Miten pitää menetellä, jos haluaa antaa lapsenlapsille etusijan perinnönjaossa, kysyy seitsenkymppinen eläkeläispari.

Ensin perintöä lastenlapsille

Olemme yli 70-vuotias eläkeläispari. Olemme tehneet 2003 käyttö- ja hallintaoikeustestamentin, jossa perijöinä ovat kaksi lastamme tasapuolisesti. Heidän mahdolliset puolisonsa on suljettu pois.

Haluaisimme, että kaksi lastenlapsistamme saisivat ensin perinnöksi esimerkiksi 20 000 euroa ja tämän jälkeen saisivat lapsemme jakaa loput. Onko hallintaoikeustestamentti hyvä vaihtoehto ja mikä verotuksellisesti olisi viisasta?
Omistamme kohtuuhintaisen kaupunkiosakkeen. Mökin olemme jo myyneet.

Lapsenlapset huomioon

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Testamentissa voitte määrätä kullekin lapsenlapselle omaisuutta esimerkiksi 19 999 euron arvosta, sillä perintöveroasteikko alkaa vasta 20 000 eurosta. Pitää tosin muistaa perintöveroa määrättäessä otetaan huomioon kaikki raha- tai arvopaperilahjat, joita lapsenlapsenne olisivat teiltä saaneet kolmen viimeisen vuoden kuluessa ennen varsinaista perintöä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hallintaoikeustestamenttia suositaan nykyään verosyistä, mutta testamentin laadinnassa tulee huomioida monia muitakin asioita. On myös ymmärrettävä tarkasti, mitä hallintaoikeus käsitteenä merkitsee omassa tapauksessa, jotta yllätyksiltä vältytään.

Verotuksellisesti ja käytännön kannalta viisaan testamentin laadinta vaatii yleensä tapauskohtaista harkintaa näihin asioihin perehtyneen lakimiehen avustuksella. Perheet ovat kovin erilaisia, samoin niihin liittyvät varallisuus- ja lakiasiat. T.L.

Sisältö jatkuu mainoksen alla