Näiden reseptien mukaan leivotut tattaripiparit, taatelikakut ja joululeivät maistuvat myös keliaakikoille.

Taatelikakku

Ohjeet  ovat Suomen keliakialiton julkaisuista Herkullisia leivonnaisia ja ruokia keliaakikoille ja Syötävän hyvää leipää.

3dl vettä
2dl sokeria
1pkt taateleita
200 g voita
2 kananmunaa
2dl gluteenitonta leipäjauhoseosta
1tl soodaa
1tl leivinjauhetta

  1. Keitä vesi, sokeri ja taatelit soseeksi miedolla lämmöllä (n. 0,5-1 tuntia). Sekoittele välillä.
  2. Lisää voi lämpimään taateliseokseen, anna jäähtyä.
  3. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten - onnistuu parhaiten konevoimin.
  4. Sekoita sooda ja leivinjauhe jauhoihin, lisää jauhoseos kevyesti vatkaten.
  5. Paista 175 asteessa n. tunti.
  6. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä ja säilyy päiväkausia.

Jouluinen vuokaleipä

(1 vuokaleipä)
5 dl piimää
1 dl puolukkahilloa
¾–1 dl siirappia
1 dl sokerijuurikaskuitua hiutaleina
1 dl pellavansiemeniä
1 tl kokonaisia kuminoita
1 tl kokonaista fenkolia
1 tl suolaa
2 tl soodaa
6 ½ dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta

  1. Sekoita piimän joukkoon puolukkahillo ja siirappi.
  2. Yhdistä kuivat aineet hyvin keskenään ja sekoita ne taikinaan.
  3. Täytä voideltu 2 litran leipävuoka taikinalla.
  4. Paista 175-asteisessa uunissa 1 tunti 10 minuuttia.

Joulupiparit (40–50 kpl)

150 g margariinia
1 dl sokeria
1 dl siirappia
2 tl inkivääriä
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1/2 tl maustepippuria
2 munaa
5 1/2 dl tattarijauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  1. Kiehauta rasva, sokeri, siirappi ja mausteet. Lisää jäähtyneeseen seokseen vatkatut munat ja tattarijauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
  2. Anna taikinan kovettua seuraavaan päivään jääkaapissa.
  3. Kaaviloi taikina ohueksi levyksi ja ota siitä muotilla piparkakkuja. Paista 200-asteisessa uunissa 8 minuuttia.

Muut jouluruoat

  • Kalat, mädit, rosollit ja sienisalaatti ovat gluteenittomia.
  • Kinkun kuorrutukseen voi käyttää gluteenittomia korppujauhoja.
  • Perunalaatikon voi tehdä gluteenittomista jauhoista ja muihin laatikoihin päälle voi laittaa gluteenitonta korppujauhoa.
  • Kastikkeet voi suurustaa maissijauhoilla.

Lisätietoja: Keliakialiitto

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keliakia on elinikäinen vehnän, ohran ja rukiin sisältämän valkuaisaineen, gluteenin, aiheuttama sairaus. Sen ainoa hoito on keliakiaruokavalio.

Sisältö jatkuu mainoksen alla