Lojuuko sinullakin kotona käyttämättömänä hopeinen taskukello? Katso, mitä asiantuntijamme Pentti Avomaa paljastaa niiden nykyarvosta.

Lukijan kysymys:

"Olen perinyt isältäni Zenith-merkkisen taskukellon, jota muistan hänen käyttäneen ainakin juhlissa niin, että kellonperät roikkuivat näkyvillä. Isäni puvussa oli jonkinlainen kellotasku, ja siellä olevasta taskukellosta lähti noin 20 cm:n pituinen ketju, jonka toisessa päässä oleva lenkki oli kiinni napinlävessä. Veturinkuljettajaisäni oli ylpeä kellostaan, ja tietysti olin minäkin.

Juhlista muistan, kuinka isäni alkoi silmäillä jossain vaiheessa kelloa, ja siitä tiesin, että kotiin lähdön aika alkoi olla.

Kun kellon takakannen avaa, siellä on eräänlainen sisäkansi koneiston päällä, ja siinä on runsaasti kirjoitusta, muun muassa ”Grand Prix Paris 1900 Ancre 15 rubis, Balancier compense spiral Brequet”. Lisäksi siellä on ikään kuin kuusi mitalin kuvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ulomman kannen sisäpinnalla on mm 0.800 ja valmistusnumero. Ilmeisesti kuori on hopeaa, jonka hopeapitoisuus on 800 promillea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Takana on vielä omistajan eli isäni nimikirjaimet. Kellon vitjasta ei löydy leimoja. Kello käy eikä lasissa näy naarmuja. Hopeakuoressa on kulumaa. Viisarit ovat kullanväriset.

Tämä on muistoesine, mutta mielenkiintoista olisi tietää edes jonkinlainen arvio sen myyntiarvosta."

Perintökellon omistaja

Lue myös: "Älä jätä tätä perinnöksi” – katso ennen ja jälkeen -kuvat

Pentti Avomaa:

Tee edes tämä

Kello on selvästi yli 50 vuotta vanha. Zenith on arvostettu merkki ja aikanaan maksanut melkoisesti; monille miehille taskukello olikin eräänlainen vaurauden mitta.

Välikannessa olevat tekstit ja leimat kertovat, että kello on palkittu Pariisissa pidetyssä kansainvälisessä näyttelyssä. Joissakin Zenitheissä leimoja on kuusi, uudemmissa kahdeksankin. Se on 15-kivinen, ja siinä on erittäin luotettava Brequetin ankkurikoneisto, jonka liipottimessa on Breguet-spiraali. Viisarit on kullattu.

Kelloa ei ilmeisesti enää käytetä jatkuvasti, vaan se on pikemminkin muistoesine. Jos sitä aiotaan käyttää, se olisi syytä puhdistaa ja öljytä. Se ei ole ihan halpaa hupia, mutta toisaalta lisää kellon rahallista arvoa. Nykykunnossa se on 80-170 euroa, koska näitä taskukelloja on suomalaiskodeissa varsin paljon.

Arvostettu aikarauta

Zenithillä on kunniakas historia kellontekijänä. Se perustettiin Sveitsiin vuonna 1865, ja alusta alkaen se pyrki tekemään laatukelloja. Jo 1920-luvulla sen palveluksessa oli tuhat työntekijää, ja yritystä kuvattiinkin lempinimellä ”2 000 kulta- ja hopeakäden tehdas”.

"Yritystä kuvattiin lempinimellä 2 000 kulta- ja hopeakäden tehdas."

Zenith-kellojen arvostus perustui varsin tarkkaan ja luotettavaan käyntiin, mikä oli ilmeisesti lukijan isälle tärkeä asia, koska hän oli veturinkuljettaja. Koko kelloteollisuuden kehitys maailmalla nimittäin oli aikoinaan suoraan kytköksissä rautateihin: junien aikataulujen mukainen kulku edellytti tarkkoja kelloja, ja toki oli myös matkustajien edun mukaista tietää täsmälleen – joka aikoinaan tosin merkitsi muutaman minuutin tarkkuutta – milloin asemalla oli syytä olla.
Monet kellojen keräilijät ovatkin keskittyneet niin kutsuttuihin veturikelloihin.

Iso kokoelma myyntiin

Vuoden 2016 kuluessa kellojen keräilijöille tulee ainutlaatuinen mahdollisuus täydentää kokoelmaansa, sillä maailman kuuluisimpiin arvohuutokauppojen järjestäjiin kuuluva Bonhams on saanut huutokaupattavakseen tiettävästi Euroopan suurimman kellokokoelman.

Myyntiin tulee hollantilaisen paronin kokoelma, jossa on noin 2 000 kelloa, ja ne myydään useissa huutokaupoissa pitkin vuotta 2016. Arvokkaimmat maksavat todennäköisesti 40 000 – 60 000 euroa.

Kiinnostaako keräily? Lue lisää arvosta, arvottamisesta ja keräilyharvinaisuuksista täältä!

Kysy mitä tahansa

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Vierailija

Mulla vanha Rolex, isänä aikoinaan Amerikasta hankkima. Taulussa lukee Daytona ja koneisto ilmeiseti Zenith joskus 60 luvun lopulta. En tiedä kelloista paljoakaan ja epäilen että väärennös, eihän Zenith ja Rolex kuulu yhteen. Jos joku kiinnostunut voisin siitä luopua, oisko 50 Euroa liikaa ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla