Yritin hakea kuvallista Kela-korttia, mutta Kela ei enää myönnä niitä. Miksi ei? Miten nyt todistan, että minulla on oikeus eläkeläisten matka-alennuksiin?Harmistunut

Kela lopetti uusien kuvallisten Kela-korttien myöntämisen viime vuoden lokakuussa. Kaikki sitä ennen myönnetyt kortit ovat kuitenkin normaalisti voimassa. Ne uusitaan ilmaiseksi vuoteen 2014 saakka esimerkiksi henkilö- tai sairausvakuutustietojen muuttuessa.

Kelan päätökseen vaikutti muun muassa se, että kuvallinen Kela-kortti ei ole virallinen henkilötodistus ja että korttien käteismaksuja oli hankala hoitaa toimistoissa, joissa muutoin ei käsitellä rahaa.

65 vuotta täyttäneet saavat eläkeläisalennuksia esittämällä henkilötodistuksensa. Alle 65-vuotiaat eläkeläiset voivat esittää henkilötodistuksensa sekä työeläkekortin.

Jos työeläkekorttia ei ole, Kela voi nykyisin antaa alle 65-vuotiaille kansaneläkkeen saajille ilmaisen kuvattoman kortin. Se toimitetaan ilman hakemusta huhtikuusta alkaen niille pelkkää kansaneläkettä saaville, joiden eläke on alkanut tämän vuoden aikana. Muille kortti toimitetaan vain omasta pyynnöstä.