsimatkustajat mahtuvat edelleen kyytiin.

Tavaratila ei ole suurin suuri, mutta auton kokoon suhteutettuna reilu. Kontin reunoilla on kuormansidontalenkit, ja pohjan alle on piilotettu irrallinen muovikaukalo.

Turvallisuus

Autossa on peräti kuusi turvatyynyä suojaamassa etu- ja takapenkkiläisiä. Se on kelpo lukema. Hyvä on myös virallisen törmäystestin tulos, sillä Venga sai siitä täydet viisi tähteä. Takapenkin reunapaikoilla on kiinnikkeet turvaistuimia varten.

Turvallisuutta tuo myös joukko elektronisia avustimia. Autossa on ajovakaudenhallintajärjestelmä, joka on yksi tärkeimmistä turvallisuusvarusteista. Lukkiutumattomissa jarruissa taas on hätäjarrutustehostin. Hyvä, vaikkakin turhan harvinainen varuste on mäkilähtöavustin, jollainen Vengassa on.

Talous

Kia Venga maksaa 23 000 euroa. Se on enemmän kuin moni pikkuauto, mutta toisaalta Venga on tiloiltaan niitä hitusen isompi. Vengan eduksi voi laskea myös sen, että TX-varusteluun kuuluu suurin piirtein kaikki mitä toivoa sopii. Lisävarustelistalla onkin vain yksi ominaisuus, metalliväri. Monissa muissa autoissa lisävarusteet nostavat  hintaa äkkiä tuhansilla euroilla.

Polttoainekulut nousevat melko korkeiksi. 1,6-litrainen moottori on perso bensiinille, ja automaattivaihteisto nostaa kulutusta entisestään. Moottoritieajoa sisältäneen koeajolenkin kulutus nousi melkein kymmeneen litraan sadalla kilometrillä.

Kian todellinen valtti on poikkeuksellisen pitkä takuuaika, joka on peräti seitsemän vuotta.

Tekniikka

Vengaan on tarjolla kaksi bensiini- ja kaksi dieselmoottoria. Kaikki ovat järkeviä perusmoottoreita, eikä urheilullisempaa vaihtoehtoa ole.

Koeajetussa autossa oli bensiinimoottoreista suurempi, 1,6-litrainen. Se on ainoa moottori, jonka seuraksi saa automaattivaihteiston. Muiden moottoreiden kanssa on tyydyttävä käsivalintaiseen vaihteistoon.

Automaattivaihteistossa on vain neljä vaihdetta. Se on nykymittapuulla melko vähän. Käytännössä vaihteiden vähyys näkyy kasvaneina kulutuslukemina ja hiukan käsivalintaista verkkaisempana kiihtyvyytenä. Muuten automaattivaihteisto on oikein suositeltava hankinta. Sen ansiosta kuski voi keskittyä ajamiseen ja muun liikenteen seuraamiseen.

Kia Venga TX 1.6 automaatti

Lukujen valossa

Mitat (mm): pituus 4068, leveys 1765, korkeus 1600 , akseliväli 2615, raideleveys edessä 1547, takana 1551, maavara 156. Kääntöympyrä 10,4 m.
Painot (kg): omamassa 1294, kantavuus 436, perävaunu jarruin 1100 ja jarruitta 550.
Tavaratila (l): 314–552, laajennettuna 1341.
Moottori: iskutilavuus 1591 cm³, teho 92 kW (125 hv)/6300 r/min, vääntö 156 Nm/4200 r/min.
Kiihtyvyys: 0–100 km/h 12,2 sekuntia, huippunopeus 178 km/h.
Kulutus: 6,5 l/100 km, bensiini.
Hiilidioksidipäästöt: 154 g/km.
Hinta: 22 990 euroa (lisävarustein 23 580 e).

Arvio

Kia Vengaan on helppo kavuta korkean penkin ansiosta. Näkyvyyskin on hyvä, vaikka tuulilasin kehys rajoittaa näkemistä etuviistoon. Automaattivaihteisto tuo ajamiseen helppoutta, josta maksetaan kohonneina polttoainekuluina.

Plussat

 • Korkean korin tuoma tila
 • Etupenkille helppo istua

Miinukset

 • Näkyvyys etuviistoon
 • Automaattivaihteiston toiminta
 • Korkea kulutus

Kotitarveviljelijä ja kalastaja säästävät ruokalaskussa, mutta onnistuu se ostoruuan varassa olijaltakin. Avainsana on ajoitus.

1. Tunne satokaudet ja osta oikeaan aikaan

Saatavuus vaikuttaa merkittävästi vihannesten ja marjojen hintaan kesällä. Selvitä, mihin ajankohtaan pääsatokaudet kotimaassa osuvat. Koska vuodet eivät ole veljeksiä, seuraa uutisia ja tutkaile erityisesti torikauppiaiden tarjontaa. Kannattaa piipahtaa torilla lähellä sulkemisaikaa, koska silloin voi tehdä todella edullisia ostoksia.

Tuontilajikkeista kesäsesonkiin kuuluvat muun muassa aprikoosi, kirsikka, luumu, maissi, melonit, munakoiso, nektariini ja persikka.

2. Tiedosta tarpeesi, älä haali

Vaikka halvalla saisit, älä hamstraa marjoja metsästä tai tomaatteja torilta enempää kuin käytät heti tai talven mittaan. Kalleimmaksi tulee heittää ruokaa pois.

Taloutesi talvivarastojen tarve on ehkä vuosien mittaan vähentynyt: sunnuntaivierailulla käyvät lapset eivät edes perheineen jaksa syödä yhtä paljon kuin kasvuikäisinä kotona asuessaan. Jos pakastin pursuilee ja kellarin hyllyt notkuvat vielä juhannuksen alla edellisvuoden satoa, on aika päivittää säilömisen määrää.

Lue myös: Herkuttele pakastin tyhjäksi – näitä uskaltaa vielä käyttää 

3. Jos kasvatat itse, laske tuotoksi myös hyvä mieli

Ahkera kotitarveviljelijä voi omalla työllään pitkän päälle säästää ruokakaupan laskussa. Aloitusinvestointeja silti kertyy esimerkiksi työkaluista, kasteluvälineistä, suojarakenteista, taimista, siemenistä ja lannoitteista.

Jos omaa viljelymaata ei ole, palstan voi vuokrata kunnalta tai puutarha- tai asukasyhdistykseltä. Pienimuotoista kasvatusta pystyy harrastamaan vaikka parvekkeella. Jos rahansäästö on ykkösasia, kannattaa keskittyä yrtteihin ja salaatteihin.

Itse kasvatettuun ruokaan liittyy kuitenkin myös muita etuja, jotka voi laskea tuotoksi: parvekkeella ja kasvimaalla puuhaillessa saa hyötyliikuntaa ja mielihyvää. Moni arvostaa kotona kasvaneen ruuan puhtautta ja tuoreutta.

4. Luonnostakin saat vihanneksia

Nokkonen, voikukka ja vuohenputki ovat runsassatoisia luonnonvihanneksia, joiden keruu puhtailta kasvupaikoilta on silkkaa säästöä talousmenoissa.

Syötäväksi sopivia yleisiä villivihanneksia on useita kymmeniä, joten syötävää riittää. Lajitunnistuksen kanssa pitää olla tarkkana.

Parhaimmillaan villivihannekset ovat nuorina ja nuppuisina, joten pääkeruukausi on alkukesästä. Vielä sen jälkeenkin ehtii mainiosti kerätä esimerkiksi mustikan, villivadelman ja horsman lehtiä sekä mesiangervon ja apilan kukkia teehen.

Jokamiehenoikeuden ulkopuolelle jäävät muun muassa kuusenkerkät, puiden silmut, lehdet ja versot.

5. Sata kiloa marjoja tarjolla jokaiselle

Suomen luonnossa kasvaa 37 syötäväksi kelpaavaa marjaa. Huononakin satovuonna marjoja kypsyy sata kiloa jokaista suomalaista kohti. Eniten kerätään puolukkaa ja mustikkaa, mutta niidenkin sadosta 90 prosenttia jää metsään.

Kerää ja syö marjoja reilusti jo tuoreina, älä tyydy vain säilömään niitä talven varalle.

Lue myös: Marjat säilöön! Älä tee näitä virheitä pakastaessasi

6. Lavenna sienien tuntemustasi

Peräti 60 prosenttia suomalaisista ei sienestä. Lisäksi suurin osa sienten kerääjistä keskittyy vain 5-10 sienilajiin.

Elintarvikeviranomaisen suositeltavien ruokasienten listalla on 23 helposti tunnistettavaa lajia. Kun opettelet tunnistamaan niistä muutaman uuden ja teet hieman nykyistä useamman sienireissun, saat helposti lisää ilmaista ruokaa pöytään ja pakastimeen.

Lue myös: Tunnetko syötävät sienet? Testaa tietosi

7. Suunnittele ja säilö

Mieti, miten hyödynnät satokauden parhaiten. Arvioi realistisesti käyttösi ja säilytystilasi. Laadusta tinkiminen voi kostautua, jos halvasta marjalaatikosta puolet onkin homeisia.

Käytä hyväksi kaupan pakasteiden edulliset hinnat ja säästä oma pakastustila taloutesi kannalta arvokkaimmille tuotteille. Säilö sienet ja yrtit kuivaamalla. Hyvinä omenavuosina etsi tarhureita netistä tai kysy reilusti lähiseudun kotipuutarhureilta, voiko omenoita ostaa edullisesti vaikka korjuuapua vastaan.

+ Hyödynnä sesongit!

Kesäkuu

Kaupoista ja toreilta kannattaa hakea kotimaisia retiisejä, varhaiskaalia, nippusipulia, kurkkua, paprikaa ja varhaisperunaa. Metsästä löytyy kantarelleja sekä koivu- ja keltahaperoita.

Heinäkuu

Sesonkiruokaa ovat kukka- ja parsakaali, salaatit, herneet, avomaankurkku, pinaatti, porkkana, kesäperuna ja mansikka.

Herkku- ja punikkitatit, kangashaperot ja leppärouskut nousevat. Mustikka kypsyy.

Elokuu

Tarjolle tulee suomalaista kesäkurpitsaa, papuja, fenkolia ja varsiselleriä sekä viinimarjoja ja omenoita.

Sienikoriin ilmestyvät haapa- ja kangasrouskut. Metsävadelmat ja hillat kypsyvät.

Syyskuu 

Syksy tuo mukanaan kotimaisen sipulin ja purjon, mukulasellerin, kurpitsan, raitajuuren ja lehtikaalin. Metsästä saa karvarouskuja, viinihaperoita, mustavahakkaita, lampaankääpiä ja puolukoita.

Lähteet: Anja Hopsu-Neuvonen, Marttalitto, Jaana Vetikko ja Mika Oraluoma, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, Mika Jääskeläinen, Kalatukku Eriksson.

Painaako mieltäsi iäkkään läheisen yksinäisyys? Osta hänelle virkistävää seuraa! "Hyvän omantunnon ostamisessakaan ei ole mitään pahaa", sanoo senioreille palveluja tarjoava Mirka Saarinen. 

– Sopiiko, että etsin papalle maksullisen naisen?

Näin räväkästi Mirka Saarinen kertoi lähipiirille ideastaan – ja murheestaan. Mirkan sydäntä puristi huoli isoisän yksinäisistä ja ilottomista päivistä  palvelutalossa. Omaiset ehtivät vanhuksen luokse Pirkanmaalle vain viikonloppuisin, eivät aina silloinkaan.

Mirka lähti etsimään papalle säännöllistä seuranpitäjää. Mukavaa ja luotettavaa naista, joka kerran pari viikossa ulkoilisi ja seurustelisi puheliaan miehen kanssa. Veisi kuoroharjoituksiin, lukisi ääneen, kuuntelisi tarinoita. Saisi vanhuksen tuntemaan itsensä merkitykselliseksi.

Mirkan laatukriteerit täyttävää ihmistä ei Mäntän seudulta ehtinyt löytyä. Isoisä kuoli pari vuotta sitten.

Seuraa vanhuksille ja helpotusta omaisille

Papan kohtalo oli lähtölaukaus uudelle uralle. Markkinarako ja liikeidea olivat kirkastuneet kuin itsestään. Mirka perusti Seuranan, joka tarjoaa palveluja senioreille.

Samalla Mirka Saarinen tuli tehneeksi suuren henkilökohtaisen elämänmuutoksen, joka oli muhinut mielessä jo vuosia. Ennen Seuranan perustamista hän oli työskennellyt liki parikymmentä vuotta johtotehtävissä Management Eventissä, joka järjestää tapahtumia yritysjohdolle.

Kulunut vuosi on todistanut, että moni omainen on valmis maksamaan vanhuksen laadukkaasta viriketoiminnasta ja asiointiavusta. Tarjolla on myös rupattelua puhelimessa.

Mirka Saarinen perusti palvelun, joka tarjoaa seuraa vanhuksille.
Mirka Saarinen perusti palvelun, joka tarjoaa seuraa vanhuksille.

Moni seniori on tilannut seuraa myös itselleen. Kahvilaan, teatteriin tai lenkille on mukavampi lähteä kannustavassa seurassa.

Palvelua voi tilata myös kertaluonteisesti esimerkiksi omaisten lomareissun ajaksi.

– Hyvän omantunnon ostamisessakaan ei ole mitään pahaa, huomauttaa Mirka.

Asiakkaat asuvat joko kotona tai palvelutalossa.  

Seuranan toiminta on Valviran ja kunkin kunnan virallisesti hyväksymää sosiaalipalvelua.

Palvelun tilaaja on oikeutettu kotitalousvähennykseen – 50 %.

Mitä seura maksaa?

Hinta määräytyy palvelupaketin  mukaan tai omien tarpeiden mukaan räätälöimällä.

 • 2 tuntia joka toinen viikko: 229 e/ kk (kotitalousvähennys 114 e)
 • 3 tuntia joka toinen viikko:  269 e/kk  (kotitalousvähennys 134 e)
 • 2 tuntia viikossa: 320 e/kk (kotitalousvähennys 160 e)
 • 2+2 tuntia viikossa & 2 puhelua (30 min): 769 e/kk (kotitalousvähennys 384 e)

Jokaisen käynnin jälkeen omaisille raportoidaan päivän kulusta ja seniorin tunnelmista.

Lisää tietoa Seurana-palvelusta löydät täältä.

Vertaile

 1. Markkinoilla on myös muita uusia, senioreille tukipalveluja tarjoavia yrityksiä, kuten Ida Kujanpään johtama Ilostu Oy, jonka toimialaan seurustelun ohella kuuluvat siivoukset ja puutarhatyöt.  
 2. Hämeenlinna seudulla apua askareisiin, ulkoiluun ja muuhun asiointiin tarjoaa Pirkko Ratisen luotsaama toiminimi Kummityttö.
 3. Pääkaupunkiseudulla toimiva Suomen Seniorihoiva tarjoaa seurapidon lisäksi myös sairaanhoidollisia  palveluja.