Olemme aviopari. Yhteisiä lapsia ei ole, kummallakin on lapsi edellisestä liitosta. Avioehtoa ei ole. Sain perintönä rantapalstan ja rakennutin sinne mökin, joka on minun nimissäni. Kuka perii sen kuoltuani? Haluaisin, että se pysyisi suvussani eli pojallani. Nimimerkki Tietoa haluava
Kun avioliitossa oleva henkilö, jolla on lapsia ja jolla ei ole avio-oikeuden kokonaan poissulkevaa avioehtosopimusta, kuolee, tehdään omaisuuden ositus. Siinä kummankin puolison varoista vähennetään tämän velat, ja näin saadaan tietoon kummankin puolison omaisuuden säästö.
Jos lesken omaisuuden säästö on suurempi kuin kuolleen puolison omaisuuden säästö, leski voi osituksessa pitää kaiken oman omaisuutensa (tätä kutsutaan tasinkoprivilegiksi). Jos taas kuolleen puolison omaisuuden säästö on suurempi kuin lesken, tulee kuolleen puolison perillisten luovuttaa osituksessa kuolleen puolison varoja leskelle tasinkona. Tasinkoa tulee luovuttaa niin paljon, että lesken omaisuuden säästö vastaa puolta puolisoiden omaisuuden yhteenlasketuista säästöstä. Tästä pääsäännöstä poiketaan muun muassa silloin, kun puoliso on saanut lahjakirjalla tai testamentilla omaisuutta, ja lahjanantaja tai testamentintekijä on määrännyt omaisuuden avio-oikeudesta vapaaksi omaisuudeksi.
Jos omaisuutenne käsittää yhteisen asunnon ja sinun kesämökkisi, ja jos sinä kuolet ensin, tulisi poikasi, jos hän haluaa pitää kesämökin itsellään, luovuttaa tasinkona puolisollesi omaisuutta kesämökin puoliosuuden arvon verran.
Jos haluatte välttää tällaisen tilanteen, sinun ja puolisosi tulee tehdä avioehtosopimus siitä, että kesämökki on sinun avio-oikeudesta vapaata omaisuuttasi. Sinun on myös hyvä tehdä testamentti, jossa määräät, että kesämökki menee pojallesi.