Jos haluat ladata käänykät ja valaista illat sähköttömällä mökillä, homma hoituu yllättävän kätevästi.

Mökin sähköistäminen on monissa paikoissa kallista puuhaa. Sähköliittymän hankkiminen voi maksaa tuhansia euroja. Etenkin, jos se edellyttää linjojen vetämistä pitkän matkan takaa.

Taustaa: Sähkön hinta nousemassa.

Jos mökillä ei ole tarkoitus käyttää kaikkia mahdollisia kodinkoneita, voi sähköistämisestä selvitä huomattavasti edullisemmin. ET-lehdessä 13/2015 kerrotaan perheestä, joka hankki mökilleen pienen aurinkopaneelin puhelimien lataamista ja perusvalaistusta vasten.

Sähkömiestä ei tarvita

Viime kesänä mökille asennettiin pieni aurinkopaneeli rannalle. 90 watin paneelilla saavat virtaa 12 voltin jännitteellä toimivat sähkölaitteet. Pienoisjännitepaneelin avulla saa ladattua kännykät, läppärin toimimaan ja led-valot saunaan, huoneeseen ja kuistille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aurinkopaneelin asennus onnistuu kätevältä mökkiläiseltä, vaikka tämä ei olisikaan sähköalan ammattilainen. Jos tarve on isommalle 230 voltin järjestelmälle, on asennus jätettävä sähkömiehelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kohtuulliset kustannukset

Esimerkkimökin sähköistäminen tuli maksamaan reilut 500 euroa. Tuolla summalla saatiinkin sitten kaikki, johtoja ja energiapihejä ledivaloja myöten.

Kuluttajaviranomainen: Varo vilunkia sähkön myynnissä.

Jos mökillä on tarkoitus käyttää myös jääkaappia tai televisiota, on varauduttava isompaan rahanmenoon. Silloinkin tosin selvitään noin 2000 euron järjestelmällä.

Sähkö talteen

Aurinkopaneelin tuottama energia on saatava talteen. Mökkikäyttöön sopivat parhaiten AGM- tai lyijyhyytelöakut.

Esimerkkimökille hankittiin yksi 105 ampeeritunnin AGM-akku. Se lohkaisi kokonaisbudjetista lähes puolet. Kannattaa kuitenkin muistaa, että akut olisi hyvä mitoittaa niin, että niihin varastoituu 3–10 päivän kulutusta vastaava energia. Silloin pari pilvistä päivää ei vielä aiheuta paniikkia edes perheen teineissä.

Lue lisää: Sähkö-Airin värikäs elämä.

Näin paljon oma aurinkovoimala maksaa

Aurinkopaneeli 90W, 119 e.
Asennusteline, 49 e.
Vapaa-ajanakku AGM 105Ah aurinkopaneelille, 199 e.
Lataussäädin 20A LED 12/24V, 89 e ja kaapeli 69 e.
12V:n ledilamput, johdot ja liittimet yhteensä noin 100 e.
Hinnat: Motonet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla