
Pasteis de nata -leivokset ovat perinteisiä portugalilaisia leivonnaisia. Niiden makumaailma koostuu suomalaisillekin tutuista elementeistä.
Pasteis de nata
12 kpl, 30 minuuttia
- 1 pkt voi- tai lehtitaikinaa
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl maitoa
- 4 munankeltuaista
- 3 tl vehnäjauhoja
- 3/4 dl sokeria
- 1 (luomu)sitruunan
- raastettu kuori
- 2 tl vaniljasokeria
Päälle
- 1 (luomu)sitruuna
- tomusokeria
- 1/2 tl kanelia
Sulata taikina ohjeen mukaan.
Mittaa kattilaan kaikki muut ainekset paitsi vaniljasokeri. Kuumenna hitaasti koko ajan hämmentäen, anna kiisselin kiehahtaa ja sakeutua. Lisää vaniljasokeri, siirrä sivuun ja jäähdytä kiisseli välillä sekoittaen.
Kauli taikinaa jauhotetulla pöydällä hiukan ohuemmaksi. Ota taikinasta juomalasilla pyörylöitä, vuoraa niillä pienet alumiinivuuat ja pistele pohjat haarukalla.
Jaa täyte vuokiin. Leikkaa pestystä sitruunasta ohuet viipaleet täytteen päälle.
Paista leivoksia 225-asteisen uunin keskiosassa noin 15–20 minuuttia. Pinta saa vähän ruskistua.
Jäähdytä tortut haaleiksi, ripota päälle hiukan kanelia ja tomusokeria. Leivokset ovat parhaimmillaan heti tai saman päivän aikana.
Ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 23/2019.