Listasimme 20 kesäistä kotitalousvähennykseen oikeuttavaa puuhaa – ja viisi yllättävää työtä, joista vähennystä ei saa.

Kotitalousvähennystä saa, kun teettää kotitalous- tai hoitotyötä, asunnon kunnossapitotöitä tai tietotekniikkalaitteiden asennusta.

Vähennyksen enimmäismäärä on 2 400 euroa vuodessa. Vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunnan maksimivähennys on 4 800 euroa vuodessa. Myös kotona asuva lapsi voi saada vähennyksen, jos hän on tuloillaan osallistunut vähennettävien kustannusten maksamiseen.

Kotitalousvähennystä saa 45 prosenttia vähennyskelpoisesta työstä. Tavaroista tai remonttitarvikkeista ei siis saa kotitalousvähennystä. 2 400 euron maksimivähennyksen saa, kun ostaa yritykseltä palveluja, jossa  työn osuus on yhteensä noin 5 555 euroa. 100 euron omavastuu on kalenterivuosikohtainen.

Perinteiset kotityöt

 • 1. Monista kotitöistä saa kotivähennyksen, tehtiin ne sitten kotona tai mökillä. Tällaisia töitä ovat esimerkiksi siivous ja ikkunoiden pesu.
 • 2. Vähennyksen saa myös kotona tapahtuvasta vaatteiden pesusta, silityksestä ja korjauksesta.
 • 3. Kotona tapahtuvasta ruoanlaitosta saa vähennyksen, samoin perhejuhlien yhteydessä kotona tapahtuvasta tarjoilu-, kahvinkeitto- ja ruoanlaittotyöstä.
 • 4. Lemmikin ulkoiluttaminenkin voi olla kotitalousvähennyskelpoista työtä, jos se on osa laajempaa vähennykseen oikeuttavaa palvelua.

Tekniikka temppuilee

 • 5. Jos digiboksin ja tv:n asennus tuottavat mökillä ongelmia, kannattaa muistaa että, asennustyö on vähennyskelpoista, samoin tv-antennin asennus ja huolto.
 • 6. Tietokoneen asennus- ja opastustyöstä saa myös vähennyksen. Etu koskee lisäksi tietokoneohjelmien asennusta ja päivitystä sekä ohjelmien ja tiedostojen virustarkistusta.
 • 7. Kun Ikeasta – tai muusta huonekaluliikkeestä – hankittu kirjahylly ei tahdo kasautua, voi timpurin tilata paikalle vähennyskelpoisesti. Mielenkiintoista on, että vanhojen mööpeleiden purkamiseen ja kokoamiseen ei vähennystä saa.
 • 8. Kesähelteillä olemista helpottaa viilentävä ilmalämpöpumppu. Sen asennuksesta saa vähennyksen.

Piha- ja puutarhatyöt

 • 9. Haravoinnista ja muusta pihan siivoamisesta saa vähennystä.
 • 10. Kukkien kastelukin on vähennyskelpoista.
 • 11. Puutarhan hoito, rikkaruohojen nyppiminen ja istutustyöt ovat vähennyskelposta työtä. Sen sijaan taimista tai mullasta ei saa vähennystä.
 • 12. Tuholaisten torjunta asunnossa ja piha-alueella on vähennyskelpoista työtä
 • 13. Pihapuiden kaataminen tai oksien karsinta antavat myös oikeutuksen vähennykseen, samoin polttopuiden hakkuu ja kasaus piha-alueella.

Remonttihommat

 • 14. Jos kesän viettää mökillä, voi kotona teettää vähennyskelpoisesti erilaisia perusparannustöitä, kuten sisäpintojen maalausta, tapetointia, saunan remontointia tai keittiökaappien asennusta. Samoja voi toki teettää mökilläkin.
 • 15. Mökin laiturin rakentaminen on vähennyskelpoinen työ, samoin muiden keveiden rakennelmien, kuten terassien ja valokatosten rakentaminen tai purkaminen.
 • 16. Asuntoon kuuluvan terassin tai pation lasituksesta saa vähennyksen, kunhan ei samalla tilaa lämpöeristettä.
 • 17. Kesä tuo hanslankarin ja maalarin. Omakotitalon ulkokunnostus maalamalla on vähennyskelpoinen työ. Omakotitalon ulkoverhouksen uusimisesta ja siihen liittyvästä purkutyöstä saa myös vähennyksen.
 • 18. Sähkö- tai vesijohdon asentamisesta vanhaan vapaa-ajan asuntoon saa vähennyksen.
 • 19. Verottaja on tarkka: tyhjillään olevan asunnon remontointi on vähennyskelpoinen työ, jos asunto otetaan remontin jälkeen välittömästi omaan käyttöön.
 • 20. Kesällä on hyvä huoltaa öljykattila ja -polttimo. Työstä saa kotitalousvähennyksen.

Näistä vähennystä ei saa

 • 1. Kaupassa, pankissa tai apteekissa käynnistä ei saa vähennystä, elleivät ne ole osa laajempaa vähennykseen oikeuttavaa työtä.
 • 2. Muuttopalveluista tai muuttoon liittyvästä pakkaamisesta ei saa vähennystä. Ei myöskään muuttoon liittyvästä huonekalujen purkamisesta ja kokoamisesta.
 • 3. Monilla on mökillä tai kotona turva- tai vartiointipalvelut. Vartijan hälytyskäynti tai tyhjillään olevan asunnon tai vapaa-ajan asunnon tarkastuskäynti ei anna oikeutta vähennykseen.
 • 4. Saunamökin rakentamisesta ei vähennystä saa. Samoin on tilanne muiden asunnon piha-alueella sijaitsevien erillisten katettujen rakennusten ja rakennelmien rakentamisen suhteen. Asunnon laajennustyöstäkään ei vähennystä saa.
 • 5. Jos tyhjillään oleva asunto remontoidaan, mutta sitä ei oteta omaan käyttöön, ei työ ole kotivähennyskelpoista.

Lähde Verohallinto

Mistä palveluista sinun mielestäsi pitäisi saada kotitalousvähennystä? Kommentoi ja osallistu keskusteluun.

Kotitarveviljelijä ja kalastaja säästävät ruokalaskussa, mutta onnistuu se ostoruuan varassa olijaltakin. Avainsana on ajoitus.

1. Tunne satokaudet ja osta oikeaan aikaan

Saatavuus vaikuttaa merkittävästi vihannesten ja marjojen hintaan kesällä. Selvitä, mihin ajankohtaan pääsatokaudet kotimaassa osuvat. Koska vuodet eivät ole veljeksiä, seuraa uutisia ja tutkaile erityisesti torikauppiaiden tarjontaa. Kannattaa piipahtaa torilla lähellä sulkemisaikaa, koska silloin voi tehdä todella edullisia ostoksia.

Tuontilajikkeista kesäsesonkiin kuuluvat muun muassa aprikoosi, kirsikka, luumu, maissi, melonit, munakoiso, nektariini ja persikka.

2. Tiedosta tarpeesi, älä haali

Vaikka halvalla saisit, älä hamstraa marjoja metsästä tai tomaatteja torilta enempää kuin käytät heti tai talven mittaan. Kalleimmaksi tulee heittää ruokaa pois.

Taloutesi talvivarastojen tarve on ehkä vuosien mittaan vähentynyt: sunnuntaivierailulla käyvät lapset eivät edes perheineen jaksa syödä yhtä paljon kuin kasvuikäisinä kotona asuessaan. Jos pakastin pursuilee ja kellarin hyllyt notkuvat vielä juhannuksen alla edellisvuoden satoa, on aika päivittää säilömisen määrää.

Lue myös: Herkuttele pakastin tyhjäksi – näitä uskaltaa vielä käyttää 

3. Jos kasvatat itse, laske tuotoksi myös hyvä mieli

Ahkera kotitarveviljelijä voi omalla työllään pitkän päälle säästää ruokakaupan laskussa. Aloitusinvestointeja silti kertyy esimerkiksi työkaluista, kasteluvälineistä, suojarakenteista, taimista, siemenistä ja lannoitteista.

Jos omaa viljelymaata ei ole, palstan voi vuokrata kunnalta tai puutarha- tai asukasyhdistykseltä. Pienimuotoista kasvatusta pystyy harrastamaan vaikka parvekkeella. Jos rahansäästö on ykkösasia, kannattaa keskittyä yrtteihin ja salaatteihin.

Itse kasvatettuun ruokaan liittyy kuitenkin myös muita etuja, jotka voi laskea tuotoksi: parvekkeella ja kasvimaalla puuhaillessa saa hyötyliikuntaa ja mielihyvää. Moni arvostaa kotona kasvaneen ruuan puhtautta ja tuoreutta.

4. Luonnostakin saat vihanneksia

Nokkonen, voikukka ja vuohenputki ovat runsassatoisia luonnonvihanneksia, joiden keruu puhtailta kasvupaikoilta on silkkaa säästöä talousmenoissa.

Syötäväksi sopivia yleisiä villivihanneksia on useita kymmeniä, joten syötävää riittää. Lajitunnistuksen kanssa pitää olla tarkkana.

Parhaimmillaan villivihannekset ovat nuorina ja nuppuisina, joten pääkeruukausi on alkukesästä. Vielä sen jälkeenkin ehtii mainiosti kerätä esimerkiksi mustikan, villivadelman ja horsman lehtiä sekä mesiangervon ja apilan kukkia teehen.

Jokamiehenoikeuden ulkopuolelle jäävät muun muassa kuusenkerkät, puiden silmut, lehdet ja versot.

5. Sata kiloa marjoja tarjolla jokaiselle

Suomen luonnossa kasvaa 37 syötäväksi kelpaavaa marjaa. Huononakin satovuonna marjoja kypsyy sata kiloa jokaista suomalaista kohti. Eniten kerätään puolukkaa ja mustikkaa, mutta niidenkin sadosta 90 prosenttia jää metsään.

Kerää ja syö marjoja reilusti jo tuoreina, älä tyydy vain säilömään niitä talven varalle.

Lue myös: Marjat säilöön! Älä tee näitä virheitä pakastaessasi

6. Lavenna sienien tuntemustasi

Peräti 60 prosenttia suomalaisista ei sienestä. Lisäksi suurin osa sienten kerääjistä keskittyy vain 5-10 sienilajiin.

Elintarvikeviranomaisen suositeltavien ruokasienten listalla on 23 helposti tunnistettavaa lajia. Kun opettelet tunnistamaan niistä muutaman uuden ja teet hieman nykyistä useamman sienireissun, saat helposti lisää ilmaista ruokaa pöytään ja pakastimeen.

Lue myös: Tunnetko syötävät sienet? Testaa tietosi

7. Suunnittele ja säilö

Mieti, miten hyödynnät satokauden parhaiten. Arvioi realistisesti käyttösi ja säilytystilasi. Laadusta tinkiminen voi kostautua, jos halvasta marjalaatikosta puolet onkin homeisia.

Käytä hyväksi kaupan pakasteiden edulliset hinnat ja säästä oma pakastustila taloutesi kannalta arvokkaimmille tuotteille. Säilö sienet ja yrtit kuivaamalla. Hyvinä omenavuosina etsi tarhureita netistä tai kysy reilusti lähiseudun kotipuutarhureilta, voiko omenoita ostaa edullisesti vaikka korjuuapua vastaan.

+ Hyödynnä sesongit!

Kesäkuu

Kaupoista ja toreilta kannattaa hakea kotimaisia retiisejä, varhaiskaalia, nippusipulia, kurkkua, paprikaa ja varhaisperunaa. Metsästä löytyy kantarelleja sekä koivu- ja keltahaperoita.

Heinäkuu

Sesonkiruokaa ovat kukka- ja parsakaali, salaatit, herneet, avomaankurkku, pinaatti, porkkana, kesäperuna ja mansikka.

Herkku- ja punikkitatit, kangashaperot ja leppärouskut nousevat. Mustikka kypsyy.

Elokuu

Tarjolle tulee suomalaista kesäkurpitsaa, papuja, fenkolia ja varsiselleriä sekä viinimarjoja ja omenoita.

Sienikoriin ilmestyvät haapa- ja kangasrouskut. Metsävadelmat ja hillat kypsyvät.

Syyskuu 

Syksy tuo mukanaan kotimaisen sipulin ja purjon, mukulasellerin, kurpitsan, raitajuuren ja lehtikaalin. Metsästä saa karvarouskuja, viinihaperoita, mustavahakkaita, lampaankääpiä ja puolukoita.

Lähteet: Anja Hopsu-Neuvonen, Marttalitto, Jaana Vetikko ja Mika Oraluoma, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, Mika Jääskeläinen, Kalatukku Eriksson.

Painaako mieltäsi iäkkään läheisen yksinäisyys? Osta hänelle virkistävää seuraa! "Hyvän omantunnon ostamisessakaan ei ole mitään pahaa", sanoo senioreille palveluja tarjoava Mirka Saarinen. 

– Sopiiko, että etsin papalle maksullisen naisen?

Näin räväkästi Mirka Saarinen kertoi lähipiirille ideastaan – ja murheestaan. Mirkan sydäntä puristi huoli isoisän yksinäisistä ja ilottomista päivistä  palvelutalossa. Omaiset ehtivät vanhuksen luokse Pirkanmaalle vain viikonloppuisin, eivät aina silloinkaan.

Mirka lähti etsimään papalle säännöllistä seuranpitäjää. Mukavaa ja luotettavaa naista, joka kerran pari viikossa ulkoilisi ja seurustelisi puheliaan miehen kanssa. Veisi kuoroharjoituksiin, lukisi ääneen, kuuntelisi tarinoita. Saisi vanhuksen tuntemaan itsensä merkitykselliseksi.

Mirkan laatukriteerit täyttävää ihmistä ei Mäntän seudulta ehtinyt löytyä. Isoisä kuoli pari vuotta sitten.

Seuraa vanhuksille ja helpotusta omaisille

Papan kohtalo oli lähtölaukaus uudelle uralle. Markkinarako ja liikeidea olivat kirkastuneet kuin itsestään. Mirka perusti Seuranan, joka tarjoaa palveluja senioreille.

Samalla Mirka Saarinen tuli tehneeksi suuren henkilökohtaisen elämänmuutoksen, joka oli muhinut mielessä jo vuosia. Ennen Seuranan perustamista hän oli työskennellyt liki parikymmentä vuotta johtotehtävissä Management Eventissä, joka järjestää tapahtumia yritysjohdolle.

Kulunut vuosi on todistanut, että moni omainen on valmis maksamaan vanhuksen laadukkaasta viriketoiminnasta ja asiointiavusta. Tarjolla on myös rupattelua puhelimessa.

Mirka Saarinen perusti palvelun, joka tarjoaa seuraa vanhuksille.
Mirka Saarinen perusti palvelun, joka tarjoaa seuraa vanhuksille.

Moni seniori on tilannut seuraa myös itselleen. Kahvilaan, teatteriin tai lenkille on mukavampi lähteä kannustavassa seurassa.

Palvelua voi tilata myös kertaluonteisesti esimerkiksi omaisten lomareissun ajaksi.

– Hyvän omantunnon ostamisessakaan ei ole mitään pahaa, huomauttaa Mirka.

Asiakkaat asuvat joko kotona tai palvelutalossa.  

Seuranan toiminta on Valviran ja kunkin kunnan virallisesti hyväksymää sosiaalipalvelua.

Palvelun tilaaja on oikeutettu kotitalousvähennykseen – 50 %.

Mitä seura maksaa?

Hinta määräytyy palvelupaketin  mukaan tai omien tarpeiden mukaan räätälöimällä.

 • 2 tuntia joka toinen viikko: 229 e/ kk (kotitalousvähennys 114 e)
 • 3 tuntia joka toinen viikko:  269 e/kk  (kotitalousvähennys 134 e)
 • 2 tuntia viikossa: 320 e/kk (kotitalousvähennys 160 e)
 • 2+2 tuntia viikossa & 2 puhelua (30 min): 769 e/kk (kotitalousvähennys 384 e)

Jokaisen käynnin jälkeen omaisille raportoidaan päivän kulusta ja seniorin tunnelmista.

Lisää tietoa Seurana-palvelusta löydät täältä.

Vertaile

 1. Markkinoilla on myös muita uusia, senioreille tukipalveluja tarjoavia yrityksiä, kuten Ida Kujanpään johtama Ilostu Oy, jonka toimialaan seurustelun ohella kuuluvat siivoukset ja puutarhatyöt.  
 2. Hämeenlinna seudulla apua askareisiin, ulkoiluun ja muuhun asiointiin tarjoaa Pirkko Ratisen luotsaama toiminimi Kummityttö.
 3. Pääkaupunkiseudulla toimiva Suomen Seniorihoiva tarjoaa seurapidon lisäksi myös sairaanhoidollisia  palveluja.