Puhutaan, että eläke olisi 60–70 prosenttia palkasta. Sain palkkaa 2200 e/kk viimeisen kolmen vuoden ajalta kuntatyönantajalta. Vanhan järjestelmän mukaan eläkkeeni olisi ollut 63–66 prosenttia tästä palkasta. Uudella laskutavalla eläkkeeni on vain 830 e/kk.Nälkä kurnii

Ennen vuoden 2005 eläkeuudistusta niin sanotun täyden eläkkeen sai, jos puursi samassa työsuhteessa vähintään 23-vuotispäivästään eläkeikään saakka. Silloin eläke oli yksityiseltä 60 prosenttia viimeisten vuosien keskiansioista ja julkisella sektorilla enintään 66 prosenttia.

Eläke laskettiin jokaisesta työsuhteesta erikseen siinä palvellun ajan ja siitä maksetun palkan perusteella. Työskentelystä vuoden 2004 loppuun saakka kaikkien eläke lasketaan näillä vanhoilla säännöillä.

Vuodesta 2005 alkaen työsuhde­aikoja ei enää lasketa, vaan eläke karttuu vuosiansioista. Ne, jotka eivät ole vielä eläkkeellä, näkevät eläkkeensä karttumisen työeläkeotteesta, jonka yksityisen alan eläkeyhtiöt lähettävät asiakkailleen nykyään vuosittain. Valtion ja kunnan työntekijät voivat tiedustella eläkkeen karttumista omalta eläkelaitokseltaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos eläkeläinen tekee ansiotyötä, hänen kannattaa tarkistaa esimerkiksi toukokuussa omalta eläkelaitokseltaan tai Eläketurvakeskukselta, että näillä on oikeat tiedot hänen edellisen vuoden ansioistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eläke riippuu tuloista.
En saa keskimäääristä eläkettä vaan ihan omaa , henkilökohtaista eläkettä.
Miksi kysyt, kait sentään tiedät oman summasi?
Ihminen voi olla sekä utelias että kade samalla kertaa.... näen.... ja olet nainen, se on helppo arvata.

Paljonko tuo julkisen ja yksityisen sektorin eläkeprosenttien ero ( 60/ 63-66%) tarkoittanee käytännössä eli kuinka suuri on keskimääräinen miehen/naisen eläke julkisella puolella ja paljonko vastaavat eläkket yksityisellä sektorilla ?

Se keskimääräinen eläkehän on on reilut 1500 ( naiset reilut 1300 sekä miehet reilut 1700) mutta paljonko on tuo julkisen ja yksityisen ero ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla