Kuva: Elvi Rista
Kuva: Elvi Rista

Hieman erilainen bostonpulla sopii hyvin kahvin kanssa tarjottavaksi.

Suklaaboston

3 dl maitoa
30 g palahiivaa
½ kananmunaa
1 ¼ dl sokeria
½ tl suolaa
½ rkl kardemummaa
noin 8 dl vehnäjauhoja
100 g voita tai leivontamargariinia

Täyte
2 dl aprikoosimarmeladia
100 g tummaa suklaata
25 g voita tai leivontamargariinia

Pinnalle
½ kananmunaa
½ dl mantelilastuja
1 rkl tomusokeria

Tee näin:

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Riko muna lasissa. Laita taikinaan noin puolet munamassasta. Säästä loput voiteluun. Lisää sokeri, suola ja kardemumma.

Alusta joukkoon osa vehnäjauhoista. Sulata rasva ja lisää se vähän jäähtyneenä taikinaan loppujen jauhojen kanssa. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa käsistä.

Anna taikinan nousta leivinliinan alla vedottomassa paikassa noin puoli tuntia.

Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen levy. Levitä pinnalle ohut kerros aprikoosimarmeladia. Sulata suklaa kattilassa tai mikroaaltouunissa ja lisää joukkoon voinokare. Anna suklaan hieman jäähtyä ja levitä se aprikoosihillon päälle. Kierrä levy rullalle ja leikkaa pötköstä noin 6 sentin paloja.

Pingota leivinpaperi irtopohjaisen kakkuvuuan pohjalle. Asettele palat väljästi kakkuvuokaan. Jos kaikki palat eivät mahdu, tee lopuista korvapuusteja.
Nostata pullaa vedottomassa paikassa noin 20 minuuttia.

Voitele bostonin pinta munalla. Ripottele päälle mantelilastuja. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia.

Koristele jäähtynyt suklaaboston tomusokerilla.

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.