Vakuutusyhtiö varoittaa, että tuholaisvahingot kasvavat Suomessa samalla, kun ilmasto lämpenee.

Rapiseeko asuntosi jossain nurkassa? Vahinkovakuutusyhtiö Ifin mukaan se voi olla rotta, joka järsii parhaillaan kotiasi asumiskelvottomaksi.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että tuhoeläimet ovat suurin riski omakotitaloissa ja vapaa-ajan asunnoissa. Pahimpia ovat rotat, hiiret ja hyönteiset, joista jälkimmäisiin lukeutuvat muun muassa lutikat, muurahaiset, sokeritoukat ja turkiskuoriaiset.

Pelko hiipii heti. Kuinka suuri rottaongelma meillä on Suomessa, Ifin palvelupäällikkö Juha T. Virtanen?

– Suomessa rotta- ja hiirivahingot eivät ole vielä toistaiseksi suuri ongelma, mutta tulevaisuudessa niiden uskotaan kasvavan, Virtanen kertoo ET-lehdelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Puurakenteiden ja sähköjohtojen viat ovat yleisimpiä jyrsijöiden tekemiä vahinkoja. Joskus ne saattavat aiheuttaa jopa niin pahoja vaurioita, että puurakenteet pitää uusia. Ensimmäisiä merkkejä tuhoeläimistä ovat muun muassa rakenteisiin ilmestyvät reiät sekä epämääräiset äänet rakenteiden sisällä.

Tällöin kiinteistön lämmönpitävyys voi heiketä; mahdolliset kosteusvauriotkaan eivät ole poissuljettuja.

Pikkutuholaisista on monenlaista haittaa, sillä jyrsijät voivat levittää myös tauteja ulosteissaan. Eikä niiden tuhojen ennusteta loppuvan – päinvastoin.

Samanlaista kehitystä on nähtävissä jo Ruotsissa, Etelä-Norjassa ja Tanskassa, joissa tällaiset vahingot ovat yleisempiä kuin Suomessa. Tuholaisten uskotaan lisääntyvän jatkossa varsinkin ilmastonmuutoksen ja talvien lämpenemisen myötä.

Entäpä kuinka paljon vuosittain ilmenee jyrsimisongelmia?

– Vahinkoja nousee vuosittain esille noin 100 kappaletta Ifin tilastojen mukaan.

Ongelmat eivät rajoitu Virtasen mukaan Suomessa mihinkään tietylle maantieteelliselle alueelle – ainakaan ”enemmissä määrin”. Tärkeimmiksi keinoiksi pitää pikkutuholaiset loitolla hän mainitsee kodin puhtaanapidon ja ruokien säilömisen kannellisiin rasioihin.

Näin pidät tuhoeläimet loitolla

  • Havahdu rapinaan heti. Korjaa kaikki reiät, raot ja halkeamat välittömästi.
  • Erityisesti keittiö ja pesutilat kannattaa pitää puhtaina. Ruuat on syytä säilöä kannellisiin astioihin, viemärien lattiakaivot puhdistaa ja vesilukot avata säännöllisesti.
  • Roska-astioiden pitää olla ehjiä ja puhtaita ja ne kannattaa tyhjentää riittävän usein, sillä ruoka vetää puoleensa eläimiä.
  • Kylmä tai lämpö sekä kodin säännöllinen siivoaminen voivat olla tehokkaita torjuntatapoja.
  • Hiirien ja rottien loitollapitämiseen hyvä apu on myös kissa tai tietyt koirarodut, kuten Prahan rottakoira.
    Lähteet: If, Juha T. Virtanen, ET-lehden arkisto
Sisältö jatkuu mainoksen alla