Listasimme 20 kesäistä kotitalousvähennykseen oikeuttavaa puuhaa – ja viisi yllättävää työtä, joista vähennystä ei saa.

Kotitalousvähennystä saa, kun teettää kotitalous- tai hoitotyötä, asunnon kunnossapitotöitä tai tietotekniikkalaitteiden asennusta.

Vähennyksen enimmäismäärä on 2 400 euroa vuodessa. Vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunnan maksimivähennys on 4 800 euroa vuodessa. Myös kotona asuva lapsi voi saada vähennyksen, jos hän on tuloillaan osallistunut vähennettävien kustannusten maksamiseen.

Kotitalousvähennystä saa 45 prosenttia vähennyskelpoisesta työstä. Tavaroista tai remonttitarvikkeista ei siis saa kotitalousvähennystä. 2 400 euron maksimivähennyksen saa, kun ostaa yritykseltä palveluja, jossa  työn osuus on yhteensä noin 5 555 euroa. 100 euron omavastuu on kalenterivuosikohtainen.

Perinteiset kotityöt

 • 1. Monista kotitöistä saa kotivähennyksen, tehtiin ne sitten kotona tai mökillä. Tällaisia töitä ovat esimerkiksi siivous ja ikkunoiden pesu.
 • 2. Vähennyksen saa myös kotona tapahtuvasta vaatteiden pesusta, silityksestä ja korjauksesta.
 • 3. Kotona tapahtuvasta ruoanlaitosta saa vähennyksen, samoin perhejuhlien yhteydessä kotona tapahtuvasta tarjoilu-, kahvinkeitto- ja ruoanlaittotyöstä.
 • 4. Lemmikin ulkoiluttaminenkin voi olla kotitalousvähennyskelpoista työtä, jos se on osa laajempaa vähennykseen oikeuttavaa palvelua.

Tekniikka temppuilee

 • 5. Jos digiboksin ja tv:n asennus tuottavat mökillä ongelmia, kannattaa muistaa että, asennustyö on vähennyskelpoista, samoin tv-antennin asennus ja huolto.
 • 6. Tietokoneen asennus- ja opastustyöstä saa myös vähennyksen. Etu koskee lisäksi tietokoneohjelmien asennusta ja päivitystä sekä ohjelmien ja tiedostojen virustarkistusta.
 • 7. Kun Ikeasta – tai muusta huonekaluliikkeestä – hankittu kirjahylly ei tahdo kasautua, voi timpurin tilata paikalle vähennyskelpoisesti. Mielenkiintoista on, että vanhojen mööpeleiden purkamiseen ja kokoamiseen ei vähennystä saa.
 • 8. Kesähelteillä olemista helpottaa viilentävä ilmalämpöpumppu. Sen asennuksesta saa vähennyksen.

Piha- ja puutarhatyöt

 • 9. Haravoinnista ja muusta pihan siivoamisesta saa vähennystä.
 • 10. Kukkien kastelukin on vähennyskelpoista.
 • 11. Puutarhan hoito, rikkaruohojen nyppiminen ja istutustyöt ovat vähennyskelposta työtä. Sen sijaan taimista tai mullasta ei saa vähennystä.
 • 12. Tuholaisten torjunta asunnossa ja piha-alueella on vähennyskelpoista työtä
 • 13. Pihapuiden kaataminen tai oksien karsinta antavat myös oikeutuksen vähennykseen, samoin polttopuiden hakkuu ja kasaus piha-alueella.

Remonttihommat

 • 14. Jos kesän viettää mökillä, voi kotona teettää vähennyskelpoisesti erilaisia perusparannustöitä, kuten sisäpintojen maalausta, tapetointia, saunan remontointia tai keittiökaappien asennusta. Samoja voi toki teettää mökilläkin.
 • 15. Mökin laiturin rakentaminen on vähennyskelpoinen työ, samoin muiden keveiden rakennelmien, kuten terassien ja valokatosten rakentaminen tai purkaminen.
 • 16. Asuntoon kuuluvan terassin tai pation lasituksesta saa vähennyksen, kunhan ei samalla tilaa lämpöeristettä.
 • 17. Kesä tuo hanslankarin ja maalarin. Omakotitalon ulkokunnostus maalamalla on vähennyskelpoinen työ. Omakotitalon ulkoverhouksen uusimisesta ja siihen liittyvästä purkutyöstä saa myös vähennyksen.
 • 18. Sähkö- tai vesijohdon asentamisesta vanhaan vapaa-ajan asuntoon saa vähennyksen.
 • 19. Verottaja on tarkka: tyhjillään olevan asunnon remontointi on vähennyskelpoinen työ, jos asunto otetaan remontin jälkeen välittömästi omaan käyttöön.
 • 20. Kesällä on hyvä huoltaa öljykattila ja -polttimo. Työstä saa kotitalousvähennyksen.

Näistä vähennystä ei saa

 • 1. Kaupassa, pankissa tai apteekissa käynnistä ei saa vähennystä, elleivät ne ole osa laajempaa vähennykseen oikeuttavaa työtä.
 • 2. Muuttopalveluista tai muuttoon liittyvästä pakkaamisesta ei saa vähennystä. Ei myöskään muuttoon liittyvästä huonekalujen purkamisesta ja kokoamisesta.
 • 3. Monilla on mökillä tai kotona turva- tai vartiointipalvelut. Vartijan hälytyskäynti tai tyhjillään olevan asunnon tai vapaa-ajan asunnon tarkastuskäynti ei anna oikeutta vähennykseen.
 • 4. Saunamökin rakentamisesta ei vähennystä saa. Samoin on tilanne muiden asunnon piha-alueella sijaitsevien erillisten katettujen rakennusten ja rakennelmien rakentamisen suhteen. Asunnon laajennustyöstäkään ei vähennystä saa.
 • 5. Jos tyhjillään oleva asunto remontoidaan, mutta sitä ei oteta omaan käyttöön, ei työ ole kotivähennyskelpoista.

Lähde Verohallinto

Mistä palveluista sinun mielestäsi pitäisi saada kotitalousvähennystä? Kommentoi ja osallistu keskusteluun.

Kovilla pakkasilla omakotiasujan päänsärkynä ovat jäätyvät putket ja lisääntynyt lämmityksen tarve. Näillä vinkeillä säästät rahaa ja vaivaa!

Kun pakkanen paukkuu useita päiviä peräkkäin, se tietää riskiä vesikalusteille ja -putkille. Sään lauhtuessa kannattaa tarkkailla putkien liitoksia tihkuvien vuotojen varalta. Putkirikon riski kasvaa, kun lämpötila kohoaa nopeasti.

Ongelmia voi parhaiten ehkäistä ennakkoon.

– Asukas voi tehdä paljon putkirikon estämiseksi, asiantuntija Sami Seuna Motivasta sanoo.

Seuna kehottaa eristämään huolellisesti kohdat, joissa on vesiputkien läpivienti rakennukseen. Tärkeintä on eristää ne vesiputken osat, jotka sijaitsevat kylmissä tai pakkasilmalle alttiissa tiloissa. Maassa olevat putket voi eristää lumikerroksella tai muulla eristemateriaalilla. Näin kannattaa toimia, jos putket ovat aikaisempina vuosina jäätyneet.

– Peruslämpö on pidettävä yllä varastoissa ja vapaa-ajanasunnoissa, jos niissä on vesikiertoinen lämmitys tai vesikalusteita. Vesimittaritilan lämpötilaa pitää seurata tarkasti etenkin laitteen vierestä. Kellarissa seinän vieressä lämpötila voi pahimmillaan laskea pakkaselle. Edullinen varokeino on pakkasvahti, joka pitää lämpötilan plussan puolella. Se on helppo itsekin asentaa lähelle vesiputkia, Seuna sanoo.

Jäätyneiden putkien sulattelussa kannattaa olla varovainen ja tarvittaessa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Säästöä jopa kolmannes

Kovilla pakkasilla energiankäyttö kasvaa, kun lämmitystä tarvitaan enemmän. Säännöllinen puunpoltto tulisijassa on etenkin sähkölämmitystalossa tärkeä tukilämmitysmuoto. Kovalla pakkasella puu myös palaa takassa iloisemmin.

– Suora sähkölämmitys reagoi nopeasti muihin lämmönlähteisiin. Ahkera puunpolttaja voi varaavan takan tai leivinuunin avulla kattaa 10–30 prosenttia kokonaisenergiankulutuksesta, Seuna sanoo.

Kovimmilla pakkasilla huonelämpötiloja voi alentaa niistä tiloista, missä ei oleskella. Varaston ja autotallin lämpötilan voi huoletta laskea 7–12 °C:een, jopa himpun verran alemmaskin. Kannattaa tarkistaa, että korvausilmaventtiili on talviasennossa. Sälekaihtimet ja verhot ehkäisevät ikkunoiden lämpöhukkaa, mutta lämpöpattereita ei pidä peittää verhoilla tai huonekaluilla.

Ilmalämpöpumpun käyttöön kovilla pakkasilla Seunalla on nyrkkisääntö: alle kymmenen vuotta vanhat hyvälaatuiset laitteet toimivat yleensä kohtuullisella hyötysuhteella jopa -30 °C pakkasella, mutta sitä vanhemmat mallit kannattaa sammuttaa noin -15 °C pakkasilla. Tarkat tiedot saa valmistajalta ja käyttöoppaasta.

Lähde: Motiva

Hoi, 61-vuotias! Haluaisitko jo nostaa eläkettä, mutta jatkaa silti töissä? Ove on uusi eläkemuoto, jolla tämä onnistuu.

1. Mikä on osittainen varhennettu vanhuuseläke eli ove?

Se on vuoden 2017 alusta voimaan tullut eläkemuoto, joka korvaa entisen osa-aikaeläkkeen. 61 vuotta täytettyäsi voit ruveta nostamaan osan vanhuuseläkkeestäsi, joka on kertynyt edellisen vuoden loppuun mennessä.

2. Mistä tarkistan eläkekertymäni?

Tiedot näet työeläkeyhtiösi verkkosivulta. Yhtiö selviää osoitteesta tyoelake.fi.

3. Kuinka suuren osan eläkkeestä voi nostaa varhennettuna?

Joko neljänneksen tai puolet. Jos valitset 25 prosentin vaihtoehdon, voit myöhemmin vaihtaa sen 50 prosentin osittain varhennettuun vanhuuseläkkeeseen. Toisin päin vaihtoa ei voi tehdä.

Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen voi peruuttaa kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun saa eläkepäätöksen. Maksettu eläke peritään takaisin.

4. Mikä on varhennusvähennys?

Kun nostat osaa eläkkeestäsi etuajassa, siihen tehdään leikkaus. Se on 0,4 prosenttia jokaiselta varhennuskuukaudelta. Jos eläkeikäsi alaraja on esimerkiksi 63 vuotta 6 kuukautta ja alat nostaa osittaista varhennettua vanhuuseläkettä 62-vuotiaana, vähennystä tulee 18 kuukaudelta, yhteensä 7,2 prosenttia. Vähennys on pysyvä ja se koskee sitä osaa eläkkeestä, jota alat nostaa.

Oma taloudellinen sietokyky kannattaa arvioida realistisesti. Jos vähennys eläkkeeseen onesimerkiksi sata euroa kuukaudessa, se tarkoittaa kymmenen vuoden aikana 12 000:ta euroa ja 20 vuodessa 24 000 euron pottia.

5. Miten lasken vaikutuksen lopulliseen eläkkeeseeni?

Työeläkeyhtiöiden verkkosivujen laskurilla voit itse laskea vaikutusta. Apua saat omasta työeläkeyhtiöstäsi.

Muistathan, että eläkettä leikkaa myös elinaikakerroin, joka määräytyy kunkin ikäluokan odotettavissa olevan eliniän perusteella. Tänä vuonna (2018) kerroin lasketaan vuonna 1956 syntyneille, ja se leikkaa heidän alkavia eläkkeitään nelisen prosenttia.


6. Miten veroni muuttuvat?

Kun eläke pienenee, veroprosentti laskee. Jos kuitenkin jatkat töissä, vero on sitä suurempi, mitä enemmän saat yhteenlaskettua palkka- ja eläketuloa.

Kun saat ilmoituksen ove-hakemuksesi hyväksymisestä, tilaa heti eläkeverokortti osoitteesta vero.fi/verokortti tai soittamalla numeroon 029 497 000. Ilman verokorttia eläkkeestä menee 40 prosentin vero. Erotus maksetaan takaisin, kun verokortti on tullut työeläkeyhtiöön.

Osittainen varhennettu vanhuuseläke oli keskimäärin 900e/kk helmikuun 2017 loppuun mennessä 50 prosentin eläkettä hakeneilla. – Eläketurvakeskus

7. Minkä verran voin tehdä töitä , kun nostan osittaista varhennettua eläkettä?

Voit jatkaa töissä entiseen tapaan, vaikka kokoaikaisesti. Jos toivot lyhennettyä työaikaa, sovi siitä työnantajasi kanssa. Jos aiot lopettaa työnteon kokonaan, sinun pitää irtisanoutua työsopimuksesi määrittelemällä tavalla.

8. Kertyykö ove:n aikana tekemästäni työstä eläkettä?

Kyllä, aivan normaalisti. Vuoden 2017 alusta eläkettä ansaitaan 1,5 prosenttia vuositulosta läpi koko työuran. Vuoden 2025 loppuun jatkuva siirtymäaika takaa 53-62-vuotiaana suuremman kertymän eli 1,7 prosenttia.

9. Sopiiko ove työttömälle?

Voit saada samanaikaisesti ovea ja ansiosidonnaista tai peruspäivärahaa ja sairauspäivärahaa.

10. Miten ja milloin haen osittaista varhennettua vanhuuseläkettä?

Omasta työeläkeyhtiöstäsi. Hakemuksen voi täyttää sähköisesti tai paperisena. Oikea ajankohta on 2-4 viikkoa ennen kuin haluat oven maksun alkavan. Hakemusta tehdessäsi tarvitset pankkitilin numerosi, sähköpostiosoitteesi ja verkossa verkkopankkitunnukset.

11. Milloin saan nostaa loput vanhuuseläkkeestäni?

Sitten kun saavutat vanhuuseläkeikäsi alarajan ja lopetat päätyösi kokonaan.

12. Entä jos päätän jatkaa töissä vielä eläkevuosina?

Jos lykkäät eläkkeesi loppuosan nostamista yli vanhuuseläkeikäsi alarajan, saat pysyvän lykkäyskorotuksen. Se on 0,4 prosenttia jokaista lykkäyskuukautta kohti.

Eva Ihalainen, 61, Joroinen:

"Sain elämääni väljyyttä"

"Minulle tuli täyteen 45 vuotta samassa työpaikassa vuonna 2017. Aloitin keskikoulun jälkeen asiatyttönä Ahlströmin Varkauden konepajalla. Pian siirryin palkanlaskentaan, joka sittemmin on ollut osa työtäni.

Pidän itsenäisestä työstäni. Silti, kun täytin viime syksynä 61, aloin kaivata elämään väljyyttäelämääni. Halusin aikaa ulkoilulle ja liikunnalle. Minusta on lisäksi tullut mummi.

Vuoden vanha pojanpoikani Nuutti asuu Varkaudessa ja on usein perheineen meillä Joroisissa. Voimme mieheni kanssa vastedes olla enemmän avuksi Nuutin hoidossa, jos tarvitaan.

Aloitin marraskuussa lyhennetyn, 80-prosenttisen työajan. Nyt helmikuussa alkoi osittainen varhennettu vanhuuseläkkeeni. Nostan 50 prosenttia kertyneestä eläkkeestäni.

Ove alkoi, kun vanhuuseläkeikäni alarajaan oli aikaa 19 kuukautta. Eläkkeen varhennus vähentää käteen jääviä eläketulojani vajaat sata euroa kuukaudessa koko loppuelämäni ajan. Sen verran laskin kestäväni rahan menetystä. Onhan näitä työvuosia jo kertynyt, ja mistä sitä tietää, kuinka pitkään riittää voimia ja terveyttä.

Syksyllä 2018 siirryn kokonaan eläkkeelle. Nykyistä pienemmät tulot eivät pelota. Olen tottunut elämään säästeliäästi. Työssä käydessä syntyy kuluja esimerkiksi työmatkoista, siisteistä vaatteista ja kampaajakäynneistä.

Jatkossa saatan harkita vapaaehtoista vanhustyötä. Omia iäkkäitä vanhempiani hoidin itse loppuun asti."

Lähteet: Eläketurvakeskus ja ETK:n kehityspäällikkö Jari Kannisto, Työeläkeyhtiö Elo ja Elon eläkeneuvontapäällikkö Satu Saulivaara sekä Verohallinto.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Uusi osittainen varhennettu vanhuuseläke aiheutti alkuvuonna 2017 hakemustulvan työeläkeyhtiöihin. Viime vuoden helmikuun loppuun mennessä hakemuksia tuli 3 630.

Hakijoista joka toinen oli syntynyt vuonna 1955. Toinen puolikas oli pääosin vuosina 1954 ja -56 syntyneitä.

Kaksi kolmesta hakijasta oli miehiä. Syynä saattaa olla yli 60-vuotiaiden miesten korkea työttömyysaste.

Valtaosa haki maksuun 50:tä prosenttia kertyneestä eläkkeestään. Vain yksi kymmenestä valitsi 25 prosentin vaihtoehdon.

Alkuvuonna myönnetyt 50 prosentin eläkkeet ovat olleet suuruudeltaan keskimäärin 900 euroa kuukaudessa.

Työeläkeyhtiö Elo haastatteli maaliskuun alussa sataa asiakastaan, joille oli myönnetty ove. Peräti puolet heistä jatkoi töissä entiseen tapaan. Vain yksi kymmenestä lopetti työnteon kokonaan. Vajaa viidesosa lyhensi työaikaa.