Taikinakuoren uumeniin ripotellut riisin jyvät imevät kukon täytteestä nestettä.
Taikinakuoren uumeniin ripotellut riisin jyvät imevät kukon täytteestä nestettä.

Tee ohjeillamme maukas kalakukko, joka sopii vieraspöytäänkin.

Tee kuoritaikina tämän rukiisen reseptin mukaan.

Kalakukon täyte

1 kalakukko

  • 1 kg perattua kalaa, esim. muikkuja tai pieniä ahvenia
  • 3 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • 200 g siansivua tai savupekonia viipaleina
  • 1 rkl raakaa riisiä
  • (75 g voita)

Tee kuoritaikina yllä olevan linkin takaa löytyvillä ohjeilla.

Jauhota leivinpöytä ruisjauhoilla. Pyöritä taikinasta pallo ja painele se litteäksi. Kauli pyöreähkö, keskeltä 1 1/2 cm paksu ja reunoiltaan oheneva levy, jonka halkaisija on noin 35 senttiä.

Kuumenna uuni 225 asteeseen.

Valmista täyte. Ripottele kuoren keskelle riisinjyvät ja osta kalafileet keoksi riisin päälle. Ripottele fileiden joukkoon suolaa ja rouhittua mustapippuria. Asettele päällimmäiseksi siansivuviipaleet.

Sipaise taikinan reunoihin kevyesti vettä. Nosta reunat joka suunnasta täytteen päälle umpinaiseksi kukoksi. ”Liimaa” taikinasaumat vedellä yhteen. Nosta kukko pataan tai pellille leivinpaperin päälle.

Sivele kukon pintaan vettä ja ripottele runsaasti ruisjauhoja.

Paista kukkoa 225 asteessa ensin 30 minuuttia. Laske lämpö 125 asteeseen ja jatka kypsennystä noin 3 tuntia.

Halutessasi valele pinta paiston jälkeen voisulalla.

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.