Omenapuut pullistelevat satoaan. Tee raikasta omenamarmeladia, mausta se kanelilla tai luo uusi makuyhdistelmä omenoista ja karviaisista.

Raikas omenamarmeladi

600 g  kuutioituja kuorittuja (talvi)omenoita,
1 sitruunan kuori raastettuna ja hedelmäliha paloiteltuna
pala tuoretta inkivääriä pieneksi silputtuna,
500 g hillosokeria

  1. Laita omenakuutiot, sitruunankuoriraaste, sitruunanhedelmäliha ja inkivääri kattilaan, keitä hiljalleen kunnes omenat pehmenevät.
  2. Soseuta.
  3. Lisää sokeri, kuumenna ja tölkitä.

Ihanan raikas marmeladi, sopii loistavasti lähes mihin vain, niin tuoreen pullan päälle, paahtoleivälle, lättyjen seuraksi kuin kakun väliinkin.

Ohje Kaisa Vasamaa

Mausteinen karviais-omenamarmeladi

1 l  karviaisia
1/2 kg omenoita
1 dl vettä
7 dl hillosokeria
1 rkl kanelia
2 tl vaniljasokeria 

  1. Keitä marjat ja lohkotut omenat pehmeiksi ja soseuta.
  2. Lisää vähitellen hillosokeri ja keitä 15 min.
  3. Jäähdytä puolisen tuntia, mausta ja tölkitä kuumiin lasipurkkeihin.

Tämä säilyke säilyy vuosia jääkaapissa ja sopii erinomaisesti paahtoleipien lisäksi vaikkapa maustamattoman jugurtin sekaan. Silloin saat kotitekoista uuniomenajugurttia todella kätevästi! 

Ohje Jenni Hakola

Kanelinmakuinen marmeladi

½ kg kypsiä punaisia karviaisia
½ kg happamia omenoita
1 dl vettä
500 g sokeria
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria

  1. Puhdista karviaiset. Pese, kuori ja paloittele omenat.
  2. Keitä karviaisia, omenalohkoja ja vettä n. 20 minuuttia.
  3. Jauha seos sosemyllyllä tai tehosekoittimella.
  4. Kaada se takaisin kattilaan ja lisää sokeri. Keitä n. 10 minuuttia.
  5. Kuori vaahto kauhalla tai lusikalla.
  6. Lisää kaneli ja vaniljasokeri keitokseen.
  7. Kaada marmeladi heti pieniin, kuumiin tölkkeihin ja sulje tölkit.

Erityisen hyvää paahtoleivällä yhdessä sinihomejuuston kanssa.

Ohje Pirkko Ylinen

Sosekeitto saa uuden säväyksen paahdetusta kardemummasta.

1–2 annosta

1 sipuli
2 isohkoa porkkanaa
1 jauhoinen peruna
½ rkl öljyä
½ tl kardemummaa
¼ tl savustettua paprikajauhetta
4 dl vettä
1 prk (165 ml) kookoskermaa
½ limetin mehu
2 tl hunajaa
½ tl suolaa

  • Kuori ja silppua sipuli. Kuori ja lohko porkkanat ja peruna.
  • Kuullota sipulisilppua öljyssä kattilassa. Sekoita joukkoon kardemumma ja paprikajauhe.
  • Hauduta miedolla lämmöllä minuutin ajan. Varo, etteivät mausteet pala.
  • Lisää porkkanat, peruna ja vesi. Hauduta noin 20 minuuttia eli kunnes juurekset ovat kypsiä. Soseuta keitto.
  • Kaada keittoon kookoskerma, lisää limetin mehu, hunaja ja suola. Maista ja mausta sopivaksi.
  • Paahda leipäkrutonkeja paistipannulla ja lisää niitä tarjoiluvaiheessa keiton pinnalle.

Mustatorvisienistä syntyy maukas keitto, joka saa täyteläisyyttä tuorejuustosta. 

Mustatorvisienikeitto 

1–2 hengelle

1 pieni sipuli
½ l mustatorvisieniä
½ rkl voita
½ rkl vehnäjauhoja
3 dl omenamehua
2 dl vettä
100 g maustamatonta tuorejuustoa
½  kasvisliemikuutio
½  tl mustapippuria myllystä
½  tl suolaa
(tuoretta timjamia)

  1. Kuori ja silppua sipuli. Perkaa tuoreet sienet ja pilko isokokoiset pienemmiksi paloiksi.
  2. Sulata voinokare kattilassa. Lisää joukkoon sipuli sekä 4 dl sieniä ja jauhot. Sekoittele pari minuuttia.
  3. Lisää joukkoon omenamehu, vesi, tuorejuusto, liemikuutio pippuri ja suola.
  4. Hauduta keittoa 20 minuuttia. Soseuta keitto lopuksi.
  5. Paista loput sienistä keiton päälle. Silppua pinnalle timjamia.

Vinkki! Voit tehdä sienikeiton myös suppilovahveroista.