Tiesitkö, että asunnon remontointiin voi saada ilmaista suunnitteluapua? Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojat tarjoavat apua yli 65-vuotiaille.

Onko asuntosi sellainen, että voit asua siinä vielä kun liikkumisesi ehkä hankaloituu? Onko pesutila tarpeeksi tilava, ovet sopivan leveät?

Harva yli 65-vuotias tietää, että esteettömän ja turvallisen kodin remontin suunnitteluun voi saada maksutonta apua Vanhustyön keskusliitosta, jossa työskentelee sitä varten 15 alueellista korjausneuvojaa.

– Me suunnittelemme muutokset ja teemme alustavan kustannusarvion sekä voimme auttaa mahdollisten avustusten hakemisessa, korjausneuvonnan päällikkö Jukka Laakso kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Amme pois, luiska oven eteen

Jukka Laakso on työskennellyt korjausneuvonnassa 14 vuotta, joten hänelle on kertynyt kokemusta ikäihmisten asuntojen korjauksista. Usein niissä riittääkin pähkäiltävää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Me ihmiset taidamme olla kaikki vähän muutosvastarintaisia, joten usein kotiakin korjataan vasta kun on ihan pakko, Laakso pohtii.

Yleisin korjauskohde on Laakson mukaan kylpyhuone.

– Sieltä löytyy usein amme, jonne asukkaan on vaikea enää päästä. Sen tilalle suunnitellaan yleensä suihku, samoin pönttöä usein korotetaan, jotta sille istuminen olisi helpompaa.

Pientaloissa Laakson mukaan on yleensä portaita, joita helpottamaan suunnitellaan luiskia. Usein myös ovenpieliä on levennettävä, jotta asukas pääsisi kulkemaan myös apuvälineiden kanssa.

– Kiinnitämme huomiota lisäksi talon normaaliin ikääntymiseen: missä kunnossa rakenteet ovat ja pitäisikö vaikkapa lämmitysjärjestelmää muuttaa.

Koska suurimmalla osalla asiakkaista on hyvin rajattu remonttibudjetti, korjausneuvojat miettivät tarkkaan, mitkä muutokset ovat kaikkein välttämättömimpiä.

– Neuvomme remonttiavustusten haussa. Niitä voi hakea kunnan kautta, ja kilpailutamme isommissa kohteissa urakoitsijoita, Laakso kertoo. Vaikka remontit vaativat rahaa, ne ovat usein taloudellisesti edullisin ratkaisu.

– Tällä takaamme sen, että asunnon puitteiden takia kenenkään ei tarvitsisi muuttaa palvelutaloon, Laakso toteaa.

Remonttiin avustusta

Jos asunnossasi on tarve tehdä korjauksia, jotta voit siinä asua, on remonttiin mahdollista hakea avustusta. Joka kunnasta löytyy korjausavustusten käsittelijä. Avustuksen jaetaan yleensä keväisin, mutta tänä syksynä on myös mahdollista hakea ylimääräistä avustusta. Hakemuksen viimeinen jättöpäivä on 13.10. Lisätietoja: www.ara.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla