Kia Venga on ylöspäin kasvanut pikkuauto.

Hiukan yli neljä metriä pitkä Kia Venga on hämäävästi muotoiltu. Pehmeän pyöreät linjat saavat auton näyttämään sirolta, vaikka Vengalla on korkeutta peräti 1,6 metriä. Korkeuden tuomista hyödyistä pääsee nauttimaan etenkin auton etupenkillä.

Tilat

Kian etupenkille on ilo istua. Penkki on tavallista korkeammalla, joten sille ei tarvitse könytä, kuten matalammille jakkaroille. Ulostulokin sujuu sutjakasti.

Kun penkki on korkealla, muistuttaa ajoasentokin enemmän tavallisella tuolilla istumista. Pitkällä ajomatkalla selkä ei puudu samaan tapaan kuin tavallisessa autossa.

Kojelauta on selkeä, mutta erilaisia pieniä nappuloita on turhan paljon. Osa painikkeista on sijoitettu myös ohjauspyörän keskiöön. Onneksi lämmityslaitteen käyttö onnistuu vaikka rukkaset kädessä.

Kojelaudan keskellä on pieni näyttö, josta näkyvät niin valittu radiokanava kuin ajotietokoneen tulokset. Informaatiota on niin paljon, että näyttöä pitää hiukan tihrustaa ennen kuin haluttu asia selviää.

Tuulilasin sivussa oleva niin sanottu A-pilari muodostaa melkoisen näköesteen etuviistoon. Risteykseen ajettaessa kuskin pitää kurkkia pilarin molemmilta puolilta varmistuakseen siitä, että risteykseen voi ajaa.

Ongelmaa on yritetty helpottaa pilarin viereen laitetulla pienellä ikkunalla, mutta sen hyöty jää vähäiseksi. Muuten autosta on hyvä näkyvyys, mitä korkea ajoasento vielä korostaa.

Takapenkillä tilaa ei ole samalla tavalla kuin edessä. Kaksi aikuista istuu silti mukavasti kyytiin. Jos taas tarvetta on isommalle tavaratilalle, saa koko takapenkkiä liikutettua eteenpäin. Silloin tavaratila kasvaa, mutta ainakin lapsimatkustajat mahtuvat edelleen kyytiin.

Tavaratila ei ole suurin suuri, mutta auton kokoon suhteutettuna reilu. Kontin reunoilla on kuormansidontalenkit, ja pohjan alle on piilotettu irrallinen muovikaukalo.

Turvallisuus

Autossa on peräti kuusi turvatyynyä suojaamassa etu- ja takapenkkiläisiä. Se on kelpo lukema. Hyvä on myös virallisen törmäystestin tulos, sillä Venga sai siitä täydet viisi tähteä. Takapenkin reunapaikoilla on kiinnikkeet turvaistuimia varten.

Turvallisuutta tuo myös joukko elektronisia avustimia. Autossa on ajovakaudenhallintajärjestelmä, joka on yksi tärkeimmistä turvallisuusvarusteista. Lukkiutumattomissa jarruissa taas on hätäjarrutustehostin. Hyvä, vaikkakin turhan harvinainen varuste on mäkilähtöavustin, jollainen Vengassa on.

Talous

Kia Venga maksaa 23 000 euroa. Se on enemmän kuin moni pikkuauto, mutta toisaalta Venga on tiloiltaan niitä hitusen isompi. Vengan eduksi voi laskea myös sen, että TX-varusteluun kuuluu suurin piirtein kaikki mitä toivoa sopii. Lisävarustelistalla onkin vain yksi ominaisuus, metalliväri. Monissa muissa autoissa lisävarusteet nostavat  hintaa äkkiä tuhansilla euroilla.

Polttoainekulut nousevat melko korkeiksi. 1,6-litrainen moottori on perso bensiinille, ja automaattivaihteisto nostaa kulutusta entisestään. Moottoritieajoa sisältäneen koeajolenkin kulutus nousi melkein kymmeneen litraan sadalla kilometrillä.

Kian todellinen valtti on poikkeuksellisen pitkä takuuaika, joka on peräti seitsemän vuotta.

Tekniikka

Vengaan on tarjolla kaksi bensiini- ja kaksi dieselmoottoria. Kaikki ovat järkeviä perusmoottoreita, eikä urheilullisempaa vaihtoehtoa ole.

Koeajetussa autossa oli bensiinimoottoreista suurempi, 1,6-litrainen. Se on ainoa moottori, jonka seuraksi saa automaattivaihteiston. Muiden moottoreiden kanssa on tyydyttävä käsivalintaiseen vaihteistoon.

Automaattivaihteistossa on vain neljä vaihdetta. Se on nykymittapuulla melko vähän. Käytännössä vaihteiden vähyys näkyy kasvaneina kulutuslukemina ja hiukan käsivalintaista verkkaisempana kiihtyvyytenä. Muuten automaattivaihteisto on oikein suositeltava hankinta. Sen ansiosta kuski voi keskittyä ajamiseen ja muun liikenteen seuraamiseen.

Kia Venga TX 1.6 automaatti

Lukujen valossa

Mitat (mm): pituus 4068, leveys 1765, korkeus 1600 , akseliväli 2615, raideleveys edessä 1547, takana 1551, maavara 156. Kääntöympyrä 10,4 m.
Painot (kg): omamassa 1294, kantavuus 436, perävaunu jarruin 1100 ja jarruitta 550.
Tavaratila (l): 314–552, laajennettuna 1341.
Moottori: iskutilavuus 1591 cm³, teho 92 kW (125 hv)/6300 r/min, vääntö 156 Nm/4200 r/min.
Kiihtyvyys: 0–100 km/h 12,2 sekuntia, huippunopeus 178 km/h.
Kulutus: 6,5 l/100 km, bensiini.
Hiilidioksidipäästöt: 154 g/km.
Hinta: 22 990 euroa (lisävarustein 23 580 e).

Arvio

Kia Vengaan on helppo kavuta korkean penkin ansiosta. Näkyvyyskin on hyvä, vaikka tuulilasin kehys rajoittaa näkemistä etuviistoon. Automaattivaihteisto tuo ajamiseen helppoutta, josta maksetaan kohonneina polttoainekuluina.

Plussat

  • Korkean korin tuoma tila
  • Etupenkille helppo istua

Miinukset

  • Näkyvyys etuviistoon
  • Automaattivaihteiston toiminta
  • Korkea kulutus

Isovanhempien, vanhempien, tätien ja setien jäämistöä peratessa kannattaa olla tarkkana. Heille käyttöesineenä ollut arkinen tavara voi tänä päivänä olla keräilijöiden himoitsema aarre. Huutokauppa Helanderin toimitusjohtaja ja meklari Mika Sirén listasi kysytyimmät.

1. Arabian Muumi-mukit

Ensimmäisiä Muumi-lastenastioita ja -pienoishahmoja alettiin valmistaa 1950-luvun lopussa. Varsinainen buumi alkoi kuitenkin Muumien toisesta tulemisesta 1990-luvun alussa. Edellisten sukupolvien jäämistöstä voi löytyä varhaista tuotantoa. Iän pystyy määrittelemään Arabian leimasta. Hinnat  500−3 000 euroa.

2. Muumi-pienoisnuket

Suomalaisen Atelier Faunin käsin kankaasta, puusta ja nahasta valmistamat Muumi-pehmohahmot olivat tuotannossa 1950−70-luvuilla. Atelier Fauni ei toimi enää.

Atelier Faunin Tuutikki 1950–60-luku, 2 300 e.

Atelier Faunin Jenni-täti 1950–60-luku, 280 e.

Atelier Faunin Nuuskamuikkunen 1950–60-luku, kädet puuttuvat, 160 e.

3. 1900-luvun lelut

Peltilelut, nuket, pienoisautot ja Tähtien sota -aiheiset lelut ovat kysyttyjä.

Mercedes-Benz 220 -peltiauto 1960-luvulta, 285 e.

Moottoripyöräpoliisi 1940–50-lukujen vaihde, 350 e.

Charles M. Schulzin Tenavat-nukkeja 6 kpl, 1960-luku, 400 e.

Viisi Tähtien sota -lelua, 70 e.

4. 1900-luvun rannekellot

Laatumerkkejä on paljon. Esimerkiksi hienot Omega-kellot maksavat 100−15 000 euroa.

Omega Speedmaster, 455 e

5. Vanhat postikortit ja valokuvat

Suosittuja ovat 1800−1900-lukujen kortit, joissa on mielellään kuvia Suomen kaupungeista, pitäjistä ja menetetyistä Petsamosta ja Karjalasta. Lähetetystä kortista maksetaan enemmän kuin lähettämättömästä. Hintahaarukka postikorttikansiosta huutokaupassamme 100−3 000 euroa.

Pohjois-Esplanadi 1908. Kortti on lähetetty samana vuonna.

6. Sota-aiheiset esineet

Kunniamerkit, asevelimerkit eli pinssit, sotilasunivormut, miekat. Hintahaitari on esineestä, sen iästä ja kunnosta riippuen melkoinen. Huutokaupassamme on myyty esineitä hintaan 200−20 000 euroa.

Koiviston risti ja pinssi 1939-40, 90 e.

7. 1950−60-lukujen design

Suvun kesämökin keittiöstä voi löytyvä vaikkapa Wärstsilä-Arabian valmistamia Finel-emaliastioita. Kysyttyjä ovat Kaj Franckin ja Tapio Wirkkalan kaltaisten muotoilijoiden tuotanto, samoin Bertel Gardbergin haarukat, veitset ja lusikat. Hinnat 100−1 000 euroa.

Etualalla tonttuaiheinen Finel-sarjan metallikasari 1960-luvulta.

8. 1950-luvun Aku Ankat

Esimerkiksi joulukuun 1951 näytenumero on myyty huutokaupassamme hintaan 2 000 euroa. Hyväkuntoisista vuosien 1952−1954 numeroista maksetaan hyvin. Samojen vuosien erikoisnumeroista saa parhaimmillaan tuhansia euroja.

Aku Ankan näytenumero 1959, alkaen 2 000 e.

9. Legosarjat

Tietoa hinnoista täältä.
 

Testamentilla halutaan etenkin turvata puolison asuminen ja talous ja taata se, että omaisuus ei valu lasten puolisoille. Mutta mitä muuta viimeiset tahdot yleensä sisältävät?

Yhä useampi ja nuorempi laatii testamentin. Joensuulainen asianaja Harri Kontturi suositteleekin, että jokainen, jolta jää perittävää, tekisi sen. Testamentilla voi määrätä, kuka saa omaisuutta, ja sillä voi myös ehkäistä perillisten riitoja.

Asiakirjan sisältöön vaikuttaa, onko testamenttaaja avio- tai avosuhteessa vai yksineläjä ja onko hänellä lapsia. Parit tahtovat yleensä varmistaa, että jäljelle jäävän ei tarvitse surra, miten hänelle käy.

Vaikka välit perillisiin olisivat hyvät, tilanteet voivat muuttua. Lapset saattavat toimia itse tai puolisoidensa lietsomana arvaamattomasti ja esimerkiksi kävellä lesken yli.

Harri Kontturi suosittelee, että ainakin nämä asiat kannattaa ottaa huomioon tetatmentissa.

1. Antakaa lesken päättää asumisesta

Avioleskellä on lain mukaan oikeus jäädä asumaan parin yhteiseen kotiin ja pitää sen irtaimisto jakamattomana elinikänsä. Jos hän vaihtaa asuntoa, perilliset voivat vaatia perimäänsä puolikasta asunnon myyntihinnasta. Tällöin leski ei välttämättä pysty ostamaan haluamaansa asuntoa, sillä esimerkiksi hieman rapistunut omakotitalo voi olla suunnilleen keskustakaksion arvoinen.

Testamentissa voidaan sanktion uhalla määrätä, että perillisten on suhtauduttava lesken asunnonvaihtotoiveeseen myötämielisesti. Kontturin mukaan käyttökelpoiseksi on osoittautunut vastahankaisten perintöosan kutistaminen lakiosaan. Se on tavallisesti selvästi vähemmän kuin perillinen muuten saisi.

– Kun perijä ymmärtää, että perintö pienenee, yleensä suostumus tulee.

Järjestely siirtää perinnön saamista. Toisaalta, perintö suurenee, jos uuden asunnon arvo nousee.

2. Älkää myykö mökkiä

Kesämökistä voi tulla kiistakapula, jos lapset tarvitsevat rahaa vaikkapa perintöveroihin. Kun pari haluaa taata, että mökkiä ei myydä ja eloon jäänyt saa vastaisuudessakin olla siellä, leskelle määrätään usein hallintaoikeus.

– Mökki voi olla tärkeä puolisoille. Sen sijaan esimerkiksi metsien tai arvopapereiden myynti harvemmin haittaa leskeä, Kontturi vertaa.

Vaikka leski ei omistaisi koko mökkiä, hallintaoikeuden turvin hän saa hallita sitä ja voi kieltää sen myynnin. Lesken hallintaoikeus keventää myös perintöveroa.

3. Avopuoliso ei ole vieras

Avopuolisoille testamentti on hyvin tärkeä. Vaikka pari olisi asunut vuosikymmeniä yhdessä, sillä ei ole lain edessä edes aviopuolison vähimmäissuojaa. Kun avopuoliso kuolee, keskeistä on, kuka omistaa minkäkin omaisuuden. Puolisoilla voi olla lapsia edellisistä liitoistaan, eivätkä he aina piittaa avolesken tahdosta.

– Jos asunnon omistaja kuolee, lapset voivat olla häätämässä jäljelle jäänyttä ennen kuin hautajaisia on pidetty, Kontturi kertoo.

Jälkeen jäävälle tulisi hänestä turvata asumisoikeus ainakin joksikin aikaa sekä hallintaoikeus yhteiseen koti-irtaimistoon. Oikeuksia voidaan laajentaa koskemaan myös mökin, auton tai vaikkapa Lapin viikkolomaosakkeen käyttöä.

4. Leskelle jätetään käyttörahaa

Leski ei puolisonsa kuoltua saa käyttää tämän rahoja, vaikka aiemmin lehden tilaukset, ruokaostokset, kiinteistöverot ja vakuutukset olisivat menneet yhteisestä pussista. Jotta hän ei joutuisi liian tiukoille, hänelle voidaan testamentata rahavaroja.

– Rahojen osalta hallintaoikeus ei ole riittävä eikä järkevä, Kontturi sanoo.

5. Ja määrätään tukihenkilö

Lesken turva voidaan maksimoida määräämällä testamentissa toimeenpanija. Hän auttaa, jos joku lapsista rupeaa änkyräksi esimerkiksi asunnonvaihdon yhteydessä.

6. Omaisuus pidetään suvussa

Avioerojen yleistyttyä on alettu määrätä, että lasten puolisoilla ei ole avio-oikeutta perinnöksi jäävään omaisuuteen eikä sen tuottoon.

– Vanhemmat varmistavat, että jos lapset eroavat, perityt rahat eivät lähde edes osaksi maailmalle miniöiden tai vävyjen mukana.

7. Perinnöstä voi poimia osan

Yhä useammin perijälle annetaan oikeus valita, ottaako hän koko perinnön, osan siitä, käyttöoikeuden vai luopuuko hän perinnöstä kokonaan. Ilman erillistä määräystä perijä voi vain ottaa perinnön tai luopua sitä.

– Jos viisikymppinen isä ei tarvitse rahaa, mutta haluaa isänsä metsästysmajan ja avoveneen, testamentin ansiosta hän voi saada ne ja siirtää loput lapsilleen, Kontturi sanoo.

Tällainen on järeää verosuunnittelua. Perintöveron alaraja on 20 000 euroa ja vero on progressiivinen eli kasvaa perinnön suuretessa.

Veropotti pienenee selvästi, kun perintö jakautuu monelle. Jos nyt perineen lapset perivät aikanaan saman omaisuuden, hyppääminen sukupolven yli säästää yhdet verot.

8. Minkä maan lakia sovelletaan?

Testamentissa kannattaa mainita, minkä maan lakia perintöön sovelletaan.

– Jos eläkeläinen muuttaa Aurinkorannikolle ja vähintään puolen vuoden asumisen jälkeen kuolee aurinkotuoliinsa, perintöön sovelletaan Espanjan, ei Suomen lakia, vaikka hän olisi yhä Suomen kansalainen.

9. Rahakokoelma kummipojalle

Kuka tahansa voi antaa omaisuuttaan muillekin kuin rintaperillisille.

Lapseton yksin elävä testamenttaaja haluaa usein jakaa jäämistönsä toisin kuin se lain mukaan menisi. Hän voi jättää kirjastonsa siskonsa tyttärelle, joka on suomen kielen opettaja tai rahakokoelmansa numismaatiikasta innostuneelle kummipojalleen.

Kontturi muistuttaa, että isoista perinnöistä muut kuin verisukulaiset voivat joutua maksamaan jopa puolet veroa.

10. Meritaulun tarina mukaan

Yhä useammin testamentti on viimeinen puheenvuoro läheisille. Sen uusi piirre on lämpimät viestit. Eno voi osoittaa meriaiheisen taulun siskonsa pojalle, koska tämä rakastaa merta ja kävi hänen kanssaan kalassa. Tai täti saattaa jättää kansallispukunsa tanhuavalle veljentytölleen.

Kontturi pitää tunnearvoa tärkeänä ja rohkaisee tarinoiden kertomiseen.

– Kun testamenttia luetaan perukirjoituksessa, kyyneleet valuvat perillisten silmäkulmista, hän kertoo.