Kia Venga on ylöspäin kasvanut pikkuauto.

Hiukan yli neljä metriä pitkä Kia Venga on hämäävästi muotoiltu. Pehmeän pyöreät linjat saavat auton näyttämään sirolta, vaikka Vengalla on korkeutta peräti 1,6 metriä. Korkeuden tuomista hyödyistä pääsee nauttimaan etenkin auton etupenkillä.

Tilat

Kian etupenkille on ilo istua. Penkki on tavallista korkeammalla, joten sille ei tarvitse könytä, kuten matalammille jakkaroille. Ulostulokin sujuu sutjakasti.

Kun penkki on korkealla, muistuttaa ajoasentokin enemmän tavallisella tuolilla istumista. Pitkällä ajomatkalla selkä ei puudu samaan tapaan kuin tavallisessa autossa.

Kojelauta on selkeä, mutta erilaisia pieniä nappuloita on turhan paljon. Osa painikkeista on sijoitettu myös ohjauspyörän keskiöön. Onneksi lämmityslaitteen käyttö onnistuu vaikka rukkaset kädessä.

Kojelaudan keskellä on pieni näyttö, josta näkyvät niin valittu radiokanava kuin ajotietokoneen tulokset. Informaatiota on niin paljon, että näyttöä pitää hiukan tihrustaa ennen kuin haluttu asia selviää.

Tuulilasin sivussa oleva niin sanottu A-pilari muodostaa melkoisen näköesteen etuviistoon. Risteykseen ajettaessa kuskin pitää kurkkia pilarin molemmilta puolilta varmistuakseen siitä, että risteykseen voi ajaa.

Ongelmaa on yritetty helpottaa pilarin viereen laitetulla pienellä ikkunalla, mutta sen hyöty jää vähäiseksi. Muuten autosta on hyvä näkyvyys, mitä korkea ajoasento vielä korostaa.

Takapenkillä tilaa ei ole samalla tavalla kuin edessä. Kaksi aikuista istuu silti mukavasti kyytiin. Jos taas tarvetta on isommalle tavaratilalle, saa koko takapenkkiä liikutettua eteenpäin. Silloin tavaratila kasvaa, mutta ainakin lapsimatkustajat mahtuvat edelleen kyytiin.

Tavaratila ei ole suurin suuri, mutta auton kokoon suhteutettuna reilu. Kontin reunoilla on kuormansidontalenkit, ja pohjan alle on piilotettu irrallinen muovikaukalo.

Turvallisuus

Autossa on peräti kuusi turvatyynyä suojaamassa etu- ja takapenkkiläisiä. Se on kelpo lukema. Hyvä on myös virallisen törmäystestin tulos, sillä Venga sai siitä täydet viisi tähteä. Takapenkin reunapaikoilla on kiinnikkeet turvaistuimia varten.

Turvallisuutta tuo myös joukko elektronisia avustimia. Autossa on ajovakaudenhallintajärjestelmä, joka on yksi tärkeimmistä turvallisuusvarusteista. Lukkiutumattomissa jarruissa taas on hätäjarrutustehostin. Hyvä, vaikkakin turhan harvinainen varuste on mäkilähtöavustin, jollainen Vengassa on.

Talous

Kia Venga maksaa 23 000 euroa. Se on enemmän kuin moni pikkuauto, mutta toisaalta Venga on tiloiltaan niitä hitusen isompi. Vengan eduksi voi laskea myös sen, että TX-varusteluun kuuluu suurin piirtein kaikki mitä toivoa sopii. Lisävarustelistalla onkin vain yksi ominaisuus, metalliväri. Monissa muissa autoissa lisävarusteet nostavat  hintaa äkkiä tuhansilla euroilla.

Polttoainekulut nousevat melko korkeiksi. 1,6-litrainen moottori on perso bensiinille, ja automaattivaihteisto nostaa kulutusta entisestään. Moottoritieajoa sisältäneen koeajolenkin kulutus nousi melkein kymmeneen litraan sadalla kilometrillä.

Kian todellinen valtti on poikkeuksellisen pitkä takuuaika, joka on peräti seitsemän vuotta.

Tekniikka

Vengaan on tarjolla kaksi bensiini- ja kaksi dieselmoottoria. Kaikki ovat järkeviä perusmoottoreita, eikä urheilullisempaa vaihtoehtoa ole.

Koeajetussa autossa oli bensiinimoottoreista suurempi, 1,6-litrainen. Se on ainoa moottori, jonka seuraksi saa automaattivaihteiston. Muiden moottoreiden kanssa on tyydyttävä käsivalintaiseen vaihteistoon.

Automaattivaihteistossa on vain neljä vaihdetta. Se on nykymittapuulla melko vähän. Käytännössä vaihteiden vähyys näkyy kasvaneina kulutuslukemina ja hiukan käsivalintaista verkkaisempana kiihtyvyytenä. Muuten automaattivaihteisto on oikein suositeltava hankinta. Sen ansiosta kuski voi keskittyä ajamiseen ja muun liikenteen seuraamiseen.

Kia Venga TX 1.6 automaatti

Lukujen valossa

Mitat (mm): pituus 4068, leveys 1765, korkeus 1600 , akseliväli 2615, raideleveys edessä 1547, takana 1551, maavara 156. Kääntöympyrä 10,4 m.
Painot (kg): omamassa 1294, kantavuus 436, perävaunu jarruin 1100 ja jarruitta 550.
Tavaratila (l): 314–552, laajennettuna 1341.
Moottori: iskutilavuus 1591 cm³, teho 92 kW (125 hv)/6300 r/min, vääntö 156 Nm/4200 r/min.
Kiihtyvyys: 0–100 km/h 12,2 sekuntia, huippunopeus 178 km/h.
Kulutus: 6,5 l/100 km, bensiini.
Hiilidioksidipäästöt: 154 g/km.
Hinta: 22 990 euroa (lisävarustein 23 580 e).

Arvio

Kia Vengaan on helppo kavuta korkean penkin ansiosta. Näkyvyyskin on hyvä, vaikka tuulilasin kehys rajoittaa näkemistä etuviistoon. Automaattivaihteisto tuo ajamiseen helppoutta, josta maksetaan kohonneina polttoainekuluina.

Plussat

  • Korkean korin tuoma tila
  • Etupenkille helppo istua

Miinukset

  • Näkyvyys etuviistoon
  • Automaattivaihteiston toiminta
  • Korkea kulutus

Riitta Suomi, 68, testamenttasi puolet omaisuudestaan Unicefin kautta maailman lapsille. Hän oppi jo kotona, että heikompaa pitää auttaa.

– Testamenttiajatus syntyi yllättäen. Olin Unicefin tilaisuudessa, jossa käsiteltiin testamenttilahjoittamista. Siellä sanoin ääneen, että nyt teen testamentin, Riitta Suomi kertoo.

Riitalla ja hänen miehellään on uusperhe.

– Periminen voi olla monimutkaista ilman testamenttia, kun molemmilla on aikuisia lapsia aiemmista liitoista. Lapsenlapsiakin on yhteensä seitsemän.

– Mieheni päätyi myös tekemään testamenttilahjoituksen. Mietimme kahdestaan kotona sitä, miten omaisuutemme jaetaan. Keksimme kaikenlaisia hullujakin ratkaisuja, joille nauroimme moneen kertaan. Marssimme suunnitelmamme kanssa Unicefin asiantuntijan luokse, joka kirjoitti varsinaisen testamentin toiveittemme mukaan. Muokkasimme siitä vielä paria kohtaa ennen kuin laitoimme nimet alle.

Testamenteista ei paljon puhuta. Riitta arvelee sen johtuvan siitä, että siihen liittyy aina kuolema. Se saa ihmiset arastelemaan.

"Me olemme kertoneet lapsillemme avoimesti testamentista."

– He hyväksyvät päätöksemme täysin. Meillä on yhteinen käsitys siitä, että henkinen perintö on kuitenkin tärkeintä, mitä kotoa voi saada. Perinnönjaossa Unicef saa suurin piirtein saman verran kuin lapsenikin.

– Olen miettinyt myös historiaa. Suomen lapset saivat sodan jälkeen Unicefilta paljon apua. Pidän omaa toimintaani myös velanmaksuna.

Riitta syntyi keväällä 1948 kuopiolaisen perheen kolmanneksi lapseksi.

– Kaikesta oli puutetta. Äiti ompeli vaatteet lapsille setien ja tätien vanhoista takeista, hameista ja housuista. Kengät olivat aina sisarusten perintöä. Vielä kouluaikanakin minulla oli monojen pohjissa suksisiteitä varten reikiä, joista lumi ja kosteus pääsivät palelluttamaan varpaat.

Koti oli omakotitalossa, jossa asui kolme muutakin perhettä.

– Meillä oli käytössä kammari ja keittiö. Pihan perällä oli ulkohuussi, ja vesi haettiin keskellä katua olevalta kaivolta.

– Kansakoulun jälkeen pyrin oppikouluun ja onneksi pääsin. Kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 1967. Neljä vuotta myöhemmin valmistuin rakennusinsinööriksi ja astuin työelämään.

"Nälkää näkevien lasten kuvat pysäyttivät minut 80-luvun alussa."

– Olin oppinut vanhemmiltani, että heikompaa pitää auttaa. Niinpä aloin hakea sopivaa tapaa olla avuksi. Monet sanoivat, ettei siitä ole mitään hyötyä, ei yhden ihmisen työ auta yhtään. Minä kuitenkin jatkoin etsimistä. Lopulta päädyin mukaan Unicefin toimintaan. Valitsin järjestön sen takia, että se auttaa nimenomaan lapsia.

– Elämässäni oli tuohon samaan kaikenlaista ikävää. Kun ryhdyin tekemään vapaaehtoistyötä, aloin voida itsekin paremmin. Niin vähällä voi tehdä hyvää toisille ja maailmasta ainakin vähän paremman.

Riitta on käynyt Nepalissa todistamassa itse, että apu oikeasti menee perille.

– Vierailin vuoristokylässä, jossa oli käynnissä naisten luototusohjelma. Koko kylän toimeentulo oli lähtenyt nousuun naisten yritteliäisyyden ansiosta. Unicefin tuella rakennetut kaivot ja käymälät puolestaan paransivat koko kyläyhteisön elinoloja. Matkalla näin, miten paljon Unicefin toimintaa ja työntekijöitä arvostetaan.

Teksti on lyhennelmä ET 13/2016:ssa julkaistusta artikkelista.

Hyväntekijän testamentti on harvinaisuus

Suomessa tehdään vuosittain noin 15 000 testamenttia, joista vain satakunta määrää perinnön tai osan siitä jonkin järjestön hyväksi. Määrä kasvaa hiljalleen.

Hyväntekeväisyyteen voi osoittaa pienenkin osan perinnöstä. Osatestamentissa voi määrätä hyvin tarkasti, millaisen summan tai osan omaisuudestaan haluaa hyväntekeväisyyteen osoittaa. Samalla voi kertoa, mille järjestölle tai taholle haluaa tehdä lahjoituksen.

Liian yksityiskohtaiset määräykset testamentissa saattavat johtaa siihen, ettei järjestö voi ottaa lahjoitusta vastaan. Lahjoitustestamentti kannattaakin tehdä suunnitelmallisesti ja yhteistyössä sen järjestön kanssa, jota haluaa auttaa.

Kuluttajaliiton tuoreen selvityksen mukaan asianajajan laatiman testamentin saa yleensä 200–500 eurolla. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi omaisuuden määrä ja laatu sekä se, onko testamentin laatija lapseton leski vai uusperheessä asuva pariskunta.

Osa yleishyödyllisistä järjestöistä tarjoaa ilmaista lakimiespalvelua testamentin laatimiseen, jos järjestö on yksi edunsaajista. Osalla järjestöistä on kohtuuhintainen yhteistyökumppani, joka auttaa testamenttilahjoittajia asiakirjojen tekemisessä.

20 yleishyödyllistä järjestöä on perustanut yhteisen Hyvä testamentti -verkkosivun, jossa kerrotaan testamenttilahjoittamiseen liittyvästä lainsäädännöstä, annetaan vinkkejä testamentin laadintaan ja vastataan yleisimpiin kysymyksiin.

Matkustajavakuutuksella voit leikata matkalla puhjenneen sairauden tuomia kuluja, mutta vanhojen sairauksien kohdalla korvaus on tiukasti rajattu. 

1. Sairastuminen matkalla ei aina ole matkasairaus

Matkustajavakuutus on se matkavakuutuksen osa, joka on tarkoitettu turvaksi matkustajalle itselleen, ei tavaroille.

Matkustajavakuutus korvaa ensisijaisesti niitä kuluja, jotka syntyvät matkalla sattuneesta tapaturmasta tai matkan aikana puhjenneesta uudesta sairaudesta. Vakuutusyhtiöt käyttävät sanaa  matkasairaus.

Jos sairastuminen matkalla johtuu jo ennen matkaa alkaneesta tai pitkäaikaissairaudesta, korvaukset ovat huomattavasti vaatimattomammat tai niitä ei saa lainkaan.

2. Matkasairauden hoitokuluissa on harvoin enimmäisraja

Vakuutukset korvaavat matkasairauden ja -tapaturman kuluja yleensä ilman enimmäisrajaa, mutta poikkeuksiakin on, sillä jokainen vakuutusyhtiö määrittelee vakuutustensa sisällön itse.

Korvattavia kuluja ovat esimerkiksi lääkärin tutkimukset ja toimenpiteet, lääkkeet, sairaalan hoitopäivämaksut ja sairaankuljetuksen maksut.

Listat korvattavista kuluista löytyvät vakuutusehdoista, samoin luettelot kuluista, joita ei korvata. Muun muassa haaverit monien urheilulajien parissa jäävät vaille korvauksia, ellei niitä varten ota lisävakuutusta.. 

3. Matkasairaudessakin korvattava hoitoaika on rajattu

Vakuutusyhtiöt rajaavat korvaamaansa matkasairauden tai -tapaturman hoitoaikaa. Korvausta maksetaan esimerkiksi korkeintaan 90-120 päivän ajan hoidon aloittamisesta. Tapaturmissa aikaraja on tyypillisesti kolme vuotta. Jos hoitoja tämän jälkeen tarvitsee, ne saa pulittaa omasta kukkarosta.

4. Krooninen sairaus on joskus kokonaan rajattu vakuutuksesta

Joistakin matkustajavakuutuksista on rajattu kokonaan pois jo ennen matkaa todetut sairaudet. Esimerkiksi kaikki ulkomaiset vakuutusyhtiöt eivät välttämättä maksa minkäänlaista korvausta edes silloin, kun pitkään oireettomana ollut sairaus yllättäen vaatii matkalla hoitoa.

5. Vanhasta sairaudesta korvataan vain ensiapuhoitoa

Suomalaiset vakuutukset korvaavat yleensä akuutteja hoitokuluja, jos pitkäaikainen tai jo ennen matkaa alkanut sairaus odottamattomasti äityy hoitoa vaativaksi. Tätä kutsutaan ensiapuluonteiseksi hoidoksi.

Sitä korvataan tavallisesti enintään 7-10 vuorokauden ajalta. Jos akuuttia hoitoa on jatkettava pidempään, kulut  joutuu maksamaan itse.

Ensiapuhoitoa ei ole esimerkiksi potilaan kuljetus kotimaahan

Ensiapuhoidosta saa korvauksen vain, jos sairauden tilanne ennen matkaa on ollut hyvä.

Korvauksia ei yleensä saa, jos sairauden tutkimukset tai hoito ovat matkalle lähtiessä kesken ja sairaus vaatiikin hoitoa matkan aikana.

6. Terveysselvitys ei takaa korvausta

Jos matka kestää jopa kuukausia tai vakuutuksen ostaja on iäkäs vakuutusyhtiöt saattavat pyytää selvitystä terveydentilasta. Ikärajat vaihtelevat yhtiöittäin. Tarkkakaan selvitys ei sinänsä takaa korvauksia.

7. Oman lääkärin matkustuslupa ei vaikuta vakuutuskorvauksiin

Vakuutus on sopimus vakuutusyhtiön ja asiakkaan välillä. Matkustajavakuutus on kaupallinen palvelu, jonka ehdot vakuutusyhtiö määrittelee. Vaikka oma hoitava lääkäri olisi sitä mieltä, että terveydentilan puolesta voi lähteä matkalle, vakuutusyhtiö tekee korvauksen maksamisesta omat päätöksensä, jos sairaus sittenkin yllättää.

8. Mikään vakuutus ei suojaa kaikelta – kukkaron sietokyky pitää laskea

Sellaista vakuutusta Suomessa ei ole tarjolla, joka suojaisi olemassa olevan sairauden ensiapuhoitoa laajemmilta kuluilta. Jokaisen on matkaa harkitessaan itse arvioitava, millaisia riskejä omaan olemassa olevaan sairauteen liittyy ja miten omat rahat riittävät, jos matkalla sairastuu.

9. Euroopassa on hyötyä Kelan ilmaisesta eurooppalaisesta sairaanhoitokortista

Euroopassa matkustava suomalainen saa äkillisesti sairastuessaan tai onnettomuuteen joutuessaan samanlaista hoitoa ja samaan hintaan kuin maan omat asukkaat. Tämän oikeuden todistaa eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka voivat tilata ilmaiseksi Kelasta kaikki Suomen sairausvakuutukseen piiriin kuuluvat henkilöt sekä Euroopassa asuvat suomalaiset eläkeläiset.

10. Vakuutusyhtiön päätökseen voi hakea muutosta

FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan puoleen voi kääntyä, jos vakuutusyhtiön korvauspäätös tuntuu kohtuuttomalta. Palvelu on maksuton.

FINE tutkii asian ja antaa siitä suositusluonteisen ratkaisuehdotuksen. Jos FINE suosittaa vakuutusyhtiölle korvauksen muuttamisesta, yhtiö yleensä noudattaa suositusta.

FINEn verkkosivuilla on linkki ratkaisutietokantaan, josta löytyvät muun muassa matkavakuutuskorvauksista annetut ratkaisusuositukset.

Lähteet: FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan vakuutusasiantuntija Katja Lappi,

FINEn raportti ”Mitä matkavakuutus korvaa, jos sairaus pahenee matkalla” (FINE 6/2015), terveyskirjasto.fi, kela.fi, fine.fi, vakuutusyhtiöiden verkkosivut