
Piimäkakku on helpoista helpoin leipoa ja säilyy hyvin pakkasessa.
Päärynäinen piimäkakku
25 viipaletta, 15 minuuttia
- 1 1/2 dl kuivattua päärynää ( tai sekahedelmiä)
- 1 1/2 dl rusinoita
- 1/2 dl appelsiinimehua
- 175 g sulatettua voita
- 6 dl vehnäjauhoja
- 2 1/2 dl sokeria
- 2 tl soodaa
- 1 tl inkivääriä
- 1 tl neilikkaa
- 1 tl kardemummaa
- 2 tl kanelia
- 3 1/2 dl piimää
- 1 dl siirappia
- 1 iso päärynää raasteena
Laita pilkotut päärynät ja rusinat appelsiinimehuun vartiksi.
Sulata rasva ja anna sen jäähtyä.
Sekoita keskenään kuivat aineet ja mausteet. Lisää piimä, siirappi, voi ja raasta pesty päärynä kuorineen taikinaan. Kaada joukkoon liotetut hedelmät mehuineen. Nostele ainekset puuhaarukalla juuri ja juuri sekaisin, ettei taikina sitkisty.
Kaada taikina voideltuun ja jauho-tettuun noin 2 litran rengasvuokaan.
Paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 60 minuuttia. Jos pinta tummuu, peitä se leivinpaperilla.
Kaada kakku hieman jäähtyneenä ritilälle. Kakku säilyy peitettynä pitkään mehevänä.
Jutun voi lukea kokonaisuudessaan ET-lehden numerosta 23/2019.