Mukavia metallimörköjä. Näin kuvaili toimittajamme kohtaamiaan raskaan hevimusiikin ystäviä. Helsingissä järjestettävän festivaalin osallistujien ikä on noussut.

Heinäkuun alussa Helsingin Suvilahdessa jytisee. Kolmipäiväinen Tuska-festivaali houkuttelee paikalle tuhansia raskaan rokin ystäviä. Yksi heistä on Merja Juvonen, 59.

– Ensimmäisen kerran kävin Tuskassa viime kesänä, Alice Cooperin takia. Jäin heti koukkuun tapahtuman leppoisaan tunnelmaan ja hyvään musiikkiin, Merja kertoo.

Leppoisuus ei ole ole ensimmäinen asia, joka Tuskasta tulee mieleen. Se on metallimusiikin erikoistapahtuma, joka on tunnettu hurjannäköisistä kävijöistään. Monen yllä on nahkaa ja niittejä, ja kasvot on maalattu mustavalkoiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

–Ne mörön näköiset tyypit ovat kilteimpiä ihmisiä, joita tiedän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tapahtuma vaatii kävijöiltä etukäteissuunnittelua. Asun on oltava säänmukainen, ja ruokataukojen paikat kannattaa miettiä. Tuskassa on kolme lavaa ja useita esityksiä samaan aikaan. Merja laatii ystävineen aikataulun, jonka perusteella he suunnistavat kuuntelemaan suosikkiyhtyeitään.

–Kuuntelen bändien musiikkia etukäteen You-tubesta tai Spotifysta. Sen perusteella pystyn poimimaan esiintyjistä ne, jotka iskevät omaan musiikkimakuuni.

Kuusikymppinen Merja ei herätä raskaan rokin tapahtumassa huomiota.

–Minua vanhempiakin löytyy etsimättä. Ja ovathan monen rokkibändien jäsenetkin vähintään minun ikäisiäni. Nykyään ei niin selvästi erota, kuka on mummo tai vaari. I.O.

Tuska-festivaali 1.–3.7., Suvilahti, Helsinki.

Yli 65-vuotiaat ilmaiseksi. tuska-festival.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla