Jos haluat ladata käänykät ja valaista illat sähköttömällä mökillä, homma hoituu yllättävän kätevästi.

Mökin sähköistäminen on monissa paikoissa kallista puuhaa. Sähköliittymän hankkiminen voi maksaa tuhansia euroja. Etenkin, jos se edellyttää linjojen vetämistä pitkän matkan takaa.

Taustaa: Sähkön hinta nousemassa.

Jos mökillä ei ole tarkoitus käyttää kaikkia mahdollisia kodinkoneita, voi sähköistämisestä selvitä huomattavasti edullisemmin. ET-lehdessä 13/2015 kerrotaan perheestä, joka hankki mökilleen pienen aurinkopaneelin puhelimien lataamista ja perusvalaistusta vasten.

Sähkömiestä ei tarvita

Viime kesänä mökille asennettiin pieni aurinkopaneeli rannalle. 90 watin paneelilla saavat virtaa 12 voltin jännitteellä toimivat sähkölaitteet. Pienoisjännitepaneelin avulla saa ladattua kännykät, läppärin toimimaan ja led-valot saunaan, huoneeseen ja kuistille.

Aurinkopaneelin asennus onnistuu kätevältä mökkiläiseltä, vaikka tämä ei olisikaan sähköalan ammattilainen. Jos tarve on isommalle 230 voltin järjestelmälle, on asennus jätettävä sähkömiehelle.

Kohtuulliset kustannukset

Esimerkkimökin sähköistäminen tuli maksamaan reilut 500 euroa. Tuolla summalla saatiinkin sitten kaikki, johtoja ja energiapihejä ledivaloja myöten.

Kuluttajaviranomainen: Varo vilunkia sähkön myynnissä.

Jos mökillä on tarkoitus käyttää myös jääkaappia tai televisiota, on varauduttava isompaan rahanmenoon. Silloinkin tosin selvitään noin 2000 euron järjestelmällä.

Sähkö talteen

Aurinkopaneelin tuottama energia on saatava talteen. Mökkikäyttöön sopivat parhaiten AGM- tai lyijyhyytelöakut.

Esimerkkimökille hankittiin yksi 105 ampeeritunnin AGM-akku. Se lohkaisi kokonaisbudjetista lähes puolet. Kannattaa kuitenkin muistaa, että akut olisi hyvä mitoittaa niin, että niihin varastoituu 3–10 päivän kulutusta vastaava energia. Silloin pari pilvistä päivää ei vielä aiheuta paniikkia edes perheen teineissä.

Lue lisää: Sähkö-Airin värikäs elämä.

Näin paljon oma aurinkovoimala maksaa

Aurinkopaneeli 90W, 119 e.
Asennusteline, 49 e.
Vapaa-ajanakku AGM 105Ah aurinkopaneelille, 199 e.
Lataussäädin 20A LED 12/24V, 89 e ja kaapeli 69 e.
12V:n ledilamput, johdot ja liittimet yhteensä noin 100 e.
Hinnat: Motonet.

Toisen romu on toisen aarre. Vanhoista tavaroista voi saada yllättävän isot rahat.

Vinteillä, varastoissa ja kaapeissa lojuu lukematon määrä käyttämätöntä tavaraa, isoa tai pientä, kulunutta ja käyttämätöntä. Suurimmalla osalla unohtuneista kapineista on vain tunnearvoa – jos sitäkään. Joukossa voi kuitenkin olla varsinaisia löytöjä, joista keräilijät ovat valmiita maksamaan satoja tai tuhansia euroja.

Suuntaa antavan hinta-arvion pystyy nykyään tekemään melko helposti internetin avulla. Erilaiset myyntisivustot, kuten Huuto.net, kertovat ainakin yleisimpien tavaroiden pyyntihinnoista. Harvinaisempien tuotteiden hintoja voi etsiä esimerkiksi eBaysta tai erikoisliikkeiden nettisivuilta.

Kannattaa muistaa, että omasta aarteesta saa harvoin sitä kaikkein korkeinta netissä nähtyä summaa. Vanhoissa tavaroissa kunto ja pienet yksilölliset erot vaikuttavat hintaan yllättävän paljon. Ja vaikka rahallinen korvaus ei olisikaan suuri, voi lohduttautua sillä, että itselle tarpeeton esine sai uuden elämän jonkun toisen luona.

Kokosimme alle listan esineistä, joista voi saada yllättävän paljon rahaa.

1. Talonpoikaistyyli

Umpipuiset pitkät lankku-pöydät, penkit ja kaapit ovat arvossaan. Sivusta vedettävä sohva voi maksaa 500 euroa.

2. Jugend

Suoralinjainen jugend käy moneen sisustukseen, joten huonekalut ovat haluttuja. Kaapin hinta voi hipoa tonnia.

3. Koulutaulut

Vanhoista opetustauluista maksetaan useita kymppejä. Etenkin Rudolf Koivun ja Ebba Masalinin taulut ovat haluttuja.

4. Sotamuistot

Armeijan kunniamerkit ovat kerääjien suosiossa. mItä-Syvärin rististä pyydetään 400 euroa.

5. Kirjat

Kirjojen hintaan pätee kolmen hoon sääntö. Niiden pitää olla hyvässä kunnossa, harvinaisia ja haluttuja. A. Raution Aapinen 85 e. 

6. Valaisimet

Sisustajat arvostavat vintagevalaisimia. Paavo Tynellin Tähtitaivas- lampun hinta on jopa 1 000 euroa.

7. Vanhat autot

Vanhoille autoille on aina ostajansa. Hinta ei välttämättä ole kummoinen, mutta M-B 300SL Coupesta voi saada miljoonan.

8. Hifi

Vanhat laatukaiuttimet, levysoittimet ja vahvistimet nkiinnostavat harrastajia. Hyväkuntoisen Thorens TD124 -levysoittimen hinta voi olla 3 000 euroa.

9. Taide-esineet

Vanha hopea ja lasi ovat tällä hetkellä haluttuja. Tapio Wirkkalan Maljakko 3586:n hinta on 100 euroa.

10. Arabia

Arabian 60–70-luvun astiat ovat yhä kysyttyjä. Emma-purkista voi saada satasen.

11. Levyt

Vanhoista LP-levyistä maksetaan isojakin msummia, kunhan ne movat harvinaisia ja  hyväkuntoisia kansipahveja myöten. Kalleimmasta päästä on Wigwamin Hard N’ Horny -levyn ensipainos, josta maksetaan 500–1 000 euroa.

12. Sarjakuvat

Tex Willer -pokkarit vuodelta 1971 maksavat msatoja euroja, 1950- luvun Aku Ankan erikoisnumerot tuhansia.

13. Kellot

Hassun näköinen 60–70-luvun kronografi voi olla kunnostettuna tuhansien eurojen arvoinen. Zenith ”TV” El Primeron hinta on noin 3 000 euroa.

14. Muumit

Vaikka muumimukien keräily oli kuumimmillaan jo vuosi pari sitten, ovat muumiastiat edelleen kysyttyjä. Arvokkaimmat muumiastiat tällä hetkellä ovat:


Millenium 2000 -seinälautanen, 390 e.


Muumipeikko unelmoi -erikoismuki, 1 100 e.


Fazer-erikoismuki, 4 500 e.

 

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Yhä useammalla eläkeläisellä on velkaa. Oletko sinä yksi heistä?

Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa. Siitä huolimatta yhä useammalla on velkaa vielä eläkkeelle jäätäessä. Uusi ilmiö on se, että myös eläkeläiset ottavat aiempaa useammin uuttakin lainaa.

Vastaa kyselyyn

Kerro meille millainen sinun lainatilanteesi on vastaamalla alla olevaan lyhyeen kyselyyn. Oletko joutunut ottamaan eläkkeellä velkaa ja mistä syystä? Miten pankissa suhtauduttiin sinuun?

Vastaa kyselyyn alla, ja autat lehteä jutunteossa.