Luomutuotteiden valikoima lisääntyy jatkuvasti. Niitä myös ostetaan yhä enemmän. Kuinka usein luomu päätyy sinun lautasellesi?

Tuore tutkimus kertoo, että joka viides suomalainen suunnittelee lisäävänsä luomuruuan ja muiden luomutuotteiden kulutusta.

Yli 55-vuotiaista joka neljäs aikoo lisätä niiden käyttöä. Naiset suosivat luomua enemmän kuin miehet. Jo nyt joka neljäs suomalainen käyttää luomutuotteita joko säännöllisesti tai melko usein.

Hinnat ovat tippuneet

Yksi syy luomun suosioon on se, että luomutuotteiden hinnat ovat alentuneet.

Ympäristöasiat ovat tulleet kuluttajille entistä tärkeämmiksi.

Luomutuotteisiin siirtymistä perustellaan eniten sen terveellisyydellä.

Myös lähiruuan kysyntä on lisääntynyt samoista syistä.

Lähiruokaa vai luomua?

Onko luomuruoka terveellisempää kuin lähiruoka?

Erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo, että luomuruuan terveellisyydestä ei juuri ole näyttöä.

–  Eli luomutuotteet eivät ravintoainekoostumukseltaan ole sen parempia kuin lähiruoka.

Onko poro lähiruokaa?

EU:n luomuasetuksen mukaan luomuna saa myydä vain tuotteita, joiden maatalousperäisistä raaka-aineesta vähintään 95 prosenttia on luonnonmukaisesti tuotettu. Luomutuotteen tunnistaa luomumerkistä.

Lähiruoka ei ole luomua ja sen käsite käsite on epämääräisempi. Omassa maakunnassa tuotetut leivät, kananmunat, maitotuotteet, kanamunat ja muut tuotteet ovat lähiruokaa.

Mutta onko Lapista Etelä-Suomeen lennätetty poronliha lähiruokaa? Asia jakaa mielipiteitä.

Kelpaako luomu sinulle?

Oletko sinä alkanut ostaa lähiruokaa tai luomuruokaa vai merkitseekö hinta sinulle eniten, kun teet ostopäätöksiä?

Kumpi merkitsee enemmän hinta vai ruuan terveellisyys?

Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.