Luumua, apppelsiinia, omenaa, puolukkaa, rommia ja rahkaa - joulun leivonnaisissa on muhevia aromeja vaativampaankin makuun.

Jouluhalko

Pohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
4 rkl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhoa
1 tl leivinjauhetta

Kostutus:
1 rkl sokeria
3 rkl kuumaa kahvia
2 rkl tummaa rommia tai madeiraa

Täytteet:
2 dl luumusosetta
2 prk Hovi-juustoa (400 g)
1 dl sokeria
1,5 tl kanelia
4–5 rkl tummaa rommia
4 dl kuohukermaa

  1. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
  2. Levitä taikina leivinpaperille pellille. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.
  3. Kumoa kakkulevy sokeroidulle leivinpaperille.
  4. Sulata sokeri kuumaan kahviin, lisää rommi ja kostuta kakkulevy kahvilla. Levitä päälle luumusosetta.
  5. Sekoita juustoon muut täytteen aineet, vaahdotettu kerma viimeisenä.
  6. Levitä 2/3 täytteestä luumukerroksen päälle.
  7. Kääri rullaksi leivinpaperin avulla. Kiedo torttu paperiin ja pane jääkaappiin viilenemään.
  8. Tarjoiltaessa: Levitä lopputäyte tortun päälle. Koristele esimerkiksi suklaarouheella ja marsipaanikuvioilla tai vaikkapa puolukoilla.

Vinkki: Täytteeksi voi käyttää vaniljalla, appelsiinilla tai kahvilla maustettuja tuorejuustoja. Kevytversion saa vähärasvaisista tuorejuustoista, maitorahkasta ja marjoista tai hedelmistä.

Appelsiinitosca

100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
4 rkl appelsiinimehua

Kuorrutus:
50 g voita tai margariinia
4 rkl sokeria
1,5 rkl appelsiinimehua
1,5 rkl vehnäjauhoja
2 rasiaa hillottuja appelsiininkuoria

  1. Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Lisää jauho-leivinjauheseos sekä mehu. Sekoita mahdollisimman vähän.
  2. Kaada taikina voideltuun, jauhotettuun vuokaan. Paista 200 asteessa 10–15 minuuttia.
  3. Sulata kuorrutuksen rasva, lisää sokeri, mehu ja jauhot. Anna kiehahtaa. Sekoita koko ajan. Lisää appelsiinit.
  4. Kaada seos kakun päälle, levitä lastalla tai lusikalla. Anna paistua vielä 10–15 minuuttia.
  5. Sekoita 2 desiin tomusokeria niin paljon appelsiinimehua, että saat juoksevan kuorrutuksen. Pursota kuorrutusta leivinpaperitötteröstä kakun pintaan.

Taateli-kookospalat

1 pkt (250 g) taatelia
3 dl kiehuvaa vettä
150 g margariinia tai voita
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl soodaa

Kuorrutus:
100 g margariinia tai voita
2 dl fariinisokeria
1/2 dl kermaa
2 dl kookoshiutaleita

  1. Leikkaa taatelit pieniksi kuutioiksi kulhoon. Kaada kiehuva vesi päälle. Sekoita välillä ja anna jäähtyä.
  2. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne sekä taateliseos taikinaan.
  3. Levitä taikina reunalliseen uunipannuun (noin 30x35 cm) leivinpaperin päälle. Jos pelti on iso, tee leivinpaperista sopiva muotti. Kostuta ensin pelti vedellä, niin paperi pysyy paikoillaan. Taita paperi nelinkerroin kummastakin päästä ja nipistä kulmat kiinni, niin taitos pysyy mallissaan paiston aikana.
  4. Paista leivonnaista 175 asteessa keskiritilällä 25 minuuttia.
  5. Sulata kuorrutuksen rasva kattilassa. Lisää muut aineet ja kiehauta.
  6. Levitä kuorrutus kakkulevyn pinnalle. Jatka paistamista ylimmällä ritilätasolla 5–8 minuuttia. Leikkaa jäähtynyt levy paloiksi.

Omena-puolukkatorttu

Pohja:
2 munaa
1,5 dl ruokosokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
4–5 rkl kuumaa vettä

Täyte:
2 omenaa
2 dl puolukoita
2–3 rkl kanelisokeria

  1. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä leivinjauhe ja vaniljasokeri jauhoihin ja lisää ne muna-sokerivaahtoon. Lisää myös vesi.
  2. Kuori ja lohko omenat ja sekoita ne taikinaan. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan. Ripottele puolukat ja kanelisokeri pinnalle.
  3. Paista torttua uunin keskitasossa 200 asteessa 30–40 minuuttia. Tarjoa vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Luumu-rahkatorttu

Pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 sitruuna
rommiluumuja
5 valkuaista
2,5 dl sokeria
5 keltuaista
500 g maitorahkaa
300 g maustamatonta
tuorejuustoa
2 rkl vaniljasokeria
1 dl perunajauhoja

  1. Valmista ensin pohja. Vaahdota voi ja sokeri, vatkaa muna joukkoon. Lisää jauho-leivinjauheseos. Painele taikina leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle ja vähän reunoillekin.
  2. Pese ja kuivaa sitruuna. Raasta kuori. Saksi luumut suikaleiksi.
  3. Vaahdota valkuaiset. Lisää loppuvaiheessa vaahtoon noin puolet sokerista.
  4. Sekoita loppu sokeri täytteen muihin aineisiin. Lisää myös luumut ja lopuksi valkuaisvaahto.
  5. Kaada täyte taikinan päälle vuokaan. Paista 150 asteessa noin 50 minuuttia.

Vinkki: Halutessasi voit jättää luumut pois rahkaseoksesta ja levittää niitä pohjataikinan päälle ja täytteen puoliväliin.

Luumujen liemi on hyvä kastike kakkupalalle. Jos haluat kastikkeesta sakeamman, saosta rommiliemi desilitraan vettä sekoitetulla perunajauholla, n. 0,5 rkl.

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.

Mehevä minttusuklaakakku on yllättävän helppo: sekoita vain kaikki aineet keskenään!

After eight -suklaakakku

12 palaa

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl turkkilaista jogurttia tai bulgarianjogurttia
2 dl lämmintä vettä
0,5 dl rypsiöljyä

Väliin

100 g After Eight -minttusuklaata

Kuorrutus

300 g After Eight -minttusuklaata
½ dl kuohukermaa

Päälle

250 g vaaleansinistä sokerimassaa
Polka-karkkeja

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Kaada nesteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kaada puolet taikinasta voideltuun, korppujauhotettuun 1,5 litran leipävuokaan. Asettele päälle After Eight -suklaita ja kaada lopputaikina vuokaan. Kypsennä 180-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Taikina saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi.
  3. Anna kakun jäähtyä. Kumoa ja tasoita tarvittaessa pinta. Halkaise kakku.
  4. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa kerman kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä puolet kuorrutteesta kakun väliin, loput päälle ja reunoille. Jäähdytä jääkaapissa.
  5. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Siisti reunat. Koristele kakku Polka-karkeilla.

Vinkki! Jos et halua käyttää sokerimassaa, voit siivilöidä kakun päälle tomusokeria ja koristella sen pelkillä Polka-karkeilla.