Herkullinen aprikoosimaustekakku maistuu jo pikkuisen joululta.

noin 20 viipaletta

4 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 ½ rkl piparkakkumaustetta
1 rkl vaniljasokeria
2 tl ruokasoodaa
100 g voita tai leivonta­margariinia
2 dl aprikoosimarmeladia
1 prk (200 g) crème fraîchea

Täyte
noin 300 g tuoreita aprikooseja
sokeria
2 dl sakeaa jogurttia, turkkilaista tai kreikkalaista
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa

Väliin ja päälle
4–5 aprikoosia viipaloituna

  • Kuumenna uuni 175-asteiseksi.
  • Sekoita kuiva-aineet kulhossa.
  • Sulata rasva ja anna jäähtyä. Lisää rasvan joukkoon marmeladi ja crème fraîche ja sekoita hyvin kuiva-aineiden joukkoon.
  • Voitele ja jauhota pyöreä tai suorakaiteen muotoinen vuoka. Leikkaa pohjalle pitkä liuska leivinpaperia, jotta kakku on helppo poistaa vuoasta. Lusikoi taikina vuokaan ja tasoita pinta.
  • Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan. Kypsennä noin 40 minuuttia tai kunnes kakku on tikulla kokeiltaessa kypsä. Kumoa kakku vasta jäähtyneenä.
  • Pese ja halkaise aprikoosit ja poista kivet. Soseuta aprikoosit ja lisää sokeria makusi mukaan.
  • Sekoita jogurttiin sokerit ja vaahdotettu kerma.
  • Kokoa kakku. Halkaise pohja kahteen kolmeen osaan. Nosta alin pohja tarjoiluastiaan ja levitä sille aprikoosisosetta -viipaleita sekä jogurttivaahtoa. Tee samoin toinen kerros.
  • Koristele pinta jogurttivaahdolla ja aprikoosiviipaleilla.
     

Vinkki: Piparkakkumausteen korvaa 1 tl kanelia, 1 tl inkivääriä ja 1 tl jauhettua kardemummaa.

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.