Kia Venga on ylöspäin kasvanut pikkuauto.

Hiukan yli neljä metriä pitkä Kia Venga on hämäävästi muotoiltu. Pehmeän pyöreät linjat saavat auton näyttämään sirolta, vaikka Vengalla on korkeutta peräti 1,6 metriä. Korkeuden tuomista hyödyistä pääsee nauttimaan etenkin auton etupenkillä.

Tilat

Kian etupenkille on ilo istua. Penkki on tavallista korkeammalla, joten sille ei tarvitse könytä, kuten matalammille jakkaroille. Ulostulokin sujuu sutjakasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun penkki on korkealla, muistuttaa ajoasentokin enemmän tavallisella tuolilla istumista. Pitkällä ajomatkalla selkä ei puudu samaan tapaan kuin tavallisessa autossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kojelauta on selkeä, mutta erilaisia pieniä nappuloita on turhan paljon. Osa painikkeista on sijoitettu myös ohjauspyörän keskiöön. Onneksi lämmityslaitteen käyttö onnistuu vaikka rukkaset kädessä.

Kojelaudan keskellä on pieni näyttö, josta näkyvät niin valittu radiokanava kuin ajotietokoneen tulokset. Informaatiota on niin paljon, että näyttöä pitää hiukan tihrustaa ennen kuin haluttu asia selviää.

Tuulilasin sivussa oleva niin sanottu A-pilari muodostaa melkoisen näköesteen etuviistoon. Risteykseen ajettaessa kuskin pitää kurkkia pilarin molemmilta puolilta varmistuakseen siitä, että risteykseen voi ajaa.

Ongelmaa on yritetty helpottaa pilarin viereen laitetulla pienellä ikkunalla, mutta sen hyöty jää vähäiseksi. Muuten autosta on hyvä näkyvyys, mitä korkea ajoasento vielä korostaa.

Takapenkillä tilaa ei ole samalla tavalla kuin edessä. Kaksi aikuista istuu silti mukavasti kyytiin. Jos taas tarvetta on isommalle tavaratilalle, saa koko takapenkkiä liikutettua eteenpäin. Silloin tavaratila kasvaa, mutta ainakin lapsimatkustajat mahtuvat edelleen kyytiin.

Tavaratila ei ole suurin suuri, mutta auton kokoon suhteutettuna reilu. Kontin reunoilla on kuormansidontalenkit, ja pohjan alle on piilotettu irrallinen muovikaukalo.

Turvallisuus

Autossa on peräti kuusi turvatyynyä suojaamassa etu- ja takapenkkiläisiä. Se on kelpo lukema. Hyvä on myös virallisen törmäystestin tulos, sillä Venga sai siitä täydet viisi tähteä. Takapenkin reunapaikoilla on kiinnikkeet turvaistuimia varten.

Turvallisuutta tuo myös joukko elektronisia avustimia. Autossa on ajovakaudenhallintajärjestelmä, joka on yksi tärkeimmistä turvallisuusvarusteista. Lukkiutumattomissa jarruissa taas on hätäjarrutustehostin. Hyvä, vaikkakin turhan harvinainen varuste on mäkilähtöavustin, jollainen Vengassa on.

Talous

Kia Venga maksaa 23 000 euroa. Se on enemmän kuin moni pikkuauto, mutta toisaalta Venga on tiloiltaan niitä hitusen isompi. Vengan eduksi voi laskea myös sen, että TX-varusteluun kuuluu suurin piirtein kaikki mitä toivoa sopii. Lisävarustelistalla onkin vain yksi ominaisuus, metalliväri. Monissa muissa autoissa lisävarusteet nostavat  hintaa äkkiä tuhansilla euroilla.

Polttoainekulut nousevat melko korkeiksi. 1,6-litrainen moottori on perso bensiinille, ja automaattivaihteisto nostaa kulutusta entisestään. Moottoritieajoa sisältäneen koeajolenkin kulutus nousi melkein kymmeneen litraan sadalla kilometrillä.

Kian todellinen valtti on poikkeuksellisen pitkä takuuaika, joka on peräti seitsemän vuotta.

Tekniikka

Vengaan on tarjolla kaksi bensiini- ja kaksi dieselmoottoria. Kaikki ovat järkeviä perusmoottoreita, eikä urheilullisempaa vaihtoehtoa ole.

Koeajetussa autossa oli bensiinimoottoreista suurempi, 1,6-litrainen. Se on ainoa moottori, jonka seuraksi saa automaattivaihteiston. Muiden moottoreiden kanssa on tyydyttävä käsivalintaiseen vaihteistoon.

Automaattivaihteistossa on vain neljä vaihdetta. Se on nykymittapuulla melko vähän. Käytännössä vaihteiden vähyys näkyy kasvaneina kulutuslukemina ja hiukan käsivalintaista verkkaisempana kiihtyvyytenä. Muuten automaattivaihteisto on oikein suositeltava hankinta. Sen ansiosta kuski voi keskittyä ajamiseen ja muun liikenteen seuraamiseen.

Kia Venga TX 1.6 automaatti

Lukujen valossa

Mitat (mm): pituus 4068, leveys 1765, korkeus 1600 , akseliväli 2615, raideleveys edessä 1547, takana 1551, maavara 156. Kääntöympyrä 10,4 m.
Painot (kg): omamassa 1294, kantavuus 436, perävaunu jarruin 1100 ja jarruitta 550.
Tavaratila (l): 314–552, laajennettuna 1341.
Moottori: iskutilavuus 1591 cm³, teho 92 kW (125 hv)/6300 r/min, vääntö 156 Nm/4200 r/min.
Kiihtyvyys: 0–100 km/h 12,2 sekuntia, huippunopeus 178 km/h.
Kulutus: 6,5 l/100 km, bensiini.
Hiilidioksidipäästöt: 154 g/km.
Hinta: 22 990 euroa (lisävarustein 23 580 e).

Arvio

Kia Vengaan on helppo kavuta korkean penkin ansiosta. Näkyvyyskin on hyvä, vaikka tuulilasin kehys rajoittaa näkemistä etuviistoon. Automaattivaihteisto tuo ajamiseen helppoutta, josta maksetaan kohonneina polttoainekuluina.

Plussat

  • Korkean korin tuoma tila
  • Etupenkille helppo istua

Miinukset

  • Näkyvyys etuviistoon
  • Automaattivaihteiston toiminta
  • Korkea kulutus
Sisältö jatkuu mainoksen alla