Karamelliomenat ovat täydellinen jälkiruoka, kun lisäät päälle rapeaa kardemummamurua ja pippurikermavaahtoa.

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

Täyte:
3 isoa tai 6 pientä omenaa ­(tai nektariinia)
75 g voita
ripaus suolaa
n. 3 rkl sokeria
 
Kardemummamuru:
1 dl (50 g) pekaanipähkinöitä
50 g kylmää voita
3/4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
2 tl jauhettua kardemummaa
1/4 tl suolaa
 
Pippurikermavaahto:
2 dl kuohukermaa
n. 1 tl mustapippuria myllystä

  1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
  2. Tee kardemummamuru. Rouhi pähkinät kulhoon. Kuutioi voi joukkoon. Lisää loput ainekset ja nypi taikina murumaiseksi.
  3. Kaada muruseos leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista noin 10–12 minuuttia, kerran varovasti sekoittaen, kunnes muru on kullanruskeaa. Kaada lautaselle jäähtymään ja rapeutumaan.
  4. Poista omenista siemenkodat ja leikkaa omenat puolikuun muotoisiksi paloiksi.
  5. Kuutioi voi isoon paistinpannuun ja anna sulaa ­keskilämmöllä. Lisää omenat ja ruskista 5–7 minuuttia, kerran kääntäen, kunnes omenoiden ­pinta on kauniin ruskistunut ja omenat ovat pehmenneet.
  6. Valimsta pippurikermavaahto: vaahdota kerma ja kääntele pippuri joukkoon.
  7. Ripottele suola ja sokeri tasaisesti pannuun omenoiden joukkoon ja paista noin 2 minuuttia, kunnes sokeri on sulanut ja karamellisoitunut. Anna jäähtyä hetki.
  8. Asettele lämpimät omenat ­lautasille. Lusikoi kermavaahtoa kylkeen ja ripottele kardemummamurua päälle. Viimeistele pannussa olevalla karamellikastikkeella.

Ohje:  soppa365.fi/Kira Åkerström-Kekkonen

Mansikkakausi on vihdoin käynnistynyt Etelä-Suomessa ja tulevina viikkoina myös muualla maassa. Katso ET:n viisi parasta mansikkareseptiä!

Viime viikonlopun aurinkoiset säät sysäsivät mansikan kypsymisen vauhtiin. Päälajikkeita poimitaan jo Lounais-Suomessa ja Etelä-Suomen rannikkoalueella, kerrotaan Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry:stä. 

Alkukesän viileiden säiden vuoksi mansikan kypsymisen alueelliset erot ovat normaalia suurempia. Pohjois-Suomessa mansikan kypsymistä joudutaan vielä hieman odottamaan. 

Ilouutisiakin kuitenkin on: satoa saadaan tänä vuonna noin 13-14 miljoonaa kiloa, kun viime vuonna mansikkaa poimittiin 11,9 miljoonaa kiloa. Viileä alkukesä on nimittäin vahvistanut kasvustoja ja parantanut raakilekasvua. 

Poimimme ET:n netistä viisi ihanaa reseptiä, joissa voit hyödyntää tuoreita, kypsiä mansikoita.

1. Mansikka-leipäjuustosalaatti


Mansikka ja leipäjuusto sopivat hienosti yhteen. Tuoreet mansikat pääsevät loistamaan tässä raikkaassa salaatissa. Katso resepti täältä.

2. Mansikka-trifle


Näyttävään jälkiruokaan tulee kerroksittain mansikkakiisseliä, jugurttia, keksejä ja paahdettua marenkia. Komeus koristellaan tietysti tuoreilla mansikoilla. Katso resepti täältä.

3. Mansikkainen suklaajuustokakku


Suussasulava suklaakakku tehdään tuorejuustosta. Kakku nautitaan mansikkasoseen ja mansikoiden kera. Katso resepti täältä.

4. Muurinpohjaletut ja mansikkasalsa


Kesän ihanin herkku on muurinpohjalettu. Sen kanssa maistuu ranskankerma ja limellä ja chilillä terästetty mansikkasalsa. Katso resepti täältä.

5. Maan paras mansikkaleivos


Tämä leivos valloittaa kesäisin koko Kuhmon seudun, kertoo paikallinen leipomoyrittäjä. Ohje on helppo ja lopputulos herkullinen. Kokeile vaikka! Katso resepti täältä.

P.s. Tiesitkö, että mansikka on luomulääke?Lue, miten se auttaa turvotukseen ja ruoansulatukseen

Kesän paras herkku on vastapaistettu muurinpohjalettu. Se höystetään ranskankermalla ja ihanalla mansikkasalsalla. 

Muurinpohjaletut ja mansikkasalsa

noin 10 isoa lettua

4 kananmunaa
1 l maitoa
2 dl ohrajauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ dl sulatettua voita
yhden limetin raastettu kuori

Mansikkasalsa

1 l mansikoita
1 pieni mieto chilipalko
2 limetin mehu
50 g voita
(sokeria)

Lisäksi

2 prk (à 200 g) ranskankermaa
voita paistamiseen

  1. Sekoita lettutaikinan ainekset tasaiseksi. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia, mielellään pidempään.
  2. Poista mansikoista kannat ja lohko marjat. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna palko.
  3. Paista taikinasta pitsimäisiä lettuja.
  4. Valmista salsa. Kuumenna voi pannulla. Lisää joukkoon chili ja hauduta muutama minuutti. Lisää mansikat ja kääntele pannulla muutama minuutti. Lorauta sekaan limetin mehu ja sokeria maun mukaan.
  5. Nosta letut, ranskankerma ja salsa tarjolle. Kukin syöjä voi levittää letun päälle haluamansa määrän ranskankermaa ja mansikkasalsaa.