Karamelliomenat ovat täydellinen jälkiruoka, kun lisäät päälle rapeaa kardemummamurua ja pippurikermavaahtoa.

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

Täyte:
3 isoa tai 6 pientä omenaa ­(tai nektariinia)
75 g voita
ripaus suolaa
n. 3 rkl sokeria
 
Kardemummamuru:
1 dl (50 g) pekaanipähkinöitä
50 g kylmää voita
3/4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
2 tl jauhettua kardemummaa
1/4 tl suolaa
 
Pippurikermavaahto:
2 dl kuohukermaa
n. 1 tl mustapippuria myllystä

  1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
  2. Tee kardemummamuru. Rouhi pähkinät kulhoon. Kuutioi voi joukkoon. Lisää loput ainekset ja nypi taikina murumaiseksi.
  3. Kaada muruseos leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista noin 10–12 minuuttia, kerran varovasti sekoittaen, kunnes muru on kullanruskeaa. Kaada lautaselle jäähtymään ja rapeutumaan.
  4. Poista omenista siemenkodat ja leikkaa omenat puolikuun muotoisiksi paloiksi.
  5. Kuutioi voi isoon paistinpannuun ja anna sulaa ­keskilämmöllä. Lisää omenat ja ruskista 5–7 minuuttia, kerran kääntäen, kunnes omenoiden ­pinta on kauniin ruskistunut ja omenat ovat pehmenneet.
  6. Valimsta pippurikermavaahto: vaahdota kerma ja kääntele pippuri joukkoon.
  7. Ripottele suola ja sokeri tasaisesti pannuun omenoiden joukkoon ja paista noin 2 minuuttia, kunnes sokeri on sulanut ja karamellisoitunut. Anna jäähtyä hetki.
  8. Asettele lämpimät omenat ­lautasille. Lusikoi kermavaahtoa kylkeen ja ripottele kardemummamurua päälle. Viimeistele pannussa olevalla karamellikastikkeella.

Ohje:  soppa365.fi/Kira Åkerström-Kekkonen

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.