Vinkki! Kokeile koristeina suklaisia merisuolamanteleita tai mustaherukkajugurttimanteleita, joita saat irtokarkkihyllyltä.

Noin 12 palaa

175 g voita tai leivontamargariinia
3 dl sokeria
3 kananmunaa
1 ½ dl kaakaojauhetta
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl piparkakkumaustetta
1 dl rouhittua pähkinää, esim.
saksan- tai cashewpähkinöitä

Päälle

150 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa
1 rkl voita

Päälle

10 taatelia
100 g tummaa suklaata tai
2 dl karkkirakeita irtokarkkihyllyltä

  • ˜Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon yksi muna kerrallaan samalla voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Rouhi pähkinät ja lisää jauhot sekä pähkinät taikinaan.
  • Pingota leivinpaperi irtopohjaisen, halkaisijaltaan 21–24-senttisen vuuan pohjalle. Kumoa kakkutaikina vuokaan.
  • Paista kakkua 200 asteessa uunin keskiosassa 20–30 minuuttia.
  • Valmista sillä aikaa koristeet. Sulata suklaa ja kasta kivettömät taatelit suklaasulaan. Nosta taatelit leivinpaperille ja kylmään kovettumaan. Ota paistunut kakku uunista. Anna kakun vetäytyä muutama minuutti ennen kuin irrotat renkaan vuuasta. Jäähdytä kakku.
  • Lohko kuorrutetta varten tumma suklaa kattilaan. Lisää joukkoon kerma. Sulata tasaiseksi seokseksi ja lisää lopuksi joukkoon nokare voita.
  • Kiinnitä vuuan rengas kiinni vuokaan. Kaada kuorrute pintaan ja nosta kakku vetäytymään viileään seuraavaan päivään.
  • Koristele taateleilla ja karkkirakeilla.

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.