Liisa Välikangas on vierastyöläinen itsekin, asunut suurimman osan elämästään muualla kuin Suomessa. Mutta miten arvostettu innovaatio-professori ratkaisisi uusien tulijoiden työllistämisen?

Liisa Välikangas on ehtinyt asua ja tehdä töitä ympäri maailmaa, Sveitsissä, Japanissa ja USA:ssa. Jäätyään kymmenisen vuotta sitten leskeksi, hän palasi Kalifornian Piilaaksosta Helsinkiin ja työskentelee nyt professorina Aalto-yliopistossa ja Hankkenilla. Välikankaan erikoisalaa on kaikki, mikä on vasta tulossa: uudet innovaatiot ja strategiat.

Tässä 3-osainen resepti, jolla hän varmistaisi uusien tulijoiden työllistymisen:

– Annetaan turvapaikan saaneille valmiiksi perustettu yritys ja viiden tonnin alkupääoma. Kolmas hyvin olennainen asia on vapaaehtoinen mentori, joka neuvoo, miten tässä kulttuurissa toimitaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Annetaan turvapaikan saaneille
valmiiksi perustettu yritys
ja viiden tonnin alkupääoma."

– Uskon, että sadasta yrityksestä ainakin kymmenestä tulisi elinkelpoisia. Sellaisia, jotka työllistäisivät jatkossa myös koko joukon kantasuomalaisia. Ainakin tällainen malli tulee halvemmaksi kuin pelkkä tukien maksaminen tai työnteon vaikeuttaminen koukeroisilla lakipykälillä." Monella maahanmuuttajalla kynnys yrittäjyyteen on muutenkin luonnostaan matala.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää Liisa Välikankaan rohkeita ajatuksia ET-lehdestä 17/2015 (ilm. 14.10.2015).

Sisältö jatkuu mainoksen alla